Favoriter i köket

 

I många bloggar har man de senaste veckorna kunnat läsa om “Favoriter i köket” och jag tänkte också visa några av favoriterna i mitt eget kök. Det finns ganska många saker som jag gillar med köket, så det är svårt att välja ut några enstaka favoriter. Men om vi börjar med ugnarna – för vi har faktiskt två separata ugnar (och såklart en micro). Det är något jag alltid velat ha och när vi planerade köket såg vi att det fanns gott om utrymme för att lägga in två ugnar.

 

 

Mycket praktiskt när man bakar bröd eller när man har många gäster och behöver ha in många olika maträtter i ugnen samtidigt. Ugnarna i sig är också favoriter, främst på grund av den lite annorlunda designen och färgen som passar perfekt med köksinredningen.

 

 

Den långa bänken som har mycket arbetsyta är förstås en annan sak som är väldigt bra med vårt kök. Där ryms man bra att baka, laga mat, rita, pyssla och man kan slänga upp en massa saker som matkassar och dagens post. På den här bilden syns också de fina, randiga hissgardinerna som min mamma sytt, de tillhör också favoriterna. Hon har också sytt matchande överdrag till stolarna, men de syns inte på bild denna gång.

 

 

När vi skulle välja kyl och frys var jag ganska svårflörtad. Jag gillar varken vitt eller rostfritt speciellt mycket, så vi beslöt i ett tidigt skede att ha inbyggda vitvaror. Det ger ett mera enhetligt intryck i köket. Kyl och frys döljer sig alltså bakom de två höga dörrarna till höger i nästa bild.

 

 

Vitrinskåp i köket är inte riktigt min grej eftersom man måste hålla pedantisk ordning i dem för att det ska se snyggt ut (och helst ska man endast ha matchande porslin också), men jag ville ändå ha glas på några av skåpdörrarna. Det fick bli små fönster med krysspröjs upptill på några av köksskåpen – inte på alla – och det är jag mycket nöjd med. Sen är vi så gammalmodiga att vi inte har någon köks-ö utan ett helt vanligt, runt matbord i köket. Det var också en sak jag i ett tidigt skede visste att jag ville ha. Där äter vi till vardags och när vi har gäster förflyttar vi oss till matsalen där det större bordet finns.

 

 

En plastmatta är ett måste under diskbänken och det här mönstret förälskade jag mig i när jag surfade runt på olika svenska bloggar redan innan vi hade börjat bygga huset. Jag tyckte att stjärnor eller blommor, som är vanligt på plastmattor, kändes för modernt i vårt hus. Mattan säljs av Lisa som har bloggen Livet på Furutorp. Den kallas “mormorsmattan” eftersom mönstret kommer från en gammal ripsmatta som Lisas mormor hade. Lisa tyckte så mycket om mönstret, så hon beslöt att göra en egen variant i plast, som känns både modern och gammaldags.

 

 

För- och nackdelar med öppna hyllplan diskuterade vi en hel del när vi planerade köket och jag var nog av den åsikten att det blir för jobbigt (läs: dammigt) att förvara tallrikar och glas på öppna hyllor. Snyggt – javisst, men jag vill inte torka damm varje vecka. Så vi gjorde två väldigt korta hyllplan där man kan ställa fram några små prydnadssaker (för sådana vill man ju också ha i ett kök). Så det här är min komprimerade version av öppna hyllplan – och det är fullständigt tillräckligt för mig.

 

Hmm, det börjar bli många favoriter det här, men ännu några måste jag få välja! Kökskranen, porslinsdiskhon och det vita kaklet med fasade kanter får bli se sista tre favoriterna för denna gång, annars är risken att ni inte orkar läsa inlägget till slut!

 

0 gillar
Gardiner Hemma hos oss Kök Lantlig inredning Mattor

Du Kanske Också Gillar

19 Kommentarer

 • Reply
  Maria
  7 november, 2011 at 00:14

  Åh, vad jag är kär i ert kök!!! Och jag inspireras så av alla de beiga nyanserna i ert hem, färgvalen sitter som en smäck i mina ögon 🙂 Kommer också att inreda vårt framtida hem i beige och vitt!:) Grått är också snyggt, men skär sig lite med beige.. ELLER? Vad tycker du?

  • Reply
   Anna-Lena
   7 november, 2011 at 10:05

   Tack så mycket, vad roligt att höra! 🙂 Jag gillar också grått och har i höst försöka plocka in lite fler gråa detaljer här och där. Jag tyckte först, precis som du, att beige och grått inte passar så bra ihop. Men det GÅR att få till det, om man bara hittar rätt grå färg. T.ex. zinkprylar tycker jag passar bra ihop med vit och beige inredning. Vi har också en grå fårskinnsfäll i vardagsrummet där allt annars går i vitt, beige och brunt och jag tycker den passar riktigt bra in där.

