Malins kladdkaka med chokladfudge

Idag har vi haft födelsedagskalas hos oss. Med smörgåstårta – som vanligt. Inget kalas utan mammas smörgåstårta inte. Lika god som vanligt. Och det bästa – det finns rester i kylen till kvällsmat! De söta servetterna hittade jag på Flying Tiger. Varför har ingen tidigare tänkt på att servetter inte nödvändigtvis behöver vara fyrkantiga, undrar jag plötsligt?

 

 

Jag bakade en chokladkaka till kaffet. Och inte vilken chokladkaka som helst, utan den allra, allra godaste. Det här receptet hittade jag på Malin Båtmästars blogg för några år sedan och jag har bakat den många gånger sen dess. Och varje gång jag serverar den säger ALLA gäster att det är den godaste kladdkakan de ätit. Det är nog till stor del fudgens förtjänst att den är så otroligt god, även om själva kakbottnen inte heller är dum. Kakan är också glutenfri eftersom den är bakad på mandelmjöl. Jag har egentligen svårt för mandelmjölssmaken efter att ha bakat diverse mer eller mindre lyckade lchf-bakverk genom åren, men i den här kakan känner jag inget alls av mandelmjölet. Ni hittar som sagt receptet på Malins blogg, men jag skriver även in det här.

 

 

MALINS FUDGEKAKA

Botten:
2 ägg
2,5 dl strösocker
150 g smält smör
1 tsk äkta vaniljsocker
100 g mandelmjöl
0,5 dl kakao
1 tsk bakpulver

Fudge: 
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl socker
2 msk ljus sirap
100 g mörk choklad
75 g smör

1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner dem i äggsmeten växelvis med smält smör.
4. Häll upp smeten i en springform med bakplåtspapper i bottnen.
5. Grädda kakbottnen i 20 minuter. Kolla om den är tillräckligt stadig innan du tar ut den, i min ugn är 25 min lagom. Ta ut kakan och låt svalna. TIPS: skär gärna med en vass kniv runt kakans kanter så den lossnar från formen, annars blir kanterna höga och ”vassa” när resten av kakan sjunker ner och svalnar.
6. Gör fudgen: rör samman samtliga ingredienser i en tjockbottnad kastrull och smält dem på medelvärme till en slät sås. Låt småputtra i 5 minuter och därefter svalna en stund innan du häller den över kakbottnen. Det blir MYCKET fudge, så var beredd på att det kan rinna ut över kanterna på kakan.
7. Låt kakan stelna i kylen några timmar före servering. Servera med glass och jordgubbar.

Jag lovar – denna kommer bli en hit på kaffebordet. Och är det någon som inte gillar den – ja, då är det inte kakan det är fel på om vi säger så 🙂

 

19 gillar
Födelsedagar Kalas Mat & bak Recept

Du kanske också gillar

Inga kommentarer

    Skriv en kommentar

    Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.