Att passa på

 

Idag var huset ovanligt välstädat så då passade jag på att fota lite i grovköket som annars brukar se ut som ett bombnedslag. (Vad kallar ni förresten det här rummet där man tvättar kläder, stryker och sånt? Grovkök, hjälpkök, tvättstuga eller klädvårdsrum? Det finns många ord för samma rum men jag vet inte vilket som är “rätt”). Vårt grovkök är L-format och 13 kvadratmeter stort. Vi har en ingång direkt till grovköket så det är här vi klär av oss ytterkläderna och skorna varje dag, vi använder alltså inte huvudingången. Ni ser ju den överfulla klädställningen i hörnet (jag iddes inte tömma den bara för att få ett snyggare foto).

 

 

En golvsil är något som alla verkar ha i grovköket nuförtiden, men för oss har den inte varit speciellt viktig. Den är förstås bra att ställa våta skor på så de kan rinna av utan att blöta ner hela golvet, men det är väldigt sällan vi har använt golvsilen för att skölja av stövlar som jag hade föreställt mig att vi skulle använda den till.

 

 

Jag ville ha lite modernare stil i tvättutrymmena än i övriga huset, så därför blev det vita, helblanka dörrar och mörkgrått golv. Bänken är en stenimitation i laminat som skiftar lite i svartgrått. Väldigt praktisk färg eftersom det aldrig syns några fläckar på den. En stor diskho rekommenderas verkligen i grovköket. I skåpet ovanför diskhon förvaras tvätt- och putsmedel av alla slag.

 

 

Bredvid diskhon finns tvättmaskin och torktumlare. Jag är väldigt glad åt att äntligen ha en torktumlare, inte minst för att vi slipper hänga upp strumporna på tork numera. Nu önskar jag bara en torktumlare som kan para ihop strumporna också!

 

 

Och så några detaljbilder…

 

 

Det är inte många saker jag är missnöjd med i huset, men en sak som vi missade i planeringsskedet är skoförvaring i grovköket. För det mesta ligger skorna huller om buller innanför dörren. Lite bättre har det blivit nu sedan vi flyttade hit en skoställning i tre våningar. Det är något jag rekommenderar att man tänker på redan när man planerar huset. En annan viktig sak är att man har någonstans att hänga upp tvätt. Jag gillar inte golvställningar för tvätt eftersom de är i vägen hela tiden, så jag är mycket nöjd med väggställningen vi har ovanför skohyllan. Den fungerar som ett dragspel och dras ut när man ska hänga upp tvätt. När den är tom kan man skjuta in den så den tar minimalt med utrymme.

 

 

Förvaringskärl för glas, metall, batterier och lampor har vi även i grovköket. Det är vägghängda plastlådor som är lätta att lyfta ut när de ska tömmas. Gamla tidningar förvarar vi i en stor plastväska på golvet, enkel att lyfta rakt in i bilen när den ska tömmas.

 

 

Tvättkorgarna ska man också komma ihåg att planera ett utrymme åt när man bygger hus. Jag mätte våra två tvättkorgar och så planerade vi in en lagom stor öppning till dem under bänken. De är placerade mitt emot tvättmaskinen så att det ska vara så smidigt som möjligt att plocka ur tvättkorgarna.

 

 

Ni som tittat noga på bilderna har kanske sett några små textkort mellan de två fönstren. Idag då jag hämtade posten låg det ett lite tjockare kuvert bland all reklam och räkningar i postlådan. Det innehåll fyra av Therese Sennerholts nyaste vykort med tänkvärda budskap på. Jag stod i grovköket och öppnade kuvertet och fick en idé som jag ville testa genast. Jag hämtade några rullar washi tejp och tejpade upp vykorten mellan fönstren. Men jag vet inte – ska jag ha dem där eller inte? Vad säger ni?

 

 

Som ni märker så har vi inga gardiner i grovköket och jag vet egentligen inte varför det blivit så. Det hade helt enkelt inte så hög prioritet när vi flyttade in och nu efteråt har det bara lämnat. Så kanske de snygga korten får fungera som lite extra pynt vid fönstren så att det inte känns så tomt. Jag gillar speciellt kortet med texten: “The happiest people do not have everything – they just make the best of everyting”. Så sant!

