6:e december

 

Det obligatoriska programmet för många den 6:e december – Finlands självständighetsdag – verkar vara att baka pepparkakor. Vi har ägnat halva dagen åt att göra vårt allra första pepparkakshus. Så här i efterhand kanske det hade varit lättare att bara baka vanliga pepparkakor… Jag trodde det skulle vara en enkel match att montera ihop ett färdigköpt hus bestående av fyra väggar, två takplattor och en skorsten. Det visade sig dock att vi fick börja med att lappa ihop takplattorna och en av gavlarna, som hade spruckit sönder i paketet. Det var sånt vi inte hade räknat med och tålamodet tog nästan slut innan vi hade kommit igång. Vi försökte lappa bitarna med sockermassa, som stelnade nästan genast den kom ur kastrullen.

 

Det var lite falsk marknadsföring eftersom huset på paketet hade utskurna fönster, men några fönstergluggar fanns inte på det riktiga huset. Dem försökte jag istället måla dit med den vita kristyren. Den rann och ville aldrig stelna och till sist tyckte jag det såg ut som ett spökhus. Men dottern var nöjd, det var huvudsaken. Roligast var förstås att trycka fast de runda godisarna som dekoration. Den spruckna gaveln fick en originell utsmyckning med massor av pastellfärgade godisar för att dölja skavankerna. Och så här i skymningen – på långt håll – ser det faktiskt inte så dumt ut. Men det krävs nog massor av övning och lite mera tålamod innan vi skapar några mästerverk här. Fast vi hade i alla fall roligt, trots att det var pilligt och tålamodsprövande mellan varven.

 

Ikväll har vi tittat en stund på balen från slottet och tänt det traditionsenliga blå-vita ljuset. Skönt med en ledig dag mitt i all julstress!

 

0 gillar
Hemma hos oss Högtider Kök Mat & bak

Du Kanske Också Gillar

8 Kommentarer

 • Reply
  En vacker vardag
  6 december, 2011 at 23:18

  Huset ser ju helt bra ut! Pudersocker fixar det mesta. Annas hus har fönsterluckor, dem har vi haft i flera år. Vi hann knappt få huset klart idag, så undrade sonen när vi skall äta upp det 🙂

 • Reply
  Djuret
  7 december, 2011 at 04:48

  ett gott första hus.. två tips som gör det hela lättare är att 1 dekorera väggarna innan monteringen och 2 vispa ihop kristyren med äggvita så att den har samma konsistens som marängsmet, då blir den inte rinnig och går jättebra att både "klistra" och dekorera med..mitt pepparkakshusbak är nu inne på sin 4:e dag och består av både hus, bil, skog och uthus..

 • Reply
  alegni
  7 december, 2011 at 08:06

  ni lyckades ju riktigt bra till slut! djuret här ovanför har ett bra kristyrrecept som vi också brukade använda när det begav sig.
  nu gäller det bara att se till att små tassar hålls långt från huset. 😉

 • Reply
  Camilla
  7 december, 2011 at 08:08

  Ser ju riktigt fint ut ändå!

 • Reply
  Anna-Lena
  7 december, 2011 at 08:16

  Jo, vi får väl vara nöjda, det var ju första gången 🙂 Det där med att dekorera väggarna innan man monterar ihop hade nog underlättat betydligt. På paketet stod det dock att man skulle montera huset först och sen dekorera så jag tänkte inte mer på det innan jag märkte att kristyren rann väldigt lätt. Men då var det för sent 🙂

 • Reply
  Anna / Sand's Drömmar
  7 december, 2011 at 09:25

  Du får nog vara nöjd tycker jag 🙂
  Jag bakade mitt första hus ifjol på Självständighetsdagen och det slutade med sammanbrott. Jag hade för stora ambitioner – drömde ju om ett sånt hus som vi fick som barn av min mammas väninna (finns bild på min blogg om du söker på pepparkakshus). Idag spred jag ut husbygget på tre dagar, eftersom jag gjorde allt från scratch – igen. Det gick bättre än ifjol, men jag är verkligen inte nöjd. Kristyren är ju största problemet, och även om man gör egen med äggvita i så är det nästan omöjligt att få den perfekt. Jag antar att man borde beställa riktiga konidtorispritsar och spritspennor om man ska lyckas. Såg att det finns på Bagaren & Kocken.

 • Reply
  Haje
  8 december, 2011 at 23:20

  Ser nog riktigt baa ut (spec om det var första gången!) Jag brukar också använda franska pastillerna, tycker det blir finast (fast man kanske kunde hitta godare godis att sätta på) Vi gör också pepparkakshus varje år. Brukar vispa äggvita och florsocker över varmvattenbad (alltså kristyr) då rinner det överhuvudtaget inte alls! Och så är det ju så gott… 🙂 Såg just en bild på ett pepparkakshus med färgade "glas" i fönstren. Dom hade krossat (?) halstabletter (dom är ju blå, lila osv färger) och satt dit redan innan man satt degbitarna i ugnen. Så smälte tabletterna till jätte fina fönster! Måste testas 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   8 december, 2011 at 23:22

   Tack för alla fina tips! Jag har sett just det där med karameller i fönstren i någon blogg också. Det finns många smarta typer som kommer på finurliga idéer! 🙂

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.