Kortpyssel

 

Nu kommer ett “icke-inredningsinlägg” – hoppas att det är okej med sådana ibland också! Papperspyssel av olika slag är ett av mina största intressen – och då framförallt scrapbooking. Tiden räcker tyvärr inte till för att ägna mig åt det just nu, men jag brukar i alla fall försöka göra egna kort till födelsedagar och andra högtidsdagar. För ett tag sedan firade vi en nyutexaminerad bioanalytiker i släkten och då ville jag göra ett grattiskort. Jag har ett antal traditionella stämplar i min ägo och där hittade jag en passande sjuksköterska. Kanske inte riktigt så en bioanalytiker ser ut, men hon fick i alla fall symbolisera en sådan.

 

Stämpeln heter Nurse Anya och kommer från The Greeting Farm.

 

Jag började med att bestämma kortets färgskala. Det fick blir rött, vitt och svart. Jag målar mina stämpelmotiv med Copic Ciao tuschpennor. De är inte som vanliga tuschpennor utan man kan blanda ihop nyanserna med varandra så att man får jämna övergångar mellan olika nyanser av samma färg. De används bl.a. av sådana som tecknar Manga-serier. Pennorna finns i flera hundra nyanser och kostar runt 4 euro styck. Det löns att börja med t.ex. tre pennor i samma färg men i olika nyanser, t.ex. ljusblå, mellanblå och mörkblå. På så sätt kan man få till stånd snygga övergångar genom att blanda färgerna. På bilden syns hur jag har målat håret med tre olika beige nyanser, ljusast i mitten och mörkare utåt. Det krävs en del tålamod för att få övergångarna smidiga, men hela håret hade jag målat klart på ca 5 minuter.

 

 

Kortet fick bli enkelt i utformningen, jag tycker det passar med enkla kort till den här typen av stiliserade stämpelmotiv. Jag ville ändå ha något lite extra på kortet och då använde jag mig av en kantstans som gör ett vackert mönster. Jag stansade ut en bård i rött papper och fäste på kortet. Stansen kommer från Martha Stewart och det finns många olika mönster. En bra investering som ger det där lilla extra åt scrapbookingsidor eller kort. Har man inte tillgång till en stans fungerar en mönstersax lika bra. Sådana hittar man billigt i de flesta hobbybutiker.

 

 

Grattis-texten printade jag ut direkt på bakgrundspappret. Man kan förstås lika bra skriva för hand om man vill eller använda sig av en färdig textstämpel.

 

 

Jag avslutade med att dekorera med lite bling-pärlor i rött. De är utformade som halvpärlor med lim på baksidan och de finns i massor av olika färger. Jag använder mig av en skalpell för att plocka upp pärlorna från plastarket och fästa dem på rätt ställe på kortet.

 

 

Det färdigmålade stämpelmotivet klippte jag ut längs med konturerna och monterade med 3D-kuddar på kortet. Det gör att kortet känns lite mer levande när inte allt ligger på samma nivå. Slutresultatet blev så här.

 

 

Traditionella gummi- eller akrylstämplar var det enda som fanns när jag började intressera mig för att göra egna kort. De är ganska dyra, ca 7-10 euro per styck och kräver en del förvaringsutrymme. Något som har dykt upp under de senaste åren är digitala stämplar, som jag faktiskt föredrar nu. De kostar en bråkdel av vad vanliga stämplar gör, kanske 1-2 euro styck. Man handlar dem alltså via nätet och efter genomförd betalning får man en digital fil som man sparar på sin dator. Man behöver inte vänta på någon leverans, utan man har stämpeln i sin ägo genast man har betalat den. Sen kan man printa ut stämpeln i vilken storlek man vill hur många gånger som helst. Vanliga stämplar finns ju bara i en enda storlek, så det är ännu en fördel med digitala stämplar. Dessutom har man inga förvaringsproblem heller, det är bara att hålla reda på stämplarna i speciella mappar på datorn. Den här lilla killen i vagnen är en digital stämpel som jag köpt från en amerikansk webbutik.

 

 

Jag har även en flickvariant av samma stämpel. Den har jag använt till många babykort, bl.a. detta.

