Bostadsmässan har startat

I fredags öppnade årets bostadsmässa i Karleby. Ett av mässhusen har inretts av AnnHelen Furubacka-Kinnunen och jag har ställt några frågor till henne om inredningsprocessen och själva huset.

AnnHelen Furubacka-Kinnunen i sin butik "My dreamhome"

 

Mässhuset är ett egnahemshus i trä i två våningar med en yta på 149 kvadratmeter. Objektet har nummer 31 och kallas Vikla 184.

Mässhuset sett från framsidan.

 

Ägaren heter Mårten Kankkonen och han har själv ritat och planerat huset. Han står också för valet av alla ytmaterial samt köksinredningen. Huset är planerat för en mindre familj, t.ex. för en tvåbarnsfamilj, eftersom det finns tre sovrum. Byggandet har skötts av byggfirma J. Kankkonen.

 

Vy från balkongen.

 

Huset skall säljas efter mässan så AnnHelen har tillsammans Tuija Kankkonen från byggfirman haft hand om stylingen av huset, s.k. “homestaging”.

– Jag fick uppdraget av byggfirman och eftersom jag inte har gjort något liknande förut så var det mycket spännande och givande för mig. Det har inte varit speciellt svårt, utan allt har löst sig ganska bra. Det har varit jätteroligt! Jag har haft ganska fria händer med inredningen, så det är på samma gång en utmaning för mig att verkligen tro på mig själv och lita på att jag klarar av att inreda ett helt hus. Jag har haft ungefär 1,5 månad på mig att planera och skaffa inredningen till huset, men jag har hunnit bra med allt, berättar AnnHelen.

 

I köket blandas modern och lantlig inredning.

 

AnnHelens egen inredningsstil går mycket åt det lantliga, franska shabby chic-hållet med nötta möbler och mycket vitt. Mässhuset är dock delvis inrett i en mera modern stil. Trots husets moderna stil har AnnHelen även använt en hel del produkter från sin egen butik, t.ex. textilier, mattor, lampor, skyltar och doftljus. Det finns även flera franska texter i huset, bl.a. den för AnnHelen viktiga meningen “för ett modigt hjärta är ingenting omöjligt”.

 

Vacker kontrast med det nötta träbordet mot de högblanka golvplattorna i vardagsrummet.

 

– I möbelväg finns det både stilrena, enkla möbler som har lite New England-stil, men även möbler som är “jätteshabbiga”, och jag gillar verkligen den kontrasten, säger AnnHelen. Vi har valt att hålla en enkel linje, inte för mycket saker.

 

Ett stilleben i shabby chic-stil bredvid den öppna spisen i vardagsrummet.

 

Jag frågar om AnnHelen har något favoritrum eller någon favoritdetalj som hon är extra nöjd med i mässhuset.
– Vardagsrummet är min absoluta favorit, där finns detaljer som kommer att väcka uppmärksamhet eftersom kontrasten är så stor, säger hon.

 

Vardagsrummet sett ovanifrån.

 

– Vår röda tråd är “snygg inredning till förmånligt pris”. Gamla möbler kan piffas upp för en billig peng. Exempel på sådant i huset är t.ex. soffan i vardagsrummet som har täckts över med snygga täcken från Notre Dame-serien.

 

Arbetsrummet med möbler i grått och en järnstol i industriell stil.

 

AnnHelen har haft ganska fria händer gällande inredningen, trots att hon delat jobbet med Tuija från byggfirman. Eftersom huset kommer till försäljning genast efter mässan så sätter det vissa begränsningar. Väggarna har t.ex. lämnats ganska tomma för att undvika onödiga hål. Alla väggytor är vitmålade eftersom det är tänkt att de nya ägarna skall få inreda i sin egen smak.

 

 

AnnHelen tycker att inredningen av mässhuset har varit en trevlig variation till hennes vanliga jobb och hon skulle definitivt vilja göra fler liknande projekt. Hon hoppas att det kommer att föra med sig mera inredningsarbete.

 

– Nu väntar jag bara med spänning på vad mässbesökarna kommer att tycka om vårt hus! Jag kommer själv att vara på plats i huset så mycket som mitt schema tillåter, så det är bara att komma och hälsa på och ge feedback.

 

 

I vanliga fall jobbar AnnHelen med sitt egna företag My dreamhome som hon startade år 2007. I My Dreamhome-konceptet ingår en liten fysisk butik, en webshop samt försäljning via hemmapartyn i Österbotten.

