Kallt?

Kaminer, spisar och kakelugnar är väl det sista man tänker på i den här hettan, men jag hittade en sån vacker kamin som jag tänkte visa bilder på. Synd att jag inte såg den här innan vi byggde vårt hus…

Foto: mur-kaminkultur.se

Westbo Classic heter braskaminen och tillverkas i Sverige. Utseendet går tillbaka till 1800-talet men förbränningstekniken är den allra senaste. Classic är en varmluftskamin med innermantel av gjutjärn och yttermantel av stålplåt. Detta innebär, enligt tillverkaren, en bra spridning av värmen och en snabb uppvärmning av rummet.

Foto: kamga.de

Vilka vackra detaljer!

Foto: kamga.de

Jag har lite svårt för traditionella finska spisar och kaminer, så att hitta en modell som jag gillade var inte det lättaste. Egentligen ville jag inte alls ha någon spis i huset, men jag fick ge mig på den fronten. Det blev till slut en hög, vit kakelugn med svarta luckor i gjutjärn och vi är mycket nöjda med valet.

Sen måste jag ju erkänna att det var mysigt att elda i den i vintras också fast jag var skeptisk i början.

Källa: www.kakelugnarobygg.se

0 gillar
Kakelugn Kamin

Du Kanske Också Gillar

6 Kommentarer

 • Reply
  En vacker vardag
  9 juli, 2011 at 21:44

  Ja just idag går ju inte tankarna till att vrida upp värmen direkt! Kaminen är väldigt vacker i sitt utförande, men den kräver nog en viss stil på huset i samma tidsanda för att passa in i miljön tror jag. Tycker du att elden syns bra i era luckor? På bilden ser det ut som det skulle vara något nät i luckan, fyller det någon funktion?

  • Reply
   Anna-Lena
   9 juli, 2011 at 22:20

   Jo, jag håller med. Kaminen platsar inte i vilket nybyggt hus som helst, utan det ska nog vara inrett med gamla möbler för att den ska göra sig bäst.

   Elden syns kanske inte jättebra genom luckorna, men man får ändå den rätta myskänslan 🙂 Gallret innanför glaset fungerar som skydd så att inte elden når glasluckorna. Man kan också ha luckorna öppna då man eldar och bara ha gallret som skydd, men det vågar vi inte som har barn i huset.

 • Reply
  Hanna
  12 juli, 2011 at 13:31

  Jag drömmer om att en dag bo i en lägenhet med vit rund gammal kakelugn. Gärna i köket så man kan sätta på en mysig sprakande brasa på morgonen…. Vet tyvärr inte om det finns så många sådana lägenheter till salu!

  • Reply
   Anna-Lena
   12 juli, 2011 at 14:10

   Låter alldeles underbart! Tycker nog jag sett en del såna hus till salu, men kanske oftast i små trähus inne i stan (dvs. ganska små lägenheter). Men det finns ju nya kakelugnar som ser ut så också 🙂

 • Reply
  Kajsa
  18 mars, 2012 at 07:00

  Komplimang till en mycket inspirerande blogg och ett vackert hem! Hittade bloggen när jag sökte efter kakelugnar och nu läser jag den varje dag. Jag undrar ifall du kan tipsa om nytillverkade kakelugnar i gammaldags/klassisk stil med en höjd som passar gamla hus? Vi har en takhöjd på 2,80 m och t.ex. Tulikivis högsta (Kartano) är endast 2,50 m. Modellen Eila är bara 2,30 m.. Sökte även på kakelugnarochbygg.se men där hittade jag inte er modell. Tack på förhand!

  • Reply
   Anna-Lena
   18 mars, 2012 at 08:48

   Tusen tack för din fina komplimang! Vår spis kommer från Takkacenter, här ser du alla deras modeller: http://www.takkacenter.fi/mallisto.html
   Vår modell heter Sorja http://www.takkacenter.fi/mallisto_sorja.html men vi har modifierat den ganska mycket. Vi tog bort det lilla "fönstret" (kommer inte på något bättre ord nu) och sen höjde vi även på den. Normalhöjden var 21200 mm men vi har takhöjd 2,60 så vi höjde den till ca 2,50 m. Kanske ni kan göra liknande ändringar om ni hittar en modell som ni gillar? Vi köpte vår spis via Värmepunkten i Smedsby http://www.dingmans.fi/Pa_svenska.3.html
   Nu vet jag inte var du bor, men har ni frågat i era lokala affärer om det är möjligt att ändra höjden på befintliga modeller? Cronspisen har många fina modeller som passar i äldre hus tycker jag (de verkar heta Contura numera):
   http://www.contura.se/Kaminer/Kakelugnar/
   Tyvärr tror jag inte att jag kan hjälpa dig mera än så här! Jag råder dig alltså att prata med försäljarna och fråga om de har några modeller som det går att göra ändringar på! Lycka till! 🙂

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.