Hemma hos familjen Hartvik – del 2

Jag vet att det är många som är nyfikna och nu har det äntligen blivit dags för det andra inlägget om familjen Hartviks hus. Idag kommer bilder från nedre våningen som består av vardagsrum, kök och matsal med öppen planlösning samt arbetsrum, wc, grovkök, badrum och bastu.

 

Men vi börjar från början – vilket i Annettes fall betyder en Harlekin-servis i turkos.

 

 

– Jag har alltid tyckt om turkos och jag fick de här Arabia Harlekin kaffekopparna av min bästa kompis i 18-års present, berättar Annette. Jag tänkte att nu då jag äntligen får ett eget hus så ska i alla fall kaffekopparna passa inredningen. Då vi köpte radhus 2001 gick färgerna mest i gult-vanilj-beige och det är inte alls min stil, men vi valde den typen av färg så att lägenheten skulle vara neutral och förhoppningsvis lättsåld sen när vi skulle börja bygga.

 

Turkosa och röda färgklickar piggar upp i köket.

 

– Som tur är har Juha och jag samma smak och vår inredningsstil har vuxit fram sakta men säkert. Då vi började planera färgerna i huset var det viktigaste för mig att det skulle passa med turkos, rött och blått! Och nu har jag mina favoritfärger runt mig!

 

 

Köksinredningen går i vitt och brunt med nedre skåp i valnöt och vita övre skåp. Golvet ser ut som stora, svarta klinkerplattor men är i själva verket laminat. Klinkers undveks för att motverka ofrivillig porslinsrotation…

 

 

Ser ni det speciella, mönstrade kaklet i hörnet bakom kaffekokaren? I Annettes barndomshem var hela köket kaklat med dessa kakelplattor, så de har ett stort affektionsvärde för familjen. Vilken bra idé att lägga några kakelplattor i hörnet som en liten dekoration, eller hur?

 

 

Kökstapeterna är vita med svarta oregelbundna streck på – lite annorlunda och passar bra in i stilen. Gardinerna var ursprungligen en panelgardin som Annette har sytt om till en kappa genom att lägga till turkosa öglor för upphängning och en turkos kant längst ner.

 

 

Matbordet i ek kommer från Lundia och har en svart förlängningsskiva som ger ett litet annorlunda utseende. I vardagsrummet är takhöjden 5,6 m som högst så det var en utmaning att hitta en snygg upphängning för taklampan. Rör från lastbilars bromssystem blev lösningen och införskaffades av Juha på Lakeuden Hydro.

 

 

Annette och Juha har fastnat för 50-60-talsstilen. Det var egentligen inget medvetet val, utan det började med ett par fåtöljer som Annettes pappa hade då han studerade i Vasa på 60-talet. Dem hade de i sitt första gemensamma hem. Nu är dock fåtöljerna undangömda i en garderob i väntan på omklädning och istället har de fått Annettes mammas fina fåtöljer i originalskick från slutet av 1950-talet.

 

 

Det finns små detaljer här och där som passar perfekt in i 50-60-talsstilen, som t.ex. den turkosa klockan i köket och de tre små svartvita lamporna som hänger ovanför vardagsrumsbordet.

 

 

På ena väggen i vardagsrummet står en klassisk, nyproducerad String-hylla. Stringhyllan designades av Nisse och Kajsa Strinning år 1949. Den enkla och modernistiska designen blev snabbt populär och numera finns den i många färger och varianter. Hyllan är enkel att variera och bygga ut allt eftersom behoven förändras.

 

 

Jag frågar om Annette har några favoritsaker eller -möbler i huset.
– Mammas fåtöljer och Harlekin-kopparna är nog mina favoritprylar. Och den här tavlan som är målad av Ulla Rusk i Pörtom 1965. Den går i färgerna turkos, rött och blått och den har hängt hos mina morföräldrar där jag tillbringade mycket tid.

 

 

Kakelugnen i vardagsrummet är modern och stilren i vitt med silverfärgade detaljer.

 

 

Högst upp på bilden skymtar tv-rummet på övre våningen med ett genomskinligt staket i laminerat säkerhetsglas.

 

 

Annette och Juha har blandat både gamla och nya möbler. Den röda stolen (på bilden här nedanför) kommer ursprungligen från ett väntrum hos en frissa och fyndades på Juthbacka Marknaden för några år sedan.

