Tine K Home

 

Dansk design ligger högt i kurs just nu och man ser mycket av den sparsmakade, danska inredningsstilen i bloggar och inredningstidningar. Det är inte så lätt att med ord beskriva den danska stilen, men i korta drag så består den av en bas i vitt och svart och detaljer i dämpade och jordnära accentfärger, som t.ex. grått och svagt lila. Det är vilsamt för ögat och varje liten sak är väl genomtänkt för att passa in i helheten. Tine K Home är ett av de mest populära danska inredningsföretagen just nu. Tine K Home startades 1999 av designern Tine Kjeldsen och hennes man Jakob Fossum.

 

 

När Tine hade slutat skolan började hon jobba i en “lifestyle shop”, som på den tiden var en av de första i Danmark som kombinerade heminredning och kläder. En perfekt kombination enligt Tine. Detta var inspirationskällan för vad som senare skulle bli hennes egen butik, Tine K, som hon öppnade när hon var 22 år. För att specialisera sig lite så valde Tine att inte enbart sälja produkter från Skandinavien utan även ta in saker från t.ex. Frankrike. Tines butik blev populär och hon kontaktades ofta av återförsäljare som ville sälja hennes saker, som de trodde hon hade designat själv. Det inspirerade Tine att designa sina första egna produkter – filtar och kuddar i en mera dämpad färgskala än vad som just då var trendigt. På så sätt föddes inredningsföretaget Tine K Home.

 

 

Tine har nu varit designer i sitt egna företag i över tio år. Den inredningstrend som var populär när hon startade sitt företag innehöll mycket starka röda och blå färger, och det tilltalade inte alls henne. Tine har från början kört sin egen stil och tillverkat saker i lite lugnare färger, saker som hon själv tyckte om. Och det visade sig att andra också tyckte om dem och hennes företag blev en succé.

 

 

De senaste åren har hon även börjat blanda in lite diskreta färger i kollektionerna, som puderrosa och sotig plommonlila. Tines ledstjärna är att alla hennes produkter ska passa ihop med varandra. Det ska inte spela någon roll om man köpt en sak för fem år sedan, utan det ska gå att kombinera med det som köps nu. Tine har en förkärlek för kalla färger som hon gärna kombinerar med den skandinaviska enkelheten. För att göra det lite mer spännande så kryddar hon med lite influenser från andra länder.

 

 

Nyligen har hon också designat en möbelgrupp i bambu. Möblerna gjordes för att ha något att visa upp produkterna på när hon var på mässor. Möblerna blev dock så uppskattade att hon började sälja även dem.

 

 

Tine K Home släpper två kollektioner per år och det finns alltid något som passar ihop med tidigare kollektioner. Vårkollektionen har just presenterats och man känner igen mycket från tidigare – de veckade lampskärmarna i tyg, de stora ljuslyktorna, kuddar i sammet och med diskreta mönster. Färgskalan verkar vara aningen ljusare än förr, i alla fall ha bilderna stylats så att man ser att det är en vårkollektion det är fråga om. Just stylingen på bilderna är alltid lite speciell, man känner lätt igen en Tine K bild på basen av hur sakerna är upplagda. Ofta fotas bilderna i gamla industrihallar eller andra lokaler med högt till tak.

 

 

Kollektionen har växt betydligt sedan företaget startades och inkluderar idag förutom inredningsprylar och textilier även möbler och kläder designade av Tine själv. Sortimentet kompletteras med unika fynd som hon funnit på olika resor utomlands, från bl.a. Vietnam, Marocko och Indien. Enligt Tine är hennes stil en mix av asiatiska, franska, skandinaviska och marockanska färger och former. Det är dock en mera minimalistisk och avskalad mix av dessa stilar.

 

 

Tines eget hem på den danska ön Fyn har förekommit i många inredningsreportage. Det är förstås till största delen inrett med produkter från det egna företaget och om ni är nyfikna så kan ni titta på en hel del bilder här. Dansk inredningsstil när den är som bäst!

 

Källa: Tine K, Vlt, Sköna Hem, Blackballoon

0 gillar
Dansk design Designers Inspiration

Du Kanske Också Gillar

8 Kommentarer

 • Reply
  Ann-Christine
  13 januari, 2012 at 22:18

  Aj lajk!!
  Ja tack till vad som helst av dom där bilderna 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   13 januari, 2012 at 22:23

   Ja, absolut! Sen så tycker jag att stylingen på bilderna gör otroligt mycket för helhetsintrycket. Det skulle inte alls vara samma sak att bara plocka in en liten Tine K detalj i vårt hus, helst skulle man ha hela konceptet då.

 • Reply
  alegni
  14 januari, 2012 at 08:54

  Jaa, hela konceptet och kollektionen till mig också, thank you very much!

 • Reply
  Jessica
  14 januari, 2012 at 09:18

  Kan man köpa produkterna någonstans här i Vasatrakten?

 • Reply
  En vacker vardag
  14 januari, 2012 at 13:01

  Säde har åtminstone haft en jättesnygg svartvit porslinsserie i precis samma stil, men jag är inte säker på att den var TineK. Jag tycker du skulle presentera Säde här i bloggen, det är ju absolut den bäst sorterade inredningsaffären i hela nejden 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   14 januari, 2012 at 13:19

   Jo, det kommer så fort jag bara hinner, men det är två andra butiker som kommer att presenteras före eftersom jag redan har intervjuat dem. Det är mycket jobb med sådana inlägg, så därför blir det inte så ofta. Sen tror jag att Säde är den butik som de flesta inredningsintresserade har bäst koll på av alla som finns här i trakten, de mindre butikerna är det inte lika många som känner till.

 • Reply
  Blackballoon
  21 januari, 2012 at 17:15

  Hej,
  Tine K's sortiment och koncept är såååå fint. Vi säljer stora delar av sortimentet och vi fraktar till hela Europa.
  Välkomna att besöka oss!!!
  Jenny

  Ps det var lite kul att se att några av bilderna i inlägget kommer från vårt hem och är fotograferade av mig 😉

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.