Funktion + design = sant

Design och utseende på vardagliga prylar är en sak som jag tycker har glömts bort av produktutvecklarna. Det är ju alltid någon som bestämmer hur en pryl eller en förpackning ska se ut och jag har ofta tänkt på varför man väljer att tillverka en ful sak när man lika snabbt och enkelt kan göra en snygg. Vad är logiken i det? När jag var liten brukade jag säga att jag vill bli en sån som bestämmer hur mjölkpaketen ska se ut, så jag har länge haft ett intresse för hur vardagliga saker ser ut. Hur ofta har man inte stört sig på att t.ex. tvättmedelsförpackningar eller diskmedelsflaskorna alltid måste vara så fula? Det är ju ändå många av oss som låter förpackningarna stå framme vid tvättmaskinen eller på köksbänken och då tycker åtminstone jag att det vore trevligare med fina paket. Eftersom inredning är så “inne” just nu så har en del företag äntligen börjat intressera sig för att tillverka inte enbart användbara saker – utan även snygga. Det ena behöver ju inte utesluta det andra! Om man en gång designar och tillverkar en nyttopryl så tycker jag absolut att man kan göra utseendet tilltalande också. Ett bra exempel på att någon har tänkt till angående designen är de här brandsläckarna från svenska Housegard. Det behövdes inte mycket annat än att ändra lite på färgen för att brandsläckaren plötsligt skulle komma in i 2000-talet.

 

 

En brandsläckare ska generellt vara röd för att lätt kunna upptäckas vid en brand. Undantag kan dock enligt regelverket göras för privatpersoner som i sitt hem kan förväntas veta var släckaren är placerad. I offentliga miljöer som sjukhus, hotell och kontor är den röda färgen ett krav p.g.a. det inlärda signalvärde som finns i en röd brandsläckare. Brandsläckaren är en av husets viktigaste prylar och den bör placeras synligt och lättåtkomligt. Många uppfattar de röda brandsläckarna som mindre estetiskt tilltalande och tycker inte att de passar in i den annars så välplanerade inredningen. Istället för att placera brandsläckaren på en framträdande plats i hemmet kanske man gömmer bort den i en garderob eller t.o.m. låter bli att köpa någon alls. Jag hade gärna haft en lite mindre framträdande färg på släckaren i mitt eget hem. Så här ser det ut i vårt grovkök där brandsläckaren står placerad. Det är nu ingen katastrof med en röd färgklick där i hörnet, men om det hade stått en svart släckare bredvid den röda i butiken är nog chansen stor att jag hade valt den istället. Den skulle utan tvekan “smälta in” lite bättre i rummet.

 

 

 

 

Om man inte gillar sånt som “smälter in” utan hellre vill sticka ut så finns det även designade brandsläckare som passar det behovet. Äntligen hemma-teamet designade en rad olika brandsläckare förra året. Jag vet inte om dessa går att få tag på i Finland, men en rolig idé tycker jag definitivt att det är.

 

 

 

 

Fire-Design finns det så mycket att välja på att jag nästan fick beslutsångest när jag såg den ena släckaren efter den andra i härliga färger och mönster. Observera att det t.o.m. finns en som har inspirerats av synkontrolltavlor (som jag skrev om i förra inlägget).

 

 

 

Det här med brandsläckare är bara ett exempel där designen har smugit sig in under de senaste åren. Formgivning och utseende på vardagliga saker blir allt viktigare, antagligen eftersom många inredningsintresserade konsumenter frågar efter alternativ och inte nöjer sig med det standardutbud som alltid funnits på marknaden. Numera går det att hitta snygga diskmedelsflaskor. Ibland måste man tyvärr betala lite mer för de “snyggare” produkterna, för det är väl så att design kostar. Vilket egentligen är lite lustigt för även de fulare produkterna måste väl designas, eller hur?

 

Källor och foton: msb.se, brandslackaren.se, fire-design.fr

 

0 gillar
Detaljer Grovkök / tvättstuga Hemma hos oss Prylar Trender

Du Kanske Också Gillar

6 Kommentarer

 • Reply
  Lotta
  20 januari, 2012 at 23:14

  Ja, där var ju många fina! Den svartvit randiga hade jag gärna tagit. (och måste ju erkänna att vi faktiskt inte har en..)

  • Reply
   Anna-Lena
   20 januari, 2012 at 23:16

   Aj, aj! Ut och köp en imorgon!

 • Reply
  alegni
  21 januari, 2012 at 18:42

  Det finns många fina, men jag tror faktiskt de enfärgade längst uppe faller mig mest i smaken.

 • Reply
  En silverkantad vardag
  22 januari, 2012 at 08:10

  Ja de där är verkligen snyggare än den traditionellt röda. Själv gillar jag de vita och svarta varianterna, vill ha, vill ha 🙂

 • Reply
  Nina
  22 januari, 2012 at 11:53

  Kanske den som designar fula förpackningar kräver mindre lön? 😉
  Jag tycker det är så roligt att gå i mataffärer i Sverige, för där har det så mycket fina förpackningar jämfört med här. Ja, jag köpte t.o.m. hem diskmedel från Sverige förra sommaren.

  Snygga brandsläckare!

  • Reply
   Anna-Lena
   22 januari, 2012 at 12:10

   Ja, kanske det är nån praktikant med låg lön som tvingas designa de fula förpackningarna! 🙂 Svenskarna är helt klart bättre än finländarna på att göra snygga förpackningar, så är det bara!

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.