Äkta eller plast?

 

Lillajulsgran är en tradition som vi började med för några år sedan, enbart för vår dotters skull. Några dagar innan lilla jul tar vi in en liten gran och klär den ganska sparsmakat med bara vita och silverfärgade bollar. Den riktiga granen får betydligt mera pynt. Eller den “riktiga” granen är egentligen inte riktig, vi har haft plastgran i flera år eftersom det är betydligt lättare när man har småbarn i huset. Nackdelen är att man inte får in den härliga grandoften i huset. Men man slipper i alla fall de stickande barren. Idag backade lillebror i misstag in i lillajulsgranen och hade hela ryggen och nacken full med barr. Inte kul!

 

 

De pickande och stickande barren till trots så skulle jag nog ändå vilja ha en äkta gran. Men inte i år ännu, kanske nästa. Brukar ni ha äkta eller plastgran? Eller kanske ingen gran alls?

 

0 gillar
Hemma hos oss Jul

Du Kanske Också Gillar

25 Kommentarer

 • Reply
  joanna
  8 december, 2011 at 21:43

  Vi har nog haft riktig gran alla år trots småbarn och katter som klättrat, rivit och hängt i granen. Glasbollar däremot har vi fått skippa 😉

  • Reply
   Anna-Lena
   8 december, 2011 at 21:46

   Modigt av er! Jag är lite rädd att de ska stoppa barren i munnen när barnen är riktigt små, så mest därför har vi haft plast.

 • Reply
  Karina Haga
  8 december, 2011 at 21:52

  Vi har nog alltid haft en riktig gran. Men med åren blir det bara svårare och svårare att hitta en jämn å fin och med ordentliga kvistar. Men vi har tagit till borren och lite extra kvistar, så brukar det bli bra ;o) Men doften är ju bara för underbar. Var har du köpt stjärnan, är den från Stockmann?? Tycker att jag såg nån liknande där.

  • Reply
   Anna-Lena
   8 december, 2011 at 21:56

   Ja, det är också en nackdel med de riktiga granarna, att det är så svårt att hitta en som är något så när jämn och fin. Plastgranen är så fin från år till år! Smart idé att borra in extra kvistar i granen! 🙂 Stjärnan köpte jag på Prisma tror jag. Den är lite mindre än vanliga toppstjärnor och passar bäst på en liten gran tycker jag.

 • Reply
  Christina
  8 december, 2011 at 22:01

  Hemma hos föräldrarna har vi alltid haft äkta gran. Jag tänker fortsätta med det när jag nu flyttat hemifrån, men den blir något mindre än den stora vi haft hemma. Det är något speciellt med dendär äkta granen känslan.

  • Reply
   Anna-Lena
   8 december, 2011 at 22:03

   Absolut, det är det!

 • Reply
  Camilla
  8 december, 2011 at 22:05

  vi har alltid haft äkta gran, även när barnen var mindre! Jag tycker det har gått helt bra att ha en äkta gran, barnen har hållit sig ganska bra borta från den. Något år har granen barrat MYCKET och då är det ju förstås inte så skoj att ha fram dammsugaren stup i kvarten… Vår utmaning i år är att hitta en hög gran eftersom vi skall ha den där takhöjden är 5 meter.

  • Reply
   Anna-Lena
   8 december, 2011 at 22:07

   Ja, jag gillar inte att granarna barrar så fort man rör vid dem, det gör vår minigran redan nu. Och att släpa fram centraldammsugaren med megalånga slangen flera gånger per dag känns inte så lockande! 🙂 Ja, lycka till med att hitta en så stor gran, det blir säkert jättefint om ni lyckas hitta en!

 • Reply
  Jessica
  8 december, 2011 at 22:06

  Vi brukar nog ha en riktig gran och haft det alla år. Även om det är utmaning med två katter i huset, speciellt då den yngre av katterna är av det vildaste jag träffat på 🙂 Förra året klara vi utan stora missöden och hoppas på att det fungerar iår också, men mängden barr som finns i huset är mer än mitt tålamod klarar av 😉 Hos oss kommer julgranen in kvällen innan julafton och åker ut 2.januari 🙂 övrigt julpynt och julljus håller jag kvar längre.

  • Reply
   Anna-Lena
   8 december, 2011 at 22:10

   Ha, ha, kan tänka mig hur det är med två vilda katter! 🙂 Vi har börjat ta in granen tidigare för varje år så man slipper stressa med att få den klar den där sista kvällen innan julafton, då får man istället bara sitta och njuta och ta det lugnt.

 • Reply
  En vacker vardag
  8 december, 2011 at 22:40

  Här är ett viktigt moment i jultraditionen själva hämtandet av julgranen. Pojkarna far till skogen och hugger den och det i sig är ju väldigt stämningsfullt. Att jag sedan får gå med täppt näsa medan granen är inne, det är ju bara en bisak 🙂 Dock ser jag inte kopplingen med att det skulle vara problematiskt med små barn och äkta gran?

