Tygshopping

 

När det blir dags för nya gardiner i något rum vill jag alltid ha hjälp av min mamma. Jag är dålig på att sy och har inget tålamod med sånt som inte går som jag vill, så därför brukar hon komma till undsättning. Igår tillbringade vi en heldag på stan i jakt på gardintyg till pojkrummet. Vi hittade ett randigt tyg som var helt okej, men just precis innan försäljaren skulle sätta saxen i tyget så fick jag syn på en gardinkappa som hängde lite längre bort. Jag brukar inte gilla mönstrade tyger i retrostil men här var det verkligen tal om kärlek vid första ögonkastet när jag såg det fina tyget med träd, fåglar och blommor. Färgen var också precis vad vi sökte – en blandning mellan ljusblått och grått.

 

 

Jag fantiserar redan om att ta upp temat “träd och fåglar” på andra ställen i rummet. Kanske i form av någon väggdekor eller några tavlor. Tyget i sig passar också utmärkt att göra tavlor av, så det är ett alternativ. Vi har en minst sagt annorlunda fundering när det gäller gardinupphängningen. Det ska nämligen vara en mörkläggningsgardin i fönstret men p.g.a. av väldigt dålig planering av fönstrets placering så kan man inte sätta någon vanlig upphängsningsmekanism i väggen. Så här ser det ut i båda barnrummen på övre våningen och det är en sak som irriterar mig väldigt mycket! Fönstret är placerat så långt till höger att det möter snedtaket och fönsterlisten har t.o.m. snedsågats för att få plats där. Det är alltså helt omöjligt att sätta upp en gardinstång där eftersom den måste gå utanför listen och det finns ingen plats till det. Hade man bara flyttat fönstret 5-10 cm till vänster hade inte det här problemet existerat, men det var inget som vi själva kunde se utgående från ritningarna. Och när huset väl var på plats var det lite för sent att ändra på det…

 

 

Vi kommer att experimentera lite och sätta öljetter i mörkläggningsgardinen och hänga den på krokar som vi ska fästa direkt i fönsterlisten. Gardinen ska sen bara vikas upp ett varv på dagtid och hängas på krokarna och då är det tänkt att det mönstrade tyget ska komma fram. Det blir alltså lite som ett foder på baksidan av mörkläggningsgardinen som endast syns när gardinen är uppvikt på dagen. Nu förstod ni säkert inget av det där, men jag visar sen när det är klart. Vi får hålla tummarna för att det blir ett bra slutresultat! Som ni kanske ser har vi målat kortväggarna en svagt ljusblå nyans nu. Det kunde i mitt tycke kanske ha varit aningen mörkare, men det är alltid så svårt med färgval och oftast blir det mörkare än man vill. Så vi tog det säkra före det osäkra och tog en ljus nyans så att det i alla fall inte skulle bli för mörkt. Sen kommer det ändå att komma många mörkare saker i rummet så jag tror det är helt okej att väggen är ganska ljus.

 

 

0 gillar
Barnrum Edvins rum Gardiner

Du Kanske Också Gillar

20 Kommentarer

 • Reply
  Ann-Christine
  22 januari, 2012 at 18:14

  Förstod absolut 🙂
  Tänkte faktiskt föreslå antingen små krokar på listen och en ribba upptill på gardinen, eller såna där tarra-remsor, alltså en del på listen och en del på gardinen.

  Riktigt fint tyg var det där!

  • Reply
   Anna-Lena
   22 januari, 2012 at 18:31

   Många bra idéer du hade på lager! Vi får se nu hur det här slutar 🙂

 • Reply
  Christina
  22 januari, 2012 at 18:14

  Jag är inte heller speciellt bra kompis med symaskinen, så det är det bra när man har någon som kan hjälpa en. 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   22 januari, 2012 at 18:31

   Ja, jag är tacksam att jag slipper beblanda mig med symaskinen 🙂

 • Reply
  alegni
  22 januari, 2012 at 19:33

  Jag hade tidigare sådan gardinupphängning i vårt uterum. Funkar alldeles ypperligt!

