Halloween

 

Snart är det Halloween och idag tänkte jag bjuda på lite inspiration ifall ni ska ställa till med Halloween-fest. I USA firas alltid Halloween den 31 oktober, men här i Finland brukar det råda lite delade meningar om när man egentligen ska fira. Vanligast är väl att man firar nu inkommande helg (som är den helg som ligger närmast 31 oktober), men några menar att det ska firas på Alla helgons dag.

 

 

Vi har aldrig firat det på något speciellt sätt, annat än att det var en rolig festhelg då man var i 20-årsåldern. Vi brukar inte ha pumpor och spindlar och orange och svarta dekorationer – men visst är det roligt att inspireras av de som verkligen kan det här med Halloween. Nämligen amerikanerna. De har förstått hur man ska pynta och allt matchar ända in i minsta lilla detalj.

 

 

Inspirerande bilder, eller hur? Men visst är det kanske lite onödigt mycket fix för en endaste dag!

 

 

I september 2005 besökte jag och min mamma släktingar i USA och då var Halloweenförberedelserna redan i full gång. Butikerna var fulla med pynt och godsaker och överallt såldes pumpor i långa rader.

 

 

Tyvärr åkte vi hem i början av oktober så vi fick inte vara med om ett äkta amerikanskt Halloween-firande. Brukar ni fira Halloween?

 

 

Collage med foton från Potterybarn

0 gillar
Högtider Inspiration

Du Kanske Också Gillar

6 Kommentarer

 • Reply
  Anna / Sand´s Drömmar
  28 oktober, 2011 at 12:50

  Vi brukar ha en pumpalykta (en glad "grinagubb", som odlaren själv kallar dem) på trappan, men inget mer. Det mesta med Halloween strider mot mina principer. För oss är det All Helgona och inget annat.

 • Reply
  Hemma hos
  28 oktober, 2011 at 16:32

  Verkligen inspirerande bilder, gillade den med grinden, vita pumpor och fåglarna.
  Så om vi skulle fira Halloween så skulle jag satsa på att använda den bilden som inspiration. Amerikanerna kan verkligen det här med Halloween!
  HA en skön helg, MALIN

 • Reply
  Lis-Britt
  28 oktober, 2011 at 19:27

  Tycker också att Amerika får fira Halloween själv. Är mera för höstmys och eftertanke, men ungdomarna tycks ha tagit tag i helgen med fest och häftiga kläder. Tack för att du letar bilder och visar oss, kul att se på! Trevlig helg!

 • Reply
  Haje
  28 oktober, 2011 at 21:00

  Har firat Halloween ibland, som yngre och senare med barn. Då man själv har nära som man vill komma ihåg på Allhelgona kan det ändå vara ganska jobbigt med detta glada, hysteriska Halloween firandet. Har varit på några Halloweenfester de senaste åren och det har varit verkligt jobbigt att klä sig och fara iväg. Men väl där har det ju gått bra. Och man vill ju inte vara den som blir utanför allt socialt bara för att man vill fira Allhelgona också… :).
  Bäst är det nog som i år att de är på olika helger. Allhelgona är en viktig helg för mig och kan inte riktigt förlika mig med att komma ihåg de döda med ett kommersiellt Halloweenfirande. Och det är också den totala frånvaron av kommershysteri som gör att Allhelgona fortfarande klänns högtidligt och vackert.

 • Reply
  Seralias Stuga
  28 oktober, 2011 at 22:10

  Hej!
  Hos oss brukar vi fira Halloween enligt barnens önskemål. Lyktor, pumpa, spindelnät i lampan ovanför köksbordet, halloween-servetter och några plastspindlar i dukningen. God mat och mys med familjen. Innan allt "hous-pokus" besöker vi alltid gravgården och tänder ljus, stillsamt och sänder en tanke till alla våra kära änglar!

 • Reply
  Sara
  29 oktober, 2011 at 00:13

  Vi brukar inte dekorera eller dyl. Men en av mina bästa vänner fyller år just på Halloween den 31:a oktober. Därför har vi många år i rad "firat" Halloween och födelsedagsfest för henne.
  Men jag måste nog inflika, men tanke på kommentaren ovan. Att Halloween och Allhellgona är två skilda saker för just mig. Fastän det kanske egentligen baserar sig på samma keltiska tradition.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.