Konstnärshem i Wales – del 2

 

Nu har det blivit dags för den andra och sista delen om Vivi-Maris och Martins hus i Wales. Om ni missade det första inlägget så hittar ni det här. Idag börjar jag med bilder från Vivi-Maris konstnärsateljé som ligger högst upp på tredje våningen i huset.

 

Vivi-Maris studio. Arbetsbordet är från Ikea och skrivbordet i ek är ett loppisfynd.

 

 

Ett sortiment med färgpigment och en gammal resekoffert bildar ett vackert stilleben.

 

 

Till vänster: Vivi-Mari i ateljén. Till vänster: Vivi-Maris konst pryder en hel vägg.

 

Förvaringslådor i naturmaterial.

 

Vilket rum är ditt favoritrum i huset?
Det är svårt att säga vilket som är mitt favoritrum, de är alla väldigt olika och jag uppskattar dem just därför. I slutänden är det väl nog ändå min egen studio som är det rum jag allra mest kan prägla med min egen personlighet och där har jag samlat många favoritsaker.

 

Till vänster: Katten Beatrice trivs i studion. Vivi-Mari har ofta rosor i sin ateljé som inspiration. Till höger: Tibetansk rökelse för att stimulera kreativiteten. På fotot syns Vivi-Maris mormor som var prima ballerina.

 

 

Till vänster: En dekorativ guldram. Till höger: De röda sammetsgardinerna tillhör Vivi-Maris favoriter. Lampskärmen från Ikea har hon färgat med te för att ge den en gammal känsla.

 

Vilken är din käraste ägodel och varför?
– Jag tror att favoritsaker ändrar med åldern, man har sina faser. Jag har svårt att säga vilken sak som är kärast för mig just nu. De är alla viktiga för mig, på ett eller annat sätt. Men i slutänden är det alltid helheten som är större än summan av sina delar! Det är med andra ord tingens inbördes förhållande som är viktigast för att man ska trivas och må bra.

 

 

En vägg i studion pryds av kort och på hyllan står olika bläckflaskor.

 

– Jag började samla gammalt silver för vårt bröllop som gick i shabby chic stil, och har inte riktigt kunnat sluta eftersom det är lätt att hitta billiga och roliga föremål här, t.ex ljusstakar som britter brukar ha i sina matsalar. Jag köper också mycket glasföremål, som jag tycker är undervärderade. Tillsvidare är det mest gamla ting som åldras med värdighet och känslan av historia och tidigare liv kan vara charmerande.

 

Till vänster: En stjärnformad taklampa fylld med julljus. Till höger: En del av Vivi-Maris glassamling

 

 

Är du missnöjd med något i ert hus?
– Jag har inte varit med om att välja huset själv, och trivs nog inte så bra med att det är som ett schakt och att man får springa i trappor hela tiden och komma ihåg att hämta saker med sig varje gång man går upp eller ner. Våningarna bryter upp en viss kontinuitet som jag nu inser att jag saknar från de stadslägenheter jag har bott i. Då jag flyttade in åkte nästan alla heltäckningsmattor ut – jag kan inte tänka mig något vidrigare än de smutsiga mönstrade mattorna som lyckligtvis börjat försvinna ur många brittiska hus. Tyvärr är huset inte tillräckligt gammalt för att ha golvbrädor som varit menade att synas. Därför har vi ännu framför oss det stora projektet att måla alla golv. Vi kommer att måla allting vitt, något som engelsmännen knappast skulle komma på att göra.

 

Den lilla skålen av tenn och burken är loppisfynd, som mycket annat i huset.

 

Vad skulle du ändra på om du fick?
– Det enorma helkaklade badrummet som här och där pryds av svarta kakel med 80-talsmönster. Vi skulle gärna ha ett badrum i guld med läckra röda toner och en känsla av överflöd, men det kanske blir först i nästa hus. Badrummet är inte för oss bara ett praktiskt utrymme, utan ett ställe där man rår om sig själv. Det borde också synas!

 

Till vänster: Ett foto av Vivi-Mari som barn och en silkesklänning i vintagestil på en gammal sammetsbeklädd hängare.Till höger: En renoverad klädhylla i badrummet med en gammal klädhängare med dansk text.

 

Vad är ert nästa stora inredningsprojekt?
– Köket med angränsande matutrymme är vårt sorgebarn, det är det absolut värsta man kan föreställa sig med beige kakel, träpaneler och plastiga dörrar med falsk träådring. Vi har klart för oss hur vi vill ha det, det blir nog mörkgrönt med mässingsdetaljer och annat i Arts and Crafts stil, men även om Martin bygger skåpen själv så handlar det om pengar vi helt enkelt inte har. Det är väldigt synd att tvingas vänta på att få drömköket där man verkligen har lust att laga mat.

 

Vackra dukningar och rosor förgyller vardagen.

 

– Ett annat problem är att det inte finns några inbyggda förvaringsutrymmen i huset, så ett rum ska vi göra om till en walk-in garderob. Jag är glad över att alla mina möbler och konstattiraljer rymdes in. Ett stort problem vi hade då vi flyttade in var att min stora garderob inte gick att få upp för trapporna, som är så snäva. Det betyder att jag inte har annat än hyllor att ha mina saker på. I själva verket fick vi lov att ta ner balustraden för att få upp min soffa och mina bokhyllor.

 

En mask föreställande Vivi-Mari själv som hon gjorde under tiden i konstskolan i Frankrike.

 

Hurdana skillnader tycker du att det finns mellan Finland och England när det gäller inredning?
– Vitt är väldigt ovanligt här. Jag har dock märkt att massor av moderna möbler tenderar att vara lite skandinaviska i stilen men de är målade i beige, inte i vitt som i Norden. Engelsmännen älskar skandinaviskt, men har svårt med vitt, så det blir mera beige och magnoliafärgat i stället. Här hedrar man trä då det inte finns så gott om det, så det är inte ovanligt att man ser rum med tallpaneler, det jag kallar för “den ruskiga bastueffekten”. Och det finns minst ett kycklinggult rum i nästan alla brittiska hem och det hör inte till mina favoritfärger.

 

Vackra loppisfynd.

 

– Vi tycker mycket om modern inredning också, men det är ju inte en heltäckande term så det beror vad man menar med det. För oss betyder det fräschör, lite fashionabelt och ”i tiden”, samt praktiskt. Det vill vi framför allt ha i köket. Vi tar gärna det bästa av varje inredningsperiod, avslutar Vivi-Mari.

 

 

Ett stort tack till Vivi-Mari och Martin för att vi fick ta en titt i ert hem!

0 gillar
Arbetsrum Detaljer Hemma hos-reportage Intervjuer

Du Kanske Också Gillar

2 Kommentarer

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.