 

 

Till er som bygger hus vill jag rekommendera att ni tänker väldigt mycket på just det här rummet i planeringsskedet. Det kan kännas som ett ganska obetydligt rum, men sanningen är att man tillbringar ganska mycket tid här inne och då underlättar det om man planerat det väl. En del sparar in på kvadratmetrar genom att banta ner grovköket, men det är inte så smart tycker jag. De som har små grovkök i sina hus klagar ofta över det. Jag tycker 13 kvadrat är riktigt lagom, just nu har vi alltid en barnvagn stående där också som tar en del utrymme, men när vi slutar använda den kommer rummet att kännas jättestort.

Anledningen till att huset var så välstädat just idag var att jag hade besök av den här bloggaren. Vi pratade lite ditt och datt om inredning och resultatet av den diskussionen kommer att synas i en lokal tidning inom kort.


0 gillar
Bloggar Detaljer Grovkök / tvättstuga Önskeinlägg Washi tejp

Du Kanske Också Gillar

25 Kommentarer

 • Reply
  Jessica
  24 februari, 2012 at 21:17

  Vet du, det finns en super bra uppfinning för strumpor. Det är som små bykknipor som man klämmer fast. Man lägger ett par strumpor per knipa i maskinen och ut kommer de alltid parvis 🙂 Sedan är det bara att klipsa loss de rena strumporna!! Utan dem skulle jag bli galen!! Min man som köpt dem, men minns inte var…

  • Reply
   Anna-Lena
   24 februari, 2012 at 21:29

   Hmm, det låter inte så dumt faktiskt! Undrar var man kan köpa dem?

   • Reply
    Camilla
    26 februari, 2012 at 21:37

    Jag har köpt från Prisma och de är verkligen super 🙂

    • Reply
     Petra
     27 februari, 2012 at 12:42

     De där klämmorna är verkligen en bra uppfinning!!! Vi har sparat SÅ mycket tid och nerver sen vi skaffade dessa. Dels är de så bra då man kan hänga upp dem på tork i klämman. Det ryms mer strumpor på snöret och de hålls alltid som par. Här kan man läsa om dessa och se hur de ser ut =) http://www.help-tuote.fi/supi/index.html

     • Anna-Lena
      27 februari, 2012 at 12:50

      Tack för länken, såna där måste jag helt klart skaffa! 🙂 Kommer att underlätta strumptvättande massor!

 • Reply
  Ann-Christine
  25 februari, 2012 at 08:42

  Snyggt och prydligt!
  Vi har också vitt och grått i grovköket och där är konstant kaos!! Man borde gjort det rummet dubbelt större!! Om det nu skulle hjälpa 😛

  Trevlig helg!

 • Reply
  Anna / Sand's Drömmar
  25 februari, 2012 at 09:55

  Tack för länken 🙂 Gillar vykorten skarpt.

 • Reply
  Nina
  25 februari, 2012 at 11:33

  Snyggt! Vi hör också till dem som har för litet hjälpkök, eller grovkök, eller kodinhoitohuone. Ja på bloggen heter det tvättstuga… Kärt barn har många namn? Eller egentligen är det inte för litet, men det kunde vara större. Vi har ett torkskåp istället för torktumlare, där vi hänger kläderna på tork.

  Jag tycker korten passar bra där mellan fönstren. Snygga!

 • Reply
  lyckobo
  25 februari, 2012 at 20:50

  Snyggt hjälpkök! Tycker som du, korten piffar opp där vid fönstren, då behövs ju inga gardiner! OM vi skulle bygga på nytt (det händer inte), så skulle jag satsa på ett STORT hjälpkök, med klädskåp till var och en! Då skulle man slippa allt springas fram och tillbaka med kläderna, och inga garderober skulle behövas till sovrummen, det är ju egentligen helt onödigt!!! Man får ju alltid drömma .. 🙂
  Skön helg!

 • Reply
  Livet på Vestergård
  25 februari, 2012 at 21:34

  Ja det där utrymmet saknar man ju tyvärr när man har ett gammalt hus som renoverats. Skulle behöva bygga ut … men så blir det nog inte.

 • Reply
  En silverkantad vardag
  26 februari, 2012 at 20:23

  Vi säger också grovkök, men samma problem här också, skorna ligger huller om buller och rummet känns mest som kaos istället för snyggt och städat. Nån motsvarighet till den skohylla ni har, skulle vi verkligen behöva ha! Annars jättefina burkar på tvättfatskanten!

