Kort med washi tejp

 

Rätt gissat! Visst är det WASHI TEJP jag använt till korten!

 

För er som inte känner till washi tejp så kan jag berätta att det är en japansk papperstejp som finns i en mängd vackra färger och mönster. Tejpen blev populär i scrapbookingkretsar för några år sedan och jag köpte några rullar från en svensk nätbutik för att testa. Numera finns det även nätbutiker i Finland som specialiserat sig enbart på att sälja washi tejp, så tejpen har verkligen blivit en trendprodukt. Den används inte längre enbart inom papperspyssel, utan också som inredningsdetalj. Men mera om det i ett senare inlägg, nu fokuserar jag på hur man kan använda tejpen då man gör kort. Till mina kort använde jag mig av tre olika mönstertejper som matchar varandra bra.

 

 

Det speciella med washi tejpen är att den lätt kan flyttas, den lämnar inga kladdiga märken efter sig och den fäster på de flesta underlag. Det går enkelt att riva av tejpen för hand, så det är lätt även för barn att pyssla med tejpen. Ingen sax behövs alltså, jag tycker enbart det är snyggt med rivna kanter istället för spikraka. Mina tejprullar har legat orörda i säkert ett år, men när jag skulle göra årets vändagskort plockade jag fram dem. Enklare och snabbare än så här blir det knappast. Bara att riva av en remsa och tejpa fast. Hamnar den snett är det bara att ta bort tejpen och flytta på den utan problem.

 

 

Här har jag samlat allt material jag använde till korten. Om jag ska göra flera kort samtidigt brukar jag använda samma material, men ändå försöka få till helt olika kort. Det går snabbast om man slipper söka nytt material för varje kort och det är en rolig utmaning att försöka komma på nya idéer baserade på samma material. Rosa, vitt och prickigt blev den gemensamma nämnaren för dessa tre kort.

 

 

Jag brukar inte planera speciellt mycket på förhand när jag gör kort, utan jag börjar med att limma fast en pappersbit eller i det här fallet en tejpremsa. Sen utgår jag från den och fyller på med mera material tills jag är nöjd. Washi tejpen är verkligen perfekt för mig eftersom den är så lätt att flytta på ifall det blir fel. För det blir det allt som oftast när man inte har någon färdig skiss i huvudet utan bara kör på utan att tänka så mycket.

 

 

Kramar-texten är en stämpel som jag stämplat med rosa färg. På de övriga två korten har jag använt mig av Dymo-maskinen igen, men jag har bytt ut den svarta standardremsan till en rosafärgad. Om man inte har någon Dymo så kan jag tipsa om att det även finns Dymo-fonter som man kan ladda ner till datorn och printa ut text som ser ut att vara skriven med en Dymo-maskin. Texten får förstås inte det upphöjda utseendet som en äkta Dymo-remsa har, men annars är det väldigt lika. På det stående kortet gjorde jag ett stort hjärta som jag lät sticka ut lite utanför kortets kanter – man behöver inte alltid hålla sig inom kortets gränser. Blomman är uppbyggd av tre olika stora pappersblommor som är radade ovanpå varandra.

 

 

På det här kortet syns det att washi tejpens ofärgade delar är genomskinliga, så där de två randiga tejperna överlappar varandra bildas ett rutmönster. På det här sättet kan man få fram nya, roliga effekter med hjälp av tejpen.

 

 

Det här är en annan storfavorit bland mina pysselsaker – nämligen Pearl Maker. Den finns också i en mängd olika färger, själv har jag tio olika nyanser. Man kan säga att det är “pärlor på tub”. Konsistensen liknar lim och man klämmer försiktigt ut en prick direkt där man vill ha den. Spetsen är väldigt tunn så man kan göra ganska små pärlor om man vill. Pärlorna ska sedan torka ganska länge på ett plant underlag för att de ska hårdna. Resultatet blir små tredimensionella halvpärlor.

 

 

Perfekt att piffa upp ett kort med! Väldigt dryg är den också, jag har haft mina tuber i flera år och det syns knappt att det minskat något i dem. Hoppas ni fick lite pysselinspiration nu! Och som sagt – mera om washi tejpen i inredningssyfte kommer i ett senare inlägg.