 

 

Ett ännu billigare sätt att få tag på fina motiv till sina kort är att googla på clipart eller streckbilder på nätet. Jag brukar också söka efter “children’s colouring pages” så dyker det upp en massa färgläggningsbilder avsedda för barn. Man kan t.ex. hitta olika Disney-motiv och kända figurer från barnprogram och sådana motiv kan vara roliga att använda till barnkort. Här kommer två kort från några år tillbaka där jag använt just sådana figurer, ett med Hello Kitty och ett med Byggare Bob.

 

 

Man behöver förstås inte ha ett stämpelmotiv alls på sina kort, det går lika bra med endast en text och kanske en blomma eller någon annan lite större dekoration. Här kommer exempel på några sådana kort som jag har gjort.

 

 

Och så avslutningsvis några kort där jag använt de gamla hederliga gummistämplarna. Först ut kommer två kort där jag använt samma stämpel, men korten ser ändå helt olika ut.

 

 

Och eftersom jag började med ett kort i rött, vitt och svart så avslutar jag även med ett sånt.

 

 

Nu kliar det verkligen i pysselfingrarna efter att jag gått igenom mapparna med alla kort jag gjort!

0 gillar
Inspiration Pyssel

Du Kanske Också Gillar

28 Kommentarer

 • Reply
  Tina
  27 januari, 2012 at 15:04

  Hej! Jättefin blogg du har – man får alltid nya idee´r när man är in och läser.
  Gillar även jag scrapbooking och undrar varifrån du köpt dina copic ciao pennor?

 • Reply
  En vacker vardag
  8 januari, 2012 at 23:45

  Trevligt med litet scrap mellan varven! Många fina kort där! Du har ju åtminstone ett scraprum att husera i nu, det måste vara skönt att ha en egen pysselvrå där du får bre ut dina saker. Det är verkligen en sak jag saknar just nu 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   8 januari, 2012 at 23:47

   Ja, det är verkligen super att få ha fram alla saker synligt och lättåtkomligt. Konstigt bara att jag scrappade betydligt mera när alla saker ännu bodde i en liten skrubb…. 🙂

 • Reply
  Rockmom
  9 januari, 2012 at 06:15

  Så snyggt! Märks att du har en konstnär inom dig 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   9 januari, 2012 at 09:48

   Oj, tack så mycket! 🙂

 • Reply
  Camilla
  9 januari, 2012 at 06:34

  oj så fina kort!! Jag brukar också göra egna kort men de blir inte alls av samma klass om dina 🙂 Digitala stämplarna blir jag intresserad av, sådana har jag inte hört om tidigare. Var hittar man sådana? Ha en bra dag!

  • Reply
   Anna-Lena
   9 januari, 2012 at 09:48

   Googla på "digital stamp" så hittar du flera webshopar och bloggar som säljer. Sen brukar det alltid finnas nån gratis stämpel som man får ladda hem utan kostnad, sök under freebie-kategorin. Härifrån har jag köpt babystämplarna: http://www.digistampboutique.co.uk/catalog/

 • Reply
  Anna / Sand's Drömmar
  9 januari, 2012 at 09:21

  Riktigt hantverk är det. Gillar det nyaste mest – jag och tygblommor går inte ihop 😉

  • Reply
   Anna-Lena
   9 januari, 2012 at 09:49

   Tack! Då skulle du se mitt blomförråd – du skulle svimma då! 🙂 Hur kan man INTE gilla blommor? 😉 De flesta är förresten gjord av papper, bara några enstaka som är i tyg.

 • Reply
  Cecilia
  9 januari, 2012 at 09:38

  Gillar! 🙂 Är mycket sugen på att skaffa Copic Ciao-pennorna, verkar vara jättebra.

  • Reply
   Anna-Lena
   9 januari, 2012 at 09:44

   Ja, de är riktigt roliga att måla med. Går inte att jämföra med vanliga tusch. Spetsen är mjuk som en pensel.

 • Reply
  alegni
  9 januari, 2012 at 10:26

  verkligt fina kort!

