Toile de Jouy i duschen

 

Toile de Jouy är ett mönster som jag börjar gilla allt mer, speciellt i svart och vitt. En del saker kräver helt enkelt bara lite tid innan man vänjer sig och plötsligt gillar man sånt som man tidigare inte ens sett åt. Toile de Jouy betyder “tyg från Jouy” och var ursprungligen bomullstyger som tillverkades av Manufacture Royale de Jouy utanför Paris på 1700- och 1800-talen. Typiska Toile-motiv berättar ofta en historia – om livet på landsbygden eller historiska händelser. Toile de Jouy-tygerna användes traditionellt till sängförhängen, möbelklädsel och kviltade täcken. Numera syns mönstret väldigt ofta på tapeter. Trots att jag gillar mönstret så är jag nog lite för feg för att välja en så pass uppseendeväckande tapet. Därför blev jag glatt överraskad när jag häromdagen fick syn på ett Toile-mönstrat duschdraperi. Perfekt om man vill prova på mönstret men inte riktigt vågar sig på en tapet.

 

Bild från Hemtex.

 

Jag gillar lite annorlunda duschdraperier eftersom det är ett av de enklaste och billigaste sätten att förnya badrummet på. I det stora badrummet som går i svart, vitt och grått kanske det inte skulle vara så dumt med Toile de Jouy-draperiet när det nuvarande är utslitet. Badrummet skulle få en helt annan stil bara genom att byta ut draperiet. Men just nu älskar jag vårt “eye chart”-mönstrade draperi och hoppas att det inte blir ofräscht på många år ännu.

 

 

Draperiet skulle även passa i duschrummet på övre våningen (som jag inte tidigare visat på bild). Där är det ljusgrått golv och vita väggar – en så enkel och klassisk bas som möjligt för att det ska vara enkelt att byta ut just duschdraperi och handdukar och på så sätt få en helt ny stil i badrummet. Just nu är det rosa som gäller där – en lite romantisk och feminin stil.

 

 

Att hitta snygga och annorlunda duschdraperier är inte det lättaste, men de senaste åren har det dykt upp lite nytänkande även på den fronten. H&M Home är min favorit när det gäller duschdraperier, därifrån kommer de två som jag har för tillfället. Jag är nog lite “duschdraperigalen” och jag har t.o.m. köpt ett draperi på lager när jag hittade ett som jag gillade. Mycket troligt kommer det snart att ligga ett Toile-mönstrat draperi i skåpet också. Återstår bara att se i vilket badrum det hamnar till slut.

 

0 gillar
Badrum Hemma hos oss

Du Kanske Också Gillar

13 Kommentarer

 • Reply
  Rockmom
  3 februari, 2012 at 18:00

  Man kan ju byta om mellan flera olika duschdraperier, som gardiner ungefär.
  Du behöver ju inte vänta tills det gamla är ofräscht menar jag 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   3 februari, 2012 at 18:09

   Jo, det kan man ju förstås! Fast det känns nästan lite överkurs att börja byta duschdraperier 🙂

 • Reply
  En Vacker Vardag
  3 februari, 2012 at 19:39

  Etoile mönstret är väldigt klassiskt tycker jag, det figurerar alltid i inredning oberoende av trender. Snyggt där det passar. Ett duschdraperi låter ju just lagom att ha i det mönstret. Sägs det inte att duschdraperier samlar mycket bakterier, så om inte annat är ju det en god ursäkt att byta dem med jämna mellanrum 🙂 Ha en skön helg!

  • Reply
   Anna-Lena
   3 februari, 2012 at 20:00

   Jo, så är det nog. De blir ganska snabbt smutsiga i nedre kanten och det är svårt att få bort smutsen i tvätten.

 • Reply
  Camilla
  3 februari, 2012 at 21:31

  Jag tycker nog att du kan starta en ny trend och börja byta draperi efter årstid 🙂 Det eye chart mönstrade är superfint!

  • Reply
   Anna-Lena
   3 februari, 2012 at 21:44

   Ja, det kanske skulle vara nåt det 🙂 Det är ju egentligen inte så svårt eller tidskrävande att byta, mycket lättare än att byta gardiner 🙂

 • Reply
  Sandra
  4 februari, 2012 at 00:47

  Tack för tipset! Toile-draperiet skulle kanske passa i vårt svart-vita badrum som annars är ganska grafiskt.

 • Reply
  Ann-Christine
  4 februari, 2012 at 22:03

  Finns ju inget som säger att man måste vänta tills ett är utslitet innan man byter 😉
  Det är ju bara att kasta draperiet i tvättmaskinen och ha ett annat ett tag, sen byter man igen.
  Så snygga badrum ni har!

  • Reply
   Anna-Lena
   4 februari, 2012 at 22:57

   Jo, jag tror jag får köra på det. Lite ombyte förnöjer ju alltid! Och tack! 🙂

 • Reply
  lyckobo
  4 februari, 2012 at 23:17

  Svar: det svajande tornet köpte jag på Br-toys strax före jul. Ha de lillebrors finmotorik i åtanken när jag köpte det, han blir också snart 5-år. Storebror gillar också spelet, och jag oxå för den delen :).

  Ni har så fina badrum, önskade ett sådant, men hos oss står ett fult duschskåp eftersom vi tydligen anlitade en klåpare som gjorde vattenisoleringen åt oss :(. Så inga bilder från vårt badrum på bloggen, nope!

 • Reply
  Ann-Kristin
  5 februari, 2012 at 14:11

  Jättefina badrum! Surfar runt för att få lite inspiration att förnya våra egna…ena dagen kakel å nästa dag tapet,har så väldigt svårt att se slutresultatet framför mig,för att inte tala om min beslutsångest…

  • Reply
   Anna-Lena
   5 februari, 2012 at 14:18

   Ja, det är inte lätt när det finns så många fina alternativ att välja mellan i dagens läge! Lycka till med dina val! 🙂

 • Reply
  Badrumspiff | Anna-Lena bloggar om inredning
  5 juli, 2012 at 13:41

  […] Så här såg badrummet ut från början. Den här bilden är inte den bästa färgmässigt, men accentfärgen var alltså ljusrosa från början – rosa duschdraperi, matta och handdukar. Romantiskt och feminint. Väggkakel och badrumsmöblemang är vita och golvet är ljusgrått. Jag ville ha en enkel och ljus bas just för att det skulle vara lätt att förnya med enkla medel.  Idén att göra om badrummet fick jag när jag föll pladask för ett svartvitt duschdraperi med toile du jouy-mönster. […]

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.