Tjugondag Knut kör julen ut

 

Vi började städa bort julen redan i söndags, men det har inte avancerat så snabbt framåt. Julgranen är i alla fall bortstädad, men julgardinerna och stjärnorna hänger fortfarande kvar i vardagsrummet. Men nu är det Tjugondag Knut och då ska det sista städas bort. Och det är ju minsann passande väder att vara inne och städa idag! Jag passade på att fota några ljusslingor som vi haft i vardagsrummet innan jag ska ta bort dem.

 

 

Hyllan ovanför tv-bänken i vardagsrummet har prytts av en ljusslinga med pärlor och kristaller. Den gav ett välbehövligt sken där ovanpå hyllan och egentligen skulle jag kunna ha den kvar ett tag till bara för ljusets skull, men den känns ändå lite för julig. Eventuellt flyttar jag den lite längre bakåt så att man bara anar ljusskenet men inte ser själva slingan. På hörnhyllan har vi haft en likadan slinga.

 

 

Julkuddarna och tomtarna har jag också städat bort nu. Lika mycket som jag längtar efter att få börja julpynta så längtar jag efter att bli av med allt juligt i början på det nya året. Men några pastellfärger och blommönster blir det inte hos oss ännu – det är ju trots allt vinter i många månader ännu och jag vill inte ha ett “vårigt” hem mitt i vintern. Så jag plockar fram samma bruna och beige kuddar som jag hade i höstas ännu ett tag innan det rosa får smyga sig in.

 

Känner ni förresten till historien bakom Tjugondag Knut?

Bakgrunden till Knutsdagen är det danska helgonet Knut Lavard. Han var en dansk prins och hertig som dog martyrdöden och blev helgonförklarad år 1169. Under helgerna efter jul och speciellt under Tjugondag Knut brukade man bege sig iväg till gårdarna i den egna byn och i grannbyarna. Då klädde man sig i gamla kläder, i pälsar med avigsidan utåt eller i utslitna koftor. Männen klädde ut sig till kvinnor och kvinnorna till män. För ansiktet bar man en mask, man sjöng nidvisor och feststämning rådde. De glada sällskapen färdades runt i gårdarna och drack upp det sista av julens drycker och krävde också annan förplägning. I bakgrunden till det högljudda firandet har antagligen funnits en tro om att släktens avlidna kommer på besök till sitt forna hem på julen och i slutet av festtiden ville man köra bort dem så att de inte skulle bli kvar och spöka på gården. Anledningen till att man bar mask var för att hindra de avlidnas andar att se vem som drev bort dem. Husets eget folk kunde naturligtvis inte utföra bortdrivandet eftersom de var alltför bekanta för andarna, så därför var det andra ortsbor som gjorde det.

Firar ni Tjugondag Knut på något speciellt sätt?

Källa: www.nba.fi/Risto Hakomäki

 

0 gillar
Hemma hos oss Jul Lampor & ljus Vardagsrum

Du Kanske Också Gillar

14 Kommentarer

 • Reply
  En vacker vardag
  13 januari, 2012 at 10:07

  Man brukar ju säga att på Tjugondag Knut dansar julen ut. Innan sonen somnade igår undrade han vart julen dansar? Ja det man kan ju fråga sig? Historien om Knut kände jag inte till, den var intressant. Vi skall åtminstone göra en efterlängtad sak – äta upp pepparkakshuset. Ha en skön helg!

  • Reply
   Anna-Lena
   13 januari, 2012 at 10:27

   Vårt pepparkakshus rök redan förra helgen, då var det nån som inte kunde hålla sig längre 🙂 Hoppas ert hus är godare än vårt var!

 • Reply
  Anna / Sand's Drömmar
  13 januari, 2012 at 10:35

  Inga pasteller här än på länge heller. Fungerar inte med det här vädret!

  • Reply
   Anna-Lena
   13 januari, 2012 at 10:42

   Nej, verkligen inte! 🙂

 • Reply
  alegni
  13 januari, 2012 at 13:12

  nä, det är då verkligen inte läge för pasteller som vädret ser ut i dag! sjuttsingen också, vem var det som beställde detta väder?
  det mesta av julen åkte ut förra helgen, vissa detaljer hänger dock kvar. får se om inte de också ryker de närmaste dagarna.
  trevlig helg!

 • Reply
  alegni
  13 januari, 2012 at 13:26

  jag har bara haft blomman en dryg vecka, så jag kan tyvärr inte svara ännu. fråga igen om nån månad eller så. 😉

  • Reply
   Anna-Lena
   13 januari, 2012 at 13:57

   Ok, jag gör så 🙂

 • Reply
  Lyckoslanten
  13 januari, 2012 at 16:02

  Som vädret uppför sig denna eftermiddag tror jag ljusslingorna får vara kvar under helgen. Det får väl dröja halvannan månad innan våren sätter in! Ha en skön helg! ♥

  • Reply
   Anna-Lena
   13 januari, 2012 at 16:39

   Jo, det kan nog behövas lite extra ljus när man är helt insnöade som vi är just nu! 🙂

 • Reply
  Livet på Vestergård
  13 januari, 2012 at 20:08

  Fastnade lite extra med ögonen på hyllan ovanför tv:n eftersom jag kommit på att vi ska ha något liknande i vardagsrummet 🙂
  Inga pasteller ännu här hos mig heller. Ha en skön helg!

  • Reply
   Anna-Lena
   13 januari, 2012 at 20:44

   Det är alltid svårt att veta vad man ska placera ovanför en tv tycker jag, men den här hyllan är jag riktigt nöjd med. Det är egentligen en cd/dvd-hylla och hade ett liggande hyllplan i mitten, men det lämnade vi bort för att få plats med lite större saker istället.

 • Reply
  Sofia
  13 januari, 2012 at 21:34

  Hej!

  Var har du hittat golvlampan du har bredvid hörnskåpet? Snygg!

  • Reply
   Anna-Lena
   13 januari, 2012 at 21:53

   Den har jag köpt från nån webbutik, minns tyvärr inte namnet längre. Jag vet att Säde har haft samma, kan dock inte svara på om de har dem ännu. Men det var ingen lampa från början, utan den är menad för ett ljus. Vi har dock dragit en elsladd genom själva stolpen så att man kan ha en lampa där istället. Det var lite krångligt tror jag, det var min svärfar som fixade det. 🙂

 • Reply
  Camilla
  13 januari, 2012 at 21:48

  julen "sopade" vi ut redan förra helgen. Jag vill helst ha ut julen genast efter nyår, för barnens skull fick det bli något senare 🙂 På trappan har vi en cypress som får ha sin ljusslinga ännu men den piggar bara upp, är på utsidan och är kanske mera vintrig än julig. Tack för tipsen om stämplarna tidigare, har inte riktigt hunnit leta tidigare i veckan men nu skall det bli av! Ha en skön helg 🙂

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.