0 gillar
Inspiration Pyssel Washi tejp

Du Kanske Också Gillar

22 Kommentarer

 • Reply
  Jenny
  28 oktober, 2012 at 21:43

  Hej.. Var har du köpt den rosa dymotejpen?? Letar å letar.. Hjälp 🙂

 • Reply
  Lisa
  10 februari, 2012 at 15:36

  Verkligen jättesnygga kort! Blev hemskt sugen på att köpa såndär tejp nu och börja tejpa allt! 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   10 februari, 2012 at 15:40

   Tack! Ja, man kan lätt bli tejp-galen och börja tejpa lite överallt! Men det är tillåtet och t.o.m. trendigt att göra så! 🙂

 • Reply
  Tina S
  10 februari, 2012 at 16:23

  Snyggt! Satte precis in en beställning på lite tejp från Terjärv 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   10 februari, 2012 at 16:28

   Roligt att du blev inspirerad! 🙂

 • Reply
  Sara
  10 februari, 2012 at 17:40

  Jättefina 🙂 nu blev jag nästan lite scrap-sugen 🙂

 • Reply
  Jenny -Mitt arkiv, inredning och pyssel
  10 februari, 2012 at 17:49

  Inspirerande inlägg! Jag tror nog det blir att införskaffa lite tejp nu… Ska bli intressant att se hur du använt det i inredningen.

 • Reply
  Lyckoslanten
  10 februari, 2012 at 18:45

  Sådan tejp skulle jag också gärna ha och nu undrar jag om det var din röst jag hörde när jag skyndade ut från Tiimari i går? ♥

  • Reply
   Anna-Lena
   10 februari, 2012 at 20:20

   Det kan nog mycket väl hända, för jag var där en sväng på eftermiddagen. Men jag såg inte dig! Synd!

 • Reply
  lyckobo
  10 februari, 2012 at 20:47

  Gissade att det var washi-tejpen, men kom inte ihåg vad den hette 😉
  Så fina kort du gjort, massor av arbete bakom ett kort..blir säkert uppskattat av vännerna!
  Skön helg!

 • Reply
  Annika
  11 februari, 2012 at 09:47

  åh vilka härliga kort du gjort! verkligen inspirerande! undrar över den där Dymo maskinen, var köper man en sån och vad kostar den?

  • Reply
   Anna-Lena
   11 februari, 2012 at 10:56

   Tack! 🙂
   Dymo-maskinen finns t.ex. Clas Ohlson för 9,95 euro. http://www.clasohlson.fi/Product/Product.aspx?id=164028149
   Skulle också gissa att den finns på bokhandlar och t.ex. Tiimari. Remsorna är oftast svarta, röda och blå, men om du vill ha roligare färger är det nätshoppar som gäller.

 • Reply
  Nina
  11 februari, 2012 at 14:19

  Fina! Jag hade inte tänkt göra några vändagskort, men nu får jag nog knåpa ihop ett par. En sån där Pearl maker borde jag testa.

  Hoppas du har en trevlig helg!

 • Reply
  Johanna
  11 februari, 2012 at 18:37

  Vilka finska webshopar för pysselmaterial använder/rekommenderar du?

 • Reply
  Ann-Marie
  13 februari, 2012 at 08:22

  Jag undrar var du köpt det där blocket med pepparkaksformade dekorationer? Jag har tittat på olika sådana stansar men kanske det skulle bli billigare om man köpte dem som färdiga papper 🙂

  Ann-Marie

  • Reply
   Anna-Lena
   13 februari, 2012 at 13:11

   Blocket är säkert 3-4 år gammalt så jag minns tyvärr inte var jag köpt det. Jag försökte googla för att hitta det, men det verkar inte tillverkas längre. Jag skulle nog rekommendera att du satsar på en stans istället, t.ex. en Cuttlebug. Maskinen är förstås en dyr investering, men i längden löns det nog. Då kan man köpa pepparkaksformade stansar som kommer i set på 6-7 st i olika storlekar.

 • Reply
  Jessic
  14 februari, 2012 at 19:49

  Ja så det var washi-tejp 🙂 Men som sagt, ingen koll på trender längre 😉 men har stött på de där tejpen, men vet inte.. inte min grej riktigt. Är ju fina och man får snabbt och enkelt till snygga kort. Blev helt superinspirerad av dina kort. De är så stilrena och ser ut som karameller 🙂

 • Reply
  Washi tejp i inredningen | Anna-Lena Nyfors-Norrgård bloggar om inredning
  6 mars, 2012 at 23:07

  […] washi tejp till. För er som missade första inlägget om den härliga tejpen så kan ni läsa det här. Washi tejp kan användas till så mycket annat än pyssel och scrapbookingprojekt och det har […]

 • Reply
  Emma
  12 mars, 2013 at 09:47

  Hej! 🙂
  Har en fråga om din dymo, vart hittar du märkbanden, såg att clas ohlson har men inte så många fina färger?

  / Emma

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.