 

 

– Jag har inte ångrat en sekund att jag vågade ta steget och grunda eget. Alla dagar är olika och fyllda med utmaningar men också stor tillfredsställelse när man upplever att man lyckats bra med någon sak. Detta är mitt absoluta drömjobb! Jag är noga med vad jag har i mitt urval och söker ständigt efter nya varor från Sverige, Danmark och Europa. Jag vill helst sälja produkter som inga andra liknande butiker i Finland har. Förra hösten utökades urvalet med smycken, tunikor och hudvårdsprodukter. Detta togs bra emot av kunderna och är speciellt omtyckt på hemmapartyn.

 

Foton av AnnHelen Furubacka-Kinnunen.

 

-Kvinnor trivs med att kunna köpa både inredningsdetaljer till hemmet och personliga saker till sig själva från samma ställe i lugn och ro och i goda vänners sällskap. Mina framtidsvisioner är att fortsätta utveckla konceptet och få det att växa, eventuellt kommer flera återförsäljare att anställas och webshopen kommer också att förnyas inom kort.

Avslutningsvis frågar jag om AnnHelen har några tips på vad man ska tänka på när man ska inreda ett splitternytt hus? Var ska man börja och hur ska man tänka om man inte har några klara idéer om hur man vill ha det?

– En bra riktlinje att följa är att hålla ytorna i en ljus nyans, om man inte vill ha helvita väggar finns det många olika varmare vita nyanser att välja på. Då väggarna är ljusa kan du göra mycket med den övriga inredningen. Vi kvinnor har ju tendens att byta stil ganska ofta, så har du en period när du vill använda starkare färger kan du göra det utan att behöva tapetsera om varje gång du vill byta färg på soffkudden. Men var och en måste komma fram till sin egen stil, och hittar man den inte så finns det ju folk att anlita som hjälp, avslutar AnnHelen.

0 gillar
Bostadsmässa Inredningsbutiker Inspiration Intervjuer Nätbutiker

Du Kanske Också Gillar

9 Kommentarer

 • Reply
  Camilla
  16 juli, 2011 at 23:08

  det första som slog mig, wow hon inredde ett hus på bara 1,5 månad… Här är ännu allt på hälft efter tre veckor! Häftigt med det moderna och lantliga tillsammans, vad tyckte du?

  • Reply
   Anna-Lena
   16 juli, 2011 at 23:10

   Ja, jag tyckte också 1,5 månad lät jättesnabbt! Jag tycker att kontrasten är häftig mellan det moderna och det lantliga. Det kan inte vara lätt att få in "shabbiga" saker i ett modernt hem, men jag tycker hon har lyckats jättebra!

 • Reply
  En vacker vardag
  16 juli, 2011 at 23:33

  Har du hunnit vara på mässan redan? Jag tänkte försöka hinna klämma in ett besök nu i veckan, men få se hur det går. Modernt/shabby verkar ju vara väldigt inne nu, åtminstone i Sverige. De högblanka golven tycker jag ser för kalla ut, men annars ser huset mycket trevligt ut!

  • Reply
   Anna-Lena
   17 juli, 2011 at 09:22

   Jo, man får hoppas det har golvvärme i stengolvet, annars blir det nog kallt 🙂 Vi har inte bestämt ännu om vi far på mässan, det får tiden utvisa.

 • Reply
  Ica
  17 juli, 2011 at 11:07

  Fint hus! Kanske inte helt mitt, men utsikten från balkongen, det högblanka golvet, fönstrena i vardagsrummet och tunikan skulle jag gärna ta 😉

  • Reply
   Anna-Lena
   17 juli, 2011 at 12:34

   Ja, jag hittade också en hel del som föll mig i smaken i huset 🙂

 • Reply
  Mia
  18 juli, 2011 at 16:31

  Snygga detaljer men måste ärligt säga att stilen inte passar det moderna i huset. Ska bli intressant att besöka mässan.

 • Reply
  Sand's Drömmar » Bostadsmässan 2011
  20 juli, 2011 at 09:22

  […] K skriver om sin favoritlägenhet här och Anna-Lena berättar mer om hur ett av objekten inretts […]

 • Reply
  Inredningsparty: My dreamhome | Anna-Lena Nyfors-Norrgård bloggar om inredning
  2 oktober, 2011 at 22:02

  […] inredningsartiklar, smycken, tunikor, och hudvårdsprodukter. Jag har skrivit om AnnHelen i ett tidigare inlägg i samband med Bostadsmässan då hon hade inrett ett av husen med produkter från sin […]

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.