  • Reply
   Anna-Lena
   22 januari, 2012 at 19:58

   Låter bra det! 🙂

 • Reply
  Nina
  22 januari, 2012 at 20:43

  Det där var ett tyg helt i min smak! Ska bli spännande att se det färdiga resultatet.

 • Reply
  lyckobo
  22 januari, 2012 at 21:09

  Oj, det var ett snyggt tyg! Är inte själv heller någon vän av retrostil, men dethär gillar jag 🙂

  En bra ny vecka till dig!

 • Reply
  Lis-Britt
  22 januari, 2012 at 21:13

  Häftigt med en heldag 🙂 Hur orkade ni? Resultatet ser ut att bli jättebra, lägg sen till nån bild på sänggaveln föreställande en knallröd racerbil som kontrastfärg så blir lillkillen glad! Lycka till!

  • Reply
   Anna-Lena
   22 januari, 2012 at 21:20

   Nå, egentligen var vi kanske inte hela dagen på stan, men många timmar blev det. Vi åt fastlagsbulle och pizza för att orka med! Jag har funderat på några röda accenter till rummet, men vi får se… 🙂

 • Reply
  Livet på Vestergård
  22 januari, 2012 at 21:26

  Kommer att bli fint med det tyget!
  Det finns färdiga textrutor att använda på sidorna när du gör fotoboken. Om man vill kan man också sätta in extra textrutor där man vill ha dem och ta bort de som finns färdigt. Du kan också själv bestämma hur stora de ska vara. Du kan alltså skriva när och var du vill och ändra vartefter om du behöver det.

  • Reply
   Anna-Lena
   22 januari, 2012 at 22:04

   Låter jättebra det, tack för infon!

 • Reply
  Sanne
  22 januari, 2012 at 21:27

  Nu förstår jag ditt problem. Verkligen knäpigt att få det att lyckas…. Ja att sätta upp krokar uppe i foderlisten verkar som enda alternativ… Entjock veckgardin kunde oxå vara en möjlighet… Gardinen kunde hänga uppifrån( som om den skulle vara fast satt i taket ) och då blir dina vackra lister synliga…
  Skoj att du vill vara med om min utlottning !
  Kraam
  Sanne

 • Reply
  Anna / Sand's Drömmar
  22 januari, 2012 at 22:09

  Snyggt tyg verkligen!

 • Reply
  Hanna
  23 januari, 2012 at 09:21

  Vi har precis samma problem i sovrummen, listerna är kapade på samma sätt osv. Så jag är jättenyfiken på slutresultatet hos er.

  Vi har löst problemet med att hänga upp gardinerna på en tunn vajer inne i smygen, så högt uppe att man just och just får upp fönstret och vajern blir ovanför fönstret.

  • Reply
   Anna-Lena
   23 januari, 2012 at 10:12

   Ja, det var ju ett smart sätt också! Otroligt att det är fler som har likadana fönster, jag tycker nog att arkitekten borde ha tänkt på det i ritningsskedet.

 • Reply
  eivor
  23 januari, 2012 at 10:44

  Gör en rullhiss med krokar på änden av en rund trästav och samma krokar ini fönstersmygen upptill, enkelt och behändigt. Och sömnad är det bästa man kan hålla på med. 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   23 januari, 2012 at 10:54

   Funkar det systemet om man ska ha ner gardinen på natten och sen vika upp den på dagen? Jag vill ha det så enkelt som möjligt.

   • Reply
    eivor
    23 januari, 2012 at 12:03

    Det funkar ,man gör en kanal längst ner på gardin och trär in endera en rundstav eller en tom tygrulle, som man sen rullar upp till önskad höjd. Band som håller rullhissen på plats på den höjd man önskar kan man endera göra med knapphål + knapp eller med en pinsknapp , också tarra går att sy fast på tygbandet som du gärna kan sy upp i brytande färg till gardinen. Bandet får hänga löst på rundstaven som ett bälte och behövs inte sys fast upptill. Lycka till!

    • Reply
     Anna-Lena
     23 januari, 2012 at 13:06

     Ja, det låter inte så dumt! Det tar förstås längre tid att rulla upp och knyta rosetter än att bara hänga på krokar, men det skulle helt säkert se snyggare ut. Vi får fundera lite mer innan vi bestämmer oss!

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.