Att välja stil

När man ska bygga nytt hus eller renovera måste man ta en massa olika beslut hela tiden. Det man bör tänka på allra först är vilken stil man vill ha i sitt hem. När vi skulle börja bygga huset hade jag ingen klar vision om hur det skulle inredas. Jag var inte säker på om det skulle vara mörkt eller ljust, modernt eller lantligt. Jag ville helst ha lite av varje.

Kanske ett modernt, svart kök? Detta kommer från Ballingslöv.

 

Vi började ganska tidigt fundera på hurdant kök vi ville ha. Ena dagen tyckte jag att ett stramt och stilrent kök med högblanka köksluckor var det finaste, för att nästa dag tycka att ett lantligt, gammaldags kök var mycket mysigare. Och än idag har jag väl egentligen inte bestämt mig för att det ena är “fulare” eller “finare” än det andra.

Kliniskt vitt Nixi-kök från Bostadsmässan i Vasa 2008.

Men i något skede måste man ju ändå bestämma sig för ett eller annat. Jag samlade massor av inspirationsbilder i olika mappar på datorn, en mapp för olika kök, en för badrum osv. När jag hade hundratals bilder började jag gå igenom dem och upptäckte ganska snabbt en röd tråd. De flesta bilder jag hade sparat hörde till den s.k. “lantliga” stilen. Några av mina favoritkök ser ut så här:

Bild från Kvänum.

Apotekarhandtag, ugn i gammaldags stil, pärlspont på väggarna, köksluckor med kryss upptill – det var sådant som återfanns på många av bilderna jag hade sparat.

Bild från Tibro kök.

 

De flesta av bilderna i mina inspirationsmappar gick i ljusa färger som vitt och beige. Det var aldrig riktigt något alternativ att ha ett färgglatt kök även om jag kan tycka att de är roliga och snygga. Men jag skulle nog tröttna alldeles för snabbt på t.ex. ett kök med röda skåpdörrar.

Knallrött kök från Vabene. Skulle du våga?

Det råder väldigt delade meningar om alla dessa vita hem som syns mycket i bloggvärlden just nu. En del menar att det är för kliniskt och fantasilöst med allt det vita och skulle aldrig kunna tänka sig att bo så, men jag tycker att det är en lugn och bra basfärg som man enkelt kan förändra med olika detaljer. Säkert kommer det vita snart att vara omodernt, men jag har ändå en förhoppning om att det är en färg som jag inte tröttnar alldeles för fort på. Det är lätt att byta ut accentfärger efter årstid om man har vitt som bas.

När jag väl hade bestämt mig för den lantliga stilen så började jag läsa olika bloggar för att få ännu mera inspiration. Jag fastnade för “shabby chic”-trenden och ville ha slitna möbler och romantiskt fluff överallt. Men efter att ha sett hundratals sådana hem på nätet så tröttnade jag lite och kom jag fram till att jag egentligen inte vill ha så mycket gammalt och nött, jag föredrar nog nya, fräscha möbler. Så faktum är att vi inte har en enda “shabby” möbel med bortskavd målarfärg i hela huset. Det blev istället nya möbler, men med en lite gammaldags eller lantlig touch.

Köket då? Ja, det blev så här:

Och jodå, jag fick nog också köksskåp med kryss upptill, de råkar bara inte synas på de här bilderna.

Att välja en inredningsstil är verkligen svårt – det finns ju så mycket som är fint! Jag ville gärna ha en röd tråd genom hela huset, men det betyder inte att alla rum går i samma stil. Vi har blandat upp med t.ex. väldigt moderna badrum i svart och vitt som inte alls kan klassas som “lantliga”. Ett hem behöver inte passa in i någon viss mall eller stil tycker jag. Att blanda olika stilar gör bara hemmet mera unikt och personligt.

Jag tycker ändå att det kan vara bra att just tänka på “den röda tråden” till en viss del. Det är behagligt för ögat om de rum som man ser samtidigt harmoniserar med varandra, t.ex. om man står i hallen och ser både vardagsrum och kök därifrån, så är det snyggt om de går i samma färgskala och stil.

0 gillar
Hemma hos oss Kök

Du Kanske Också Gillar

12 Kommentarer

 • Reply
  Linda
  18 juni, 2011 at 11:40

  Kloka tankar! Jag tycker faktiskt ert kök är det finaste av de bilder du har ovan. 🙂
  Det röda är inte alls min stil. Vi valde ju lite mer varma färger – gult o ljusbrunt i köket, men det är ju sånt man kan tröttna på efter ett tag, men då får vi väl tapetsera om då bara. 😀

  • Reply
   Linda
   18 juni, 2011 at 11:41

   ..för ert kök är ju ändå varmt, vilket är mer i min smak, de vita köken ovan tycker jag personligen är för kliniska och stela.

   Men det jag tycker är viktigast är att man har ett hem som speglar ens personlighet, då blir det vackert hur det än ser ut. 🙂

   • Reply
    Anna-Lena
    18 juni, 2011 at 11:50

    Tack Linda! Jo, vi tyckte också att kritvitt blev för kliniskt, så vi tog en vit nyans som går mera mot gult. Jag gillar också varma färger mer än kalla.

 • Reply
  sanna
  18 juni, 2011 at 17:33

  Det där med att välja stil är ett bra tips när man bygger. Ifall man vet vilken "stil" man gillar blir alla beslut sen mycket enklare. Själv har jag en förkärlek för modern retro. Det fastän jag gillar starka färger har jag inte vågat göra så modiga val i vårt kommande hus. Man vill ju helst att ytorna ska vara lite tidlösa också 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   18 juni, 2011 at 18:23

   Modern retro låter intressant, ska bli kul att se ert hus sen när det är klart! Jag håller med, det är bäst att behålla ytorna så neutrala som möjlig, man kan alltid få till stilen med hjälp av gardiner och andra inredningsdetaljer.

 • Reply
  Cia
  18 juni, 2011 at 19:44

  Vilket härligt kök! Stora ytor att jobba på och två ugnar, eller? Det som jag reagerade på var era köksstolar – har ni en liten stol av samma modell åt barnen? Smart och fint!

  • Reply
   Anna-Lena
   18 juni, 2011 at 19:58

   Tack! 🙂 Ja, två ugnar av exakt samma modell. Det har jag alltid velat ha. Mycket praktiskt när man har många gäster eller när man bakar bröd och kakor, då går gräddningen på halva tiden. Jo, vi har en barnstol i samma modell som de vuxnas stolar. Stolarna heter Ingolf och kommer från Ikea.

 • Reply
  Camilla
  18 juni, 2011 at 21:31

  Ja det är verkligen massor med beslut som skall tas när man skall bygga hus! Alla stilar har sin charm. Vi kör lite åt det moderna hållet, hela huset går i vitt svart och ek, sen får detaljerna stå för färgklickarna 🙂 Riktigt fint kök ni har! Ha en fin lördagkväll 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   18 juni, 2011 at 22:10

   Ja, det stämmer verkligen att alla stilar har sin charm! Önskar man kunde blanda hejvilt mellan alla stilar, men det skulle kanske inte bli så lyckat slutresultat. Ert hus ser ut att bli väldigt snyggt!

 • Reply
  Christel
  29 juni, 2014 at 23:02

  Åh vad synd. Jag trodde att jag hade hittat vad jag var utr efter. Typiskt att ugnen har utgått. Tack för hjälpen ändå!

 • Reply
  Christel
  29 juni, 2014 at 02:04

  Vad fint ditt kök är! Vi håller på att renovera och det är precis det här jag är ute efter. Vad är det för märke på ugn och skåpluckor?

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.