 • Reply
  Ann-Christine
  9 januari, 2012 at 11:06

  Helt FANTASTISKA kort!!
  Skicklig du är!
  Jag skulle inte ha fantasin för att göra såna kort….

  • Reply
   Anna-Lena
   9 januari, 2012 at 13:10

   Tack! Jodå, det skulle du! Man kan alltid surfa på nätet och få inspiration. I nödfall kan man helt härma någon annans kort så behöver man inte tänka så mycket själv. Det kallas "scraplifting" på scrapspråk och är helt tillåtet 🙂

 • Reply
  Ninette
  9 januari, 2012 at 12:06

  Wow, så fina kort du har gjort!

 • Reply
  Fem i vårt hem
  9 januari, 2012 at 13:02

  oj, vad scrap-sugen man blir nu! Vackra kort!!! Har verkligen saknat din scrap-blog, vore skoj att se dina LO´s åt lillebror, eftersom de du gjort år Agnes är ju bara för härliga! Antar att de mera "pojkbetonade" skulle vara lika fina. Men jag förstår så väl att tiden inte räcker till…

  Tackar samtidigt för gratulationerna! Här får nog alla pysseldrömmar minsann stanna som bara drömmar ännu ett bra tag framöver…

  Var skoj att se ert hem ur ett vardagligt perspektiv, men som de flesta andra, så tycker även jag att det där kaoset kan man se på hemma IRL, medan man ju vill se vackra inspirationsbilder när man surfar runt i bloggosfären… Dock är det bra att bli påmind ibland om att de flesta andra också har det stökigt hemma, även om det inte alltid syns på bilderna som visas.

  Kram!

  • Reply
   Anna-Lena
   9 januari, 2012 at 13:09

   För att vara ärlig så har jag inte gjort en enda LO till Edvins album ännu! Så det skulle verkligen vara på tiden att att börja på med det, för åt Agnes har jag hur många sidor som helst med bilder från det första året. Scrapbloggen ska jag nog blåsa liv i igen nån gång när jag har något nytt att komma med 🙂 Nu är det väl ett halvår sen jag bloggade där.

 • Reply
  Monika
  9 januari, 2012 at 23:10

  Wow vilka snygga kort du har gjort. Man blir ju riktigt sugen på att börja pyssla.

  • Reply
   Anna-Lena
   9 januari, 2012 at 23:24

   Tusen tack!

 • Reply
  Lisa
  10 januari, 2012 at 10:05

  Jättefina kort! Mera såna här inlägg! 🙂
  Är det någon Fiskars stans du har använt på det nästsista lila kortet?

  • Reply
   Anna-Lena
   10 januari, 2012 at 10:58

   Kul att du gillade inlägget! Det är en Martha Stewart stans jag använt även där, den syns även på flera av de andra korten. Det är en storfavorit och används väldigt ofta. Här finns den bl.a. http://kreatina.fi/product_info.php?manufacturers_id=15&products_id=867

   • Reply
    Lisa
    10 januari, 2012 at 11:20

    Åh, tack för tipset! Måste nog ta och göra en beställning inom snar framtid! 🙂

 • Reply
  anna
  10 januari, 2012 at 21:32

  hej ! vilka fina kort, men var hittar du allt fint pysselmaterial?

 • Reply
  Camilla
  11 januari, 2012 at 06:41

  Wow vilka snygga kort!

 • Reply
  Anna-Lena S
  21 januari, 2012 at 18:43

  Men nu har jag nog hittat den perfekta bloggen! BÅDE inredning o lite scrapbooking. Mina största intressen! Fina kort du gjort, hoppas på att få se mer 🙂 Har själv scrappat sedan 2007 o gör både kort o LO´s. Är de inte en fridfull hobby 🙂
  Önskar dig en trevlig helg!

  • Reply
   Anna-Lena
   21 januari, 2012 at 19:05

   Vad roligt att höra! Det är mina två stora intressen också och jag visar gärna mera scrapbooking här om det bara finns intresse från läsarnas sida. Jag började scrappa 2006 om jag inte minns fel. Trevlig helg till dig med!

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.