 • Reply
  Sara
  7 november, 2011 at 10:30

  Alltså jag har aldrig ens tänkt tanken på att man ju kan ha två ugnar! DET måste jag lägga på minne tills vi någongång får bygga ett hus (eller renovera ett kök).
  Men jättekul idé på inlägg, jag började nu själv också fundera på vad jag gillar bäst med vårt kök! 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   7 november, 2011 at 11:09

   Ja, jag rekommenderar verkligen två ugnar om man bara har plats för det. En ugn är ju trots allt inte så jättedyr så det är inga bortkastade pengar på det viset fast man bara skulle använda den någon gång per månad.

 • Reply
  En vacker vardag
  7 november, 2011 at 10:35

  Många fina favoriter i ert kök! Vad är det för märke på kökskranen? Har ni varit nöjda med den?

  Här kommer länken till Fabriken (som nu kör temat "Favoriter i köket") för dem som inte ännu känner till den: http://www.inspirationsfabrik.blogspot.com Där hittar man ännu mera inspiration.

  • Reply
   Anna-Lena
   7 november, 2011 at 11:07

   Kranen har funkat utmärkt (det är bara gäster som har svårt att veta vart man ska vrida vippan för att få på kranen och vartåt varmt och kallt är) 🙂 Den kommer från italienska Webert och är köpt på Casa Ceramica.
   Anledningen till att jag inte nämnde Fabriken i inlägget var för att det stod så i instruktionerna (de tre första temainläggen ska man göra utan länkning till Fabriken), men det var ju bra att du länkade istället så kanske folk hittar dit.

 • Reply
  En vacker vardag
  7 november, 2011 at 12:13

  Roligt att höra om kranen. Frågar man rörmokarna så finns det ju bara ett kranmärke som håller måttet. Sitter som bäst med två jättetjocka Webert kataloger framför mig. De har mycket fint!

  Fabriken har mycket intressant. Lycka till med kvalet, det går säkert jättebra!

 • Reply
  Bitta
  7 november, 2011 at 14:20

  Vilka härliga favoriter! Var har ni hittat tyget till hissgardinerna? Sökt en längre tid efter nåt liknande.

  • Reply
   Anna-Lena
   7 november, 2011 at 15:09

   Tack! Om jag minns rätt så köpte vi tyget från en tygaffär i Dragnäsbäck (Vasa). Jag tror affären heter TygKronan.

 • Reply
  Lotta
  7 november, 2011 at 20:27

  Vilket vackert hem ni har! Du har en alldeles underbar känsla för inredning! Skulle så gärna vilja kunna inreda snyggt och hemtrevligt, men för mig faller det inte alls naturligt. Skulle gärna ha "öga för detaljer" som du har.

  • Reply
   Anna-Lena
   7 november, 2011 at 20:56

   Tack, vilken fin komplimang! Min mamma är också intresserad av inredning så jag har varit van med det sen jag var liten, så kanske det är lättare därför.

 • Reply
  Anna / Sand´s Drömmar
  7 november, 2011 at 21:38

  Den speciella mattan bevisar hur mycket tid du lagt på planeringen. Själv har jag helt valt bort mattor i köket. Det är enklast städat så.

  • Reply
   Anna-Lena
   7 november, 2011 at 21:50

   Vi har väldigt få mattor i huset också. Det här är den enda i köket och i matsalen finns ingen alls. Men under diskbänken vill jag gärna ha en plastmatta bara för att det rinner en del vatten ner på golvet.

 • Reply
  Livet på Vestergård
  7 november, 2011 at 21:49

  Vackert kök ni har! Två ugnar skull jag gärna ha,men det tänkte vi inte på då när vi gjorde köket.

 • Reply
  Ann-Christine
  7 november, 2011 at 22:53

  Riktigt snyggt och genomtänkt!
  10 poäng!

 • Reply
  tessie
  8 november, 2011 at 08:47

  Jättefint kök! Var har du hittat den otroligt fina diskborsten med träskaft? Hög charmfaktor på den!

  • Reply
   Anna-Lena
   8 november, 2011 at 09:15

   Tack, diskborsten är från Quriosa! 🙂

 • Reply
  hilde
  1 januari, 2012 at 16:32

  Hei. Superfint kjøkken! Helt i min stil. Lurer på hva det er slags kjøkken du har? Er det noe fra IKEA, og noe fra en annen leverandør?

  • Reply
   Anna-Lena
   1 januari, 2012 at 18:14

   Hejsan! Köket är tillverkat av en liten lokal köksfirma som finns här i trakten där vi bor, så det är inget som finns på nätet tyvärr. Men det finns säkert många andra företag som har liknande modeller. Roligt att höra att du gillade det!

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.