Konstigaste amaryllisen

 

Jag blir inte klok på den här amaryllisen. Jag köpte den i början på december och ända fram till nyår växte den absolut ingenting. Stammen var ca 10 cm hög och den såg ut som en pygméamaryllis. Den blommade visserligen fint, men den såg inte ut som en hög och ståtlig amaryllis ska göra. Sen vissnade blommorna och jag var på väg att slänga den när jag plötsligt såg att det var nåt nytt på kommande. Och då växte det minsann i raketfart! Nu är den 50 cm hög och kommer vilken dag som helst att välta hela krukan.

 

 

Jag har aldrig förr haft en så konstig blomma – från att inte växa något alls på en månad till att växa en halv meter på några dagar. Vad beror det på? Hur ska man sköta en amaryllis för att den ska bli riktigt fin? Tycker ni att det är skillnad på varifrån man köper blommor – är det bättre kvalitet på sådana man köper på en riktig blomaffär än sådana som man köper på t.ex. en mataffär eller ett billigare ställe? Jag tycker mig ha märkt samma sak med årets hyacinter – de billigaste var inte mycket värt tyvärr.

 

0 gillar
Blommor Hemma hos oss

Du Kanske Också Gillar

18 Kommentarer

 • Reply
  alegni
  14 januari, 2012 at 10:50

  det är nog stor skillnad beroende på var man köper sina blommor. mina tre hyacinter från plantagen var som från tre olika planeter. den första blommade direkt, och blomställningen var gles och ca 20 cm lång, den andra var normal, och den tredje växte aldrig upp ur bladen, och blommade där inne bland bladen med några ynkliga blommor.

 • Reply
  I-Britt
  14 januari, 2012 at 10:59

  Det är skillnad.Men ibland är man glad åt den svagare också.Jag tror att din amaryllis var besprutad,för att förhindra snabb växt.Jag har tänkt det om andra blommor också när de bär sig konstigt åt.

 • Reply
  mia
  14 januari, 2012 at 12:42

  Enligt den information jag har fått skall Amaryllisen inte ha nå vatten fören den börjar blomma. Sen vill den har lite vatten då den blommar. Gissar oxå att din varit besprutad för att växa långsamt.

 • Reply
  Anna-Lena
  14 januari, 2012 at 12:52

  Ok, det låter som en vettig teori. Men varför började den mitt i allt växa med raketfart efter att i en månad ha varit ca 10 cm hög?

  • Reply
   CIRKAS
   17 januari, 2012 at 16:21

   Kanske amaryllisen är som pojkarna var förr i världen; korta i växten tills de blev konfirmerade, då rände de i höjden…. 🙂

 • Reply
  muminmamman
  14 januari, 2012 at 18:19

  Har du vågat vattna den tillräckligt lite nu? Blomförsäljaren sade åt mig att endast vattna 2 msk per vecka! Superlite tänkte jag, men lydde, och min amaryllis (också från början av december) har blommat tre gånger och varje gång vuxit sig passligt lång. Min amaryllis var snäppet "dyrare", från Stockmann, så jo, jag tror det är en skillnad. Men å andra sidan köpte jag tulpaner på Stockmann som höll i tre dagar, medan prismas alltid håller i en vecka för mig. Kapa av blomman och sätt den i en vas istället, så blir den inte så oproportionerligt lång (och lite mindre julig, tycker jag). Dethär är första gången jag kommenterar på din blogg, men har läst länge och tycker den är superinspirerande!

  • Reply
   Anna-Lena
   14 januari, 2012 at 18:44

   Tack för dina fina tips! Jag ska knipsa av den och sätta den i en vas nu, det blir definitivt mindre juligt då. Nästa år tror jag att jag ska satsa på en dyrare blomma. Jag vågar nästan inte skriva hur lite jag vattnat den…kanske 2 ggr sammanlagt 🙂 Jag är värdelös på att vattna blommor (därför har jag mest konstgjorda blommor också). Roligt att du gillar bloggen och tog dig tid att kommentera!

 • Reply
  Susanna
  14 januari, 2012 at 20:24

  Ja amaryllisar lever verkligen sina egna liv. I somras började mina tre som jag haft i vila i 2½ år att blomma om för första gången. Sedan gick de i idé igen och har inte blommat om. Det blir väl till midsommar igen ;).

 • Reply
  Louise
  14 januari, 2012 at 20:25

  Roligt med blommor som bjuder på överraskningar 😉

 • Reply
  Camilla
  14 januari, 2012 at 20:32

  amaryllisar är så fina men nog är de lite svårskötta… Jag tycker också att jag brukar vattna dem lite (men antagligen mycket mera än 2 msk…) och långa blir de efter ett tag. Jag brukar också sätta dem i vas när de skjutit i höjden så det är ju egentligen inte så stor skada skedd, huvudsaken att de börjar blomma 😉

 • Reply
  Dot
  14 januari, 2012 at 21:37

  Det är faktiskt stor skillnad på amaryllisar och hyacinter, det märker vi också på blomaffären. I år hade vi en "lyxigare" modell som hade kraftiga stänglar, och inte blev högre än 25-35 cm, medan en billigare sort blev jäääättelång och ranglig. Hyacinterna är det regeln "ju större lök, desto tätare blom" som gäller 🙂 Och där löns det att köpa från blomaffärer där de är lite dyrare, men desto bättre.

 • Reply
  Dot
  14 januari, 2012 at 22:16

  sv. Men du som bor i Vasa (?) kan ju bra besöka Yrkesakademins julbasar som hålls där före julen. De amaryllisarna har jag tyckt riktigt bra om, som de driver upp själva. Så länge jag gick i skolan där köpte jag amaryllisarna därifrån, och de blommade mycket och länge. Också julstjärnorna, som också drivs upp där, är av riktigt bra kvalitet! 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   14 januari, 2012 at 22:24

   Vilket bra tips, den basaren har jag aldrig besökt! Det ska jag försöka komma ihåg till nästa jul! 🙂

   • Reply
    Camilla
    14 januari, 2012 at 22:55

    och på våren löns det att göra ett besök då vår/sommarblommor skall köpas 🙂

    • Reply
     Anna-Lena
     14 januari, 2012 at 23:12

     Ahaa, ska pricka in det i kalendern då 🙂

 • Reply
  Maj-Len
  16 januari, 2012 at 13:13

  Du har säkert vattnat den för mycket för då växer den med rekordfart

  • Reply
   Anna-Lena
   16 januari, 2012 at 13:58

   Nej, jag tror inte det. Den har bara fått vatten 2 ggr och väldigt lite båda gångerna.

 • Reply
  Jag och blommor | Anna-Lena Nyfors-Norrgård bloggar om inredning
  1 april, 2012 at 22:20

  […] ni kanske minns så hade jag för några månader sedan problem med en amaryllis som blev extremt lång. Nu har jag samma problem igen – denna gång med en narciss. Blomman […]

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.