 • Reply
  Jessica
  26 februari, 2012 at 20:38

  Så sant så sant. Det jag ångrar med vårt hus är just grovköket. Det blev alldeles för litet och mycket opraktiskt. Jag drömmer redan (efter 2år) om att bygga ut och få ett helt skilt klädvårdsrum. Där skulle jag också förvara hela familjens kläder och slippa springa upp och ner och dela ut och samla in alla kläder.

  • Reply
   Anna-Lena
   26 februari, 2012 at 20:44

   Vad synd att du redan nu är missnöjd med grovköket, men jag tror det är många med nybyggda hus som är det. Man tänker inte på hur mycket tid man faktiskt tillbringar just där.

 • Reply
  alegni
  27 februari, 2012 at 11:01

  så snyggt och prydligt i ert klädvårdsrum! vi går också in och ut ur huset genom vårt klädvårdsrum, så det är mer eller mindre kaos där ständigt. fast litet bättre är det ju nu när vi bara är två här hemma. förr hade jag kanske önskat ett litet större rum, men numera tycker jag det räcker bra med det lilla utrymmet vi har där. jag kan tänka mig att maken eventuellt skulle önska sig ett större utrymme för sina tekniska experiment, men klarar sig bra med det som finns. eller får lov att klara sig. 😉

 • Reply
  Veronica
  28 februari, 2012 at 12:41

  Snyggt och välorganiserat!
  Det jag själv ska behöva göra nått åt är sorteringen för metall, batterier, glas osv har nu bara påsar å sånt i ett skåp och det är ju kaos där hela tiden!Dina lådor där på väggen för sånt skulle jag kunna tänka mej att ha!Var har du köpt dom?
  Sen gäller det att komma iväg och tömma dem också….tråkigt, tråkigt 😉

  • Reply
   Anna-Lena
   28 februari, 2012 at 18:04

   Lådorna är köpta på Ikea, de finns i tre olika storlekar. Jättepraktiska och enkla att tömma! Vi har som tur är inte så lång väg att åka och tömma, det är på vägen till butiken så det går ganska smidigt 🙂

   • Reply
    Veronica
    28 februari, 2012 at 22:11

    Jahaa!Att jag inte kollade där innan jag frågade 🙂 Nåja,nu vet jag det.Jag ska kanske, förhoppningsvis, snart dit så då ska de nog vara med på handelslistan!Tack!

    • Reply
     Anna-Lena
     28 februari, 2012 at 22:15

     Det var så lite så 🙂 Det är ju så jobbigt när man bor långt från Ikea och inte bara kan åka dit för att hämta några plastlådor, utan det krävs lite större inköp för att det ska lönas att åka dit. Ikea borde komma till Vasa eller hur? 🙂

 • Reply
  Marie
  2 mars, 2012 at 11:39

  Var har du hittat väggställningen för tvätt? Vi håller som bäst på att göra i ordning vår tvättstuga och den ser mycket praktisk ut.

  • Reply
   Anna-Lena
   2 mars, 2012 at 11:47

   Vi köpte vår på Starkki, men jag tror de finns lite varstans. Såg en liknande i Minimanis annons för några dagar sedan. Det fanns 3 olika bredder på Starkki.

 • Reply
  Malin Nygren
  6 mars, 2012 at 21:30

  Vad heter plaslådorna som är från Ikea? Jag letade efter dem på Ikeas hemsida men jag hittade dem inte…:( iallafall fall är det jätte snyggt och så praktiskt! 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   6 mars, 2012 at 21:52

   Det tog ett tag innan jag hittade dem på Ikeas hemsida också eftersom jag inte mindes namnet, men till slut dök de upp 🙂 Kärlen heter RETUR och här hittar du dem: http://www.ikea.com/fi/fi/catalog/products/30167932/
   Vi har de två minsta kärlen.

 • Reply
  Washi tejp i inredningen | Anna-Lena Nyfors-Norrgård bloggar om inredning
  6 mars, 2012 at 23:08

  […] lovar jag att visa hur jag själv har använt tejpen i inredningen. Ett exempel kan ni redan se i det här inlägget där jag tejpade upp några kort i grovköket med washi […]

 • Reply
  Roy Thelander
  9 februari, 2014 at 21:35

  Var har Du köpt skohyllan i metall? Tacksam för svar.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.