  • Reply
   Anna-Lena
   8 december, 2011 at 22:46

   Det låter ju både trevligt och mindre trevligt (täppt näsa). Som sagt, barr i halsen gör att jag inte vill ha en äkta gran just nu när han är i "stoppa-allt-i-munnen-åldern". Allt som ligger på golvet åker in i munnen, och barr lär ligga på golvet…

 • Reply
  Nina
  8 december, 2011 at 23:05

  Här kör vi med plast pga. allergier 🙂

 • Reply
  Ninette
  8 december, 2011 at 23:08

  Jag skulle gärna ha riktig gran, men några år har min allergi varit så jobbig så vi har haft konstgjort gran. Har bara inte hittat nån konstgjord som jag gillar tillräckligt, har en vit och en i silver, men skulle vilja ha en konstgjord som verkligen ser ut som en riktig gran. Såg såna på en amerikansk sida, men det skulle ha kostat en förmögenhet att få dom skickade hit till europa. Hojta gärna till om du hittar fina konstgjorda granar som kan fraktas inom Finland/köpas i affär här!
  I år skall vi testa på riktig gran från skogen. Har köpt danska granar dom senaste åren och dom har jag tålt, så det är lite chansning att hämta en gran själv – nå, funkar det inte så har vi som sagt backup granar!

  • Reply
   Anna-Lena
   8 december, 2011 at 23:11

   Ja, många plastgranar ser inte speciellt fina ut, men jag är riktigt nöjd med den vi har. Hopps du tål granen i år! 🙂

 • Reply
  Susanna
  9 december, 2011 at 07:57

  Vi har nog alltid äkta gran. Skulle aldrig ta in en plast!

  Tycker det har funkat bra med barn och gran. Värre är det med katterna… Ifjol hade de omkull granen och några fina glasbollar gick sönder…

  Och centraldammsugaren är ändå framme varje dag med småbarn i huset 😉

 • Reply
  Camilla
  9 december, 2011 at 08:08

  Vi har äkta gran men har flera år tänkt att det skulle vara betydligt lättare att ha en plastgran, på så sätt skulle man slippa att gå ut i skogen och leta och leta och leta efter nåt som duger och ser någorlunda bra ut.

 • Reply
  alegni
  9 december, 2011 at 08:19

  riktigt gran eller ingen gran alls är det som gäller hos oss. hittills har vi alltid haft riktig gran, också när barnen var små. den tradition som vi däremot gett upp är att hämta granen från vår egen skog. numera hämtar vi den från vår egen prismaparkering. 😀
  sedan vi flyttade in i detta hus för miljoner år sedan har jag egentligen inte känt av grandoften, eftersom den maskinella ventilationen så effektivt tar bort alla dofter som inte är 'för' starka, så skaffa för allt i världen inte en riktig gran bara för doften, du kan bli besviken. 😉

 • Reply
  Annika
  9 december, 2011 at 08:37

  Vi har de senaste åren köpt en ädelgran, barrar inte nästan alls! 🙂 Sambon tröttnade på att springa i skogen och leta gran som ändå aldrig fick mitt godkännade… 😀

 • Reply
  Anna / Sand's Drömmar
  9 december, 2011 at 09:33

  Alltid äkta – annars får det va´:)

 • Reply
  Gallina
  9 december, 2011 at 16:03

  Båda är bra och stämmingen skapar man själv!

 • Reply
  Linda
  9 december, 2011 at 19:47

  Sån fin lillajul gran! Hos oss har vi alltid en äkta gran. Är allergisk som tusan, men hittills har det funkat att ha in granen, bara jag undviker hyacinterna!

  Ha en skön fredagkväll!

  Kram Linda

 • Reply
  lyckobo
  9 december, 2011 at 23:06

  Vilken söt lillajulsgran! Vi har alltid haft en äkta gran. Ifjol gick det bara åt skogen när vi råkade få en stinkbomb som luktade gammal ost! Kastade ut granen följande morgon, en dag före julafton! Hittade en räddare i nöden som fixade en ny gran på en kort förvarning, som tur! Den fällde dessvärre alla barr efter ett par dagar, vi hade ju inte tid att ha den i förrådet alls före, direkt in i värmen bara :/ … men julaftonen blev räddad iallafall! Ha en skön helg!

 • Reply
  Veronica
  10 december, 2011 at 12:29

  Äkta gran vill jag inte vara utan! Bara ett år hittills har vi varit granlös och det var under byggtiden då vi bodde i garaget. 😉 Skulle ha blivit lite trångt med julgran där. För första gången i mitt och makens gemensamma liv har vi i år en äkta lillajulgran som far och dotter hämtat från skogen.

 • Reply
  Annika
  10 december, 2011 at 16:25

  Pga av allergi har vi i flera år haft en Tall. Tallen barrar otroligt lite mot en gran. Hos oss kommer det nog aldrig in en plastgran, hellre är vi utan.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.