En dag på Stundars

 

Om man inte har turen att få besöka Formex-mässan kan man istället göra ett besök på den lokala höstmarknaden på Stundars som ägde rum idag. Där finns minst lika mycket hantverk och kreativa idéer att njuta av som på den stora Stockholmsmässan.

 

 

Vi åkte främst till marknaden för att dricka kaffe och äta de omtalade grisarna samt för att dottern gillar att leka i lekparken som finns där. Stundarsområdet är så vackert med många gamla byggnader så det är ett nöje att enbart promenera runt och titta.

 

 

Marknadsprylarna brukar vara desamma år efter år och mina skåp är redan överfulla av saker som jag inte vet vart jag ska sätta. Torkade blomuppsättningar och andra kreationer fanns det gott om även i år.

 

 

I år hittade jag några intressanta försäljare som sålde saker helt i min smak, så jag kom faktiskt inte hem tomhänt från marknaden denna gång. Den första jag stötte på genast vi kom in på området var Ingela Nyman. Jag fastnade en god stund vid hennes stånd där hon sålde vackra tavlor och kort som hon tillverkat själv.

 

 

Jag stod länge och beundrade motiven på korten och Ingela berättade att hon fotograferat dem själv. Bilderna är tagna både i hemknutarna i Jakobstad och på resor t.ex. i Grekland och Portugal. Korten finns i olika storlekar och format och de passar till vilket ändamål som helst eftersom motiven är neutrala, med t.ex. fåglar, babyskor och en gammal moped.

 

 

Små wc-skyltar, “Välkommmen”-skyltar och tavlor med tänkvärda ord fanns det också gott om i hennes stånd. Färgskalan gick i svart, vitt, grått, beige och andra naturtoner. Ingela har använt scrapbookingpapper, presentpapper och tapeter som bakgrunder till tavlorna. Ramarna är gamla återanvända som hon har hon målat vita och sandpapprat lite för att de ska se nötta ut.

 

 

Knappar, hjärtan och små vitmålade pusselbitar är dekorationer på de fina och enkla tavlorna. De vita blompinnarna med text är tillverkade av lera. Jag bläddrade länge bland tavlorna och korten och hade svårt att välja vilken jag tyckte var finast. Men en liten tavla blev det till slut (visar vilken det blev en annan dag då jag hittat en lämplig plats åt den).

 

 

Sedan vandrade vi vidare och tittade på träborstar, formar , klockor och skyltar. Så mycket fina hantverk det finns! Små prydnadspumpor och torkade blommor lyste upp som små färgklickar på borden.

 

 

Sedan gjorde vi ett stopp vid de gamla traktorerna och dottern fick “provköra” den knallblå traktorn.

 

 

Det finns mycket för barnen att upptäcka i alla små hus på Stundars. På ett ställe fanns stora bokstavsklossar och ett par hönor att leka med, samt kossan Stundarina som dock inte ville vara med på bild idag.

 

 

Om någon behöver en liten börs för “olika saker” så fanns det en sån här. Gjord i säckvävstyg. Det fanns även andra roliga tryck som t.ex. “reservdelar”.

 

 

Vid ett stånd stod Anki Elvström från Bennäs och sålde bl.a små askar för tändstickor med ordspråk som dekoration. Det som min blick drogs mest till på hennes bord var dock de vackra vitmålade äpplena gjorda av björk som fungerar som förvaring av tandpetare. Anki berättade att tanken bakom hennes och hennes man Mats hantverk är att de ska vara vackra att se på, men också ha en praktisk funktion. Det är en mycket smart tanke tycker jag!

 

Äpplena fanns också i mer naturtrogna färger som rött, gult och grönt, men det blev ett stilrent i vitt och svart som fick följa med mig hem. Snygga, eller hur? Passar bra med vilken dukning som helst.

0 gillar
Marknader Prylar

Du Kanske Också Gillar

10 Kommentarer

 • Reply
  Sanne
  4 september, 2011 at 18:06

  Oj Ingelas produkter var helt underbart charmiga…
  Skulle inte kunnat gå förbi utan att köpa!
  Kraam
  Sanne

 • Reply
  Maria
  4 september, 2011 at 19:15

  Vilka fina äpplen, ett sånt skulle jag gärna ha på bordet också:-)

 • Reply
  Sara
  4 september, 2011 at 19:21

  Ser hur mysigt ut som helst 🙂 synd att jag missade det där! Och jag minns att jag älskade Stundars lekpark då jag var liten 🙂

 • Reply
  lyckobo
  4 september, 2011 at 19:31

  Till Stundars har jag länge velat åka, vilken idyllisk plats! Korten och tavlorna var jättefina, gillade mest den med svarta knappar på :)! Jo, äpplet passar nog till vilken dukning som helst i all sin enkelhet, och bra att du tog den vita, den tröttnar du nog inte på…

  Ha en bra ny vecka!

 • Reply
  Camilla
  4 september, 2011 at 21:11

  oj så många fina saker det fanns till försäljning i år! Vi hade annat program i år och tyvärr blev det ingen marknad denna gång.

 • Reply
  Camilla
  4 september, 2011 at 22:38

  jag har fått total blackout vad gäller tapeten… Jag kommer inte ihåg märket men jag vet helt klart att den är köpt från Vasa Färg 😉

 • Reply
  Ann-Christine
  5 september, 2011 at 18:33

  Riktigt, riktigt snygga kort Ingela sålde!!

 • Reply
  Livet på Vestergård
  6 september, 2011 at 09:03

  Jag hade gärna varit på Stundars, men det var för mycket inbokat den helgen. Roligt när det kommer nya försäljare och nya varor 🙂 Korten och tavlorna var jättefina!

 • Reply
  Camilla
  6 september, 2011 at 12:29

  Vilka otroligt fina bilder på din blogg!

 • Reply
  Anna / Sand´s Drömmar
  6 september, 2011 at 21:29

  Ingelas kort var verkligen fina!!!
  Du har nog fångat det finaste av Stundars tror jag på bilderna. Har aldrig varit dit med barnen. Kanske man borde åka… Men vi har sp mcyket annat altid på somrarna och hösten.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.