Den industriella stilen

Idag blir det ett långt inlägg med många bilder – hoppas ni orkar! Jag tänkte presentera olika inredningsstilar och jag börjar med den som syns väldigt mycket just nu i olika tidningar och bloggar, den s.k. industriella stilen. Som motvikt till shabby chic-stilen som varit populär i några år nu, så är den industriella stilen mera rak och stram och inte lika romantisk.

Det som är gemensamt för de båda stilarna är att möblerna helst ska se lite nötta och gamla ut. För att uppnå den rätta känslan i den industriella stilen ska möblerna se ut som om de har plockats från en gammal industrilokal som stått oanvänd i många år. Möblerna och prylarna är ofta gjorda av plåt eller järn, och försedda med hjul och handtag. Det ska se naturligt slitet ut, men oftast är möblerna nyproducerade. Stolar, lampor och skåp i metall eller plåt är typiska för den industriella stilen.

En av de mest kännetecknande och populära möblerna för den här inredningsstilen är den franska Tolix-stolen från år 1934 som fått ett enormt uppsving nu. Tolix-stolarna finns numera i olika färger och det finns varianter med armstöd, samt även pallar i olika höjder.

 

Själva framgången bakom stolen börjar egentligen redan 1907 då designern Xavier Pauchard lyckas lista ut att man genom att doppa plåt i zink kan skydda plåten mot rost. Detta kallas galvanisering, och blev en hel industri.

I Frankrike använde man främst stolarna i industrier, men i ett senare skede började bryggerier skänka dem till barer och krogar mot att krögarna sålde just deras öl. Stolen är väl anpassad för restaurangbranschen – om man staplar 25 Tolix på varandra blir stapeln bara 2,3 meter hög. 

Allt som är populärt tenderar ju att ge upphov till kopior och häromdagen såg jag en stol som liknade väldigt mycket på Tolix-stolarna. Den var dock dekorerad med ett  blommönstret på sitsen och ryggstödet, så lite skiljde den sig från originalet. Den här stolen skulle passa bättre hemma hos oss än den äkta Tolix-stolen, den känns lite mjukare och mera romantisk i sin utformning.

Bild från Indiska.

 

Lampor är ett annat kapitel som är särskilt viktigt i den industriella stilen. Lamporna får gärna vara stora och iögonfallande. Och såklart helst gjorda av plåt. Jielde-lamporna är klassiker som passar riktigt bra om man vill inreda sitt hem i den industriella stilen. Även här är det en fransman som har designat lampan och den började tillverkas på 1950-talet.

Jieldé uppstod för att fransmannen Jean-Louis Domecq irriterade sig på den dåliga flexibiliteten på sin skrivbordslampa, vilket ledde till att han skapade en lampa där lederna består av glidkontakter som kan rotera i 360 grader. Lampan finns numera som skrivbordslampa, golvlampa, taklampa och vägglampa och tillverkas i flera olika färger.

Taklampor i plåt finns i många olika modeller. Den här dubbellampan i zink passar bra ovanför ett långt matsalsbord eller i köket ovanför diskbänken.

På den här köksbilden ser man flera av den industriella stilens “kännetecken” – plåtlampor, vitmålad plåtpall, rostfria köksluckor och bokstäver som dekoration.

Snygga golvlampor som ser ut att ha hämtats direkt från en fotostudio är helt rätt.

En annan detalj som ofta syns i den industriella stilen är bokstäver, siffror och tecken. De återfinns på bl.a. på tavlor, skyltar, kuddar och gardiner. Det blir snyggt att samla olika bokstäver till en enhetlig grupp som på bilden nedan.

Tavlor med olika textbudskap finns det ett stort utbud av just nu.

Jag gillar texter och bokstäver – i rimliga mängder. Ibland kan det bli för mycket av det goda om man har mycket texter i ett och samma rum. Om jag tänker efter så har jag nog själv ganska många tavlor eller andra prylar med texter på, så jag får tänka efter lite innan jag köper fler sådana saker.

 

Gamla plåtskåp från omklädningsrum är eftertraktade och svåra att få tag på, men det finns även nyproducerade versioner. Vad tycker ni – känns det helt malplacerat med ett stort plåtskåp i matsalen eller är det snyggt?

Eller varför inte bakom finsoffan i vardagsrummet?

Om du är intresserad av att inreda med lite industriella prylar lönar det sig att leta efter danska märken i inredningsbutikerna, eftersom de verkar ha snappat upp det här med den industriella trenden snabbare än andra. Bloomingville, House Doctor, Nordal, Madam Stoltz och La Finesse har alla ett stort urval av saker i plåt och metall och dessa märken säljs i många affärer och webbutiker även i Finland.

 

Källor: simplyadorableblog.blogspot.com, www.svenssons.se, www.miljogarden.se

Foton: Tolix, Sköna hem, Jielde, Allt i Hemmet, Bloomingville, Trendia, Nordljus, House Doctor.

0 gillar
Dansk design Designklassiker Fransk design Industriellt Inredningsstilar

Du Kanske Också Gillar

8 Kommentarer

 • Reply
  Lis-Britt
  7 juli, 2011 at 22:40

  Kul att du ville söka upp och visa alla dessa bilder med bra textförklaring.
  Kort sammanfattat säger jag bara: VILL HA!!!!!
  Hoppas att hitta mer av den industriella stilen i Vasa.

  • Reply
   Anna-Lena
   7 juli, 2011 at 23:17

   Jaa, visst vill man ha! Helst allt! Finns en hel del i Vasa om man är duktig på att söka 🙂 Och i ett senare inlägg ska jag visa lite saker som man kan shoppa på nätet.

 • Reply
  Hanna
  7 juli, 2011 at 22:53

  Tack för en bra artikel! Läser gärna såna här texter där man lär sig nytt!

  • Reply
   Anna-Lena
   7 juli, 2011 at 23:18

   Kul att du gillade den! Jag ska försöka varva "vanliga" inlägg med såna här mer informativa om t.ex. olika inredningsstilar och klassiska möbler osv.

 • Reply
  Industriell inspiration | Anna-Lena Nyfors-Norrgård bloggar om inredning
  11 juli, 2011 at 20:16

  […] Höstens nyheter börja komma in hos många inredningsaffärer och man märker tydligt att det är den industriella stilen som gäller just nu. Mycket svart, vitt och krom. Plåt och metall. Tuffa textilier med bokstavstryck. Precis som jag skrev om för några dagar sedan. […]

 • Reply
  Vivi-Mari Carpelan
  13 juli, 2011 at 15:48

  Tack, det var informativt! Såg nyss förra årets serie på internet med Ernst som inredde en hytta i Bergslagen, det var minsann industriellt. Började tänka på att det nog är "in" just nu. Väldigt skönt på ett konstigt, enkelt sätt. Rakt på sak och behaglig kombination av rent, vitt och gammalt med skavanker.

  • Reply
   Anna-Lena
   13 juli, 2011 at 17:45

   Jo, Ernst verka också gilla den industriella stilen. Det är nog lite fulsnyggt tycker jag, så fult att det blir fint kanske! 🙂

 • Reply
  Brocante chic | Anna-Lena Nyfors-Norrgård bloggar om inredning
  6 augusti, 2011 at 13:03

  […] det rustika och ruffa med det söta och romantiska. Lite som en blandning av shabby chic och den industriella […]

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.