 

 

Gäst-toaletten är stilren i rött och vitt.

 

 

Rött golv, vita väggar och en dekorativ rand med röd mosaik i ena hörnet.

 

 

Arbetsrummet har en röd fondvägg med vitt blommönster. En lina löper längs hela väggen och där kan man enkelt hänga upp t.ex. barnens teckningar eller viktiga lappar med hjälp av klädnypor.

 

Hörnskrivbordet är Juhas slutarbete från studierna i slöjdpedagogik.

 

 

– Det viktigaste för oss är att ha ett estetiskt tilltalande, välfungerande hem med många små praktiska lösningar som underlättar vardagen. Grovköket är det bästa rummet i hela huset. Det är stort med mycket förvaringsutrymmen, sådant behöver en halvpedant. 😉 Det känns oftast som att jag tillbringar den mest tiden där och maken sköter ruljangsen i köket, säger Annette.

 

– Det enda jag är missnöjd med i hela huset är att vi inte har något uttag till centraldammsugaren i grovköket. Det hade varit otroligt behändigt att ha ett vid ytterdörren, men jag överlever ju nog utan, säger Annette.

Sista bilden för idag blir av trappan som leder upp till andra våningen….och mer bilder därifrån får ni se i nästa inlägg.

0 gillar
Arbetsrum Badrum Glas & porslin Hemma hos-reportage Inredningsstilar Intervjuer Kakelugn Kök Möbler Tavlor Trappor Vardagsrum

Du Kanske Också Gillar

14 Kommentarer

 • Reply
  En vacker vardag
  19 september, 2011 at 22:22

  Vilket härligt hem med personlig prägel!

 • Reply
  Sabina
  20 september, 2011 at 08:17

  Tapeterna i köket är precis vad jag har sökt till killens tonårsrum , var hittar man dem, vet du????

  • Reply
   Anna-Lena
   20 september, 2011 at 11:21

   Jag ska fråga Annette. Återkommer med svar senare!

   • Reply
    Anna-Lena
    20 september, 2011 at 14:45

    Annettes svar: "Jag tror vi köpte dem på K-Rauta, ECO. Inte helt säker men nästan alla tapeter är därifrån."
    Hoppas du hittar dem!

 • Reply
  Camilla
  20 september, 2011 at 08:49

  de har verkligen hittat sin stil, snygga detaljer!

 • Reply
  tessie
  20 september, 2011 at 10:14

  Härligt med stringhyllan, fint då gammalt möter nytt.

 • Reply
  Ann-Christine
  20 september, 2011 at 11:37

  Riktigt kul att få se! Gillar när folk har en egen speciell stil i hemmet och det är trevligt när man kan se att inredningen är genomtänkt!

 • Reply
  Sara
  20 september, 2011 at 12:12

  Härligt med en sådan personlig prägel på inredning 🙂 och jag fullkomligt förälskade mig i detdär "klinkers"golvet. Jag har inte ens vetat att det är möjligt.

 • Reply
  alegni
  20 september, 2011 at 13:58

  vilket intressant inlägg, anna-lena. det är roligt med lite variation till alla inredningsbloggar man annars kollar. jag känner så igen mig i detta hem, men ändå är det inte en stil som jag personligen skulle vilja återuppleva. allt har sin tid 🙂

 • Reply
  Hannasvirrvarr
  21 september, 2011 at 16:15

  Jag gillar stilen, och den där kökstapeten är verkligen snygg. Påminner mig om mönstret virrvarr.

 • Reply
  Pia
  21 september, 2011 at 23:01

  Tack så mycket! Blusen kommer från Lindex. 🙂
  Kikade lite bakåt i arkivet och gud så fint hem du har! Precis i min smak!

 • Reply
  Hemma hos Hartviks – del 3 | Anna-Lena Nyfors-Norrgård bloggar om inredning
  3 oktober, 2011 at 21:40

  […] alltså nått sitt slut. Ifall ni missat någon av de tidigare delarna så hittar ni del 1 här och del 2 här. Nu vill jag rikta ett stort TACK till Annette, Juha, Hannes och Ines för att vi fick ta del av […]

 • Reply
  Jennie
  30 oktober, 2012 at 21:23

  Hej vet du vart din vän köpte dom underbara Arabia Harlekin har letat så länge efter dom själv?

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.