Inredningstidningar

 

Inredningsinspiration fick man för några år sedan främst från tidningar, men nu har bloggarna tagit över en stor del av marknaden. Snabbare uppdateringar, personligare inlägg och möjligheten till dialog med bloggaren är säkert sådana saker som gjort att bloggarna kapat åt sig en del läsare på tidningarnas bekostnad. Jag läser själv massor av inredningsbloggar för att de är lättillgängliga och enkla att ta del av – och framförallt är de ju gratis! Och många bloggar är riktigt, riktigt bra – nästan som en väl sammansatt tidning. Men jag kan ändå inte helt överge tidningarna. Det är något speciellt med att lägga sig i soffan på kvällen med en ny inredningstidning. Inte alls samma sak som att sätta sig med en laptop i famnen. Så trots bloggarnas frammarsch så fortsätter jag att köpa inredningsmagasin nästan lika ofta som förut.

 

 

Jag köper ca 3-5 olika tidningar varje månad och jag har några favoriter som jag nästan alltid köper. Fast jag blir ganska lätt påverkad av själva omslaget, om det inte tilltalar mig så köper jag oftast inte tidningen. De två senaste månaderna har t.ex. min favorittidning Drömhem & Trädgård haft omslag helt i knallgult och knallgrönt och jag köpte faktiskt inte tidningarna då, bara på grund av att omslagen inte föll mig i smaken.

 

 

Ganska galet egentligen, för innehållet var det säkert inget fel på ändå. Omslaget är faktiskt viktigare än man kan tro, för oftast hinner jag inte bläddra genom tidningen i butiken utan jag tar den som tilltalar mig mest under den korta stund jag står framför tidningshyllan. Jag föredrar omslag i den här stilen och så här brukar Drömhem & Trädgård för det mesta se ut.

 

 

Drömhem & Trädgård gillar jag för att de oftast har reportage från hus som är inredda i samma stil som vårt samt för att de har prisvärda köptips, inga dyra designermärken där inte. Det finns också prunkande trädgårdar att inspireras av i varje nummer och jag hoppas väl att jag genom att beundra dem ska bli lite mera trädgårdsintresserad själv också. I slutet av tidningen finns det alltid en hel del “gör-det-själv”-tips som jag gillar.

 

 

Tove Älskade Hem brukar jag köpa nästan varje nummer av också. I det här fallet är priset av stor betydelse, Älskade Hem kostar bara 3,50 euro jämfört med andra inredningstidningar som kostar ca 7-8 euro. Innehållet är också mycket bra, annars skulle jag inte fortsätta att köpa den. Lite 50-talsinspirerad inredning med mycket mjuka pasteller brukar synas här och oftast är det en kändis på pärmen som “lockbete”.

 

 

Allt i Hemmet är kanske inte riktigt lika romantisk och rosafluffig i stilen som de övriga två, men den hör också till de som jag brukar köpa så gott som varje nummer av. De brukar vara bra på “industrial vintage”-stilen som jag är svag för just nu. Här kan det också finnas riktigt knalliga färger eller t.ex. marockansk stil i inredningsreportagen. Jag tycker om att titta på andra stilar än den jag har själv, för alltid hittar jag någon liten detalj som jag gillar.

 

 

Ibland förirrar jag mig till de mera moderna inredningsmagasinen i hyllan, som t.ex. Plaza och Sköna Hem, men det blir sällan fler än 1-2 nummer per år av dem. Lantliv är en tidning som egentligen borde passa mig perfekt, men av någon anledning har jag inte riktig fastnat för den. När vi byggde huset köpte jag den ganska ofta, men efter att ha läst 10-12 nummer av den så tyckte jag att det började kännas som upprepning. Stilen är densamma år efter år i den tidningen, och det blir lite tröttsamt i längden. Men om ni gillar shabby chic och rustikt så rekommenderar jag istället den norska tidningen Vakre Hjem & Interiør, som jag föredrar framom Lantliv.

 

 

Den är nästan som en bok, jag bläddrar mest i den för bildernas skull. Andra tidningar läser jag verkligen från pärm till pärm, men Vakre Hjems styrka ligger nog mer i bilderna än i texten. Tidningen är tjock och pappret är lyxigt, så det här är en riktig “ligga-framme-på-soffbordet-tidning”. Jag tror inte att den går att köpa här i Vasa utan man måste prenumerera på den. Reportagen är ofta från hem inredda i “Jeanne d’Arc-stilen” – franskt, lantligt och mycket vitt. Men det brukar även förekomma en hel del norska fjällstugor inredda i riktigt mörka, murriga färger. Inte riktigt min smak men kul med lite variation förstås. Jag prenumererade på Vakre Hjem i ungefär ett år, men det är lite samma som med Lantliv där att man börjar känna igen sig efter att ha läst ett antal nummer.

 

 

Finska inredningstidningar köper jag ibland, men eftersom utbudet av svenska tidningar är så stort här så faller valet oftast på dem. Det finns säkert många som tycker det är slöseri med pengar (och papper) att köpa flera inredningstidningar i månaden, men tidningarna har faktiskt ett andrahandsvärde också. Det är inte speciellt högt, men någon euro per tidning kan man få för dem på loppis. Jag tömde fyra tidningskorgar för en vecka sedan och buntade ihop tidningarna i högar om 4-5 st och förde dem till loppis. Det blev runt 15-20 buntar, vardera med ett pris på 4-5 euro. När jag kollade mitt loppisbord igår fanns det endast två högar kvar så tidningarna var eftertraktade. Inte så dumt att få tillbaks några euron att investera i nya tidningar.

 

 

En tidning är ju verkligen något som kan läsas av många innan den är färdig för soptippen, så det skulle kännas helt fel att slänga dem efter att ha läst dem. Jag är inte heller en sådan som sparar mina tidningar och läser dem om och om igen, så att sälja dem på loppis är en bra idé för mig. De enda tidningar jag sparar är Vakre Hjem och olika tematidningar, oftast jultidningar som ändå är ganska likadana från år till år.

 

 

Berätta gärna om ert förhållande till inredningstidningar!
Tycker ni att inredningsbloggarna har förändrat ert tidningsläsande?
Eller köper ni fortfarande tidningar och vilka är era favoriter i så fall?

0 gillar
Inredningstidningar Önskeinlägg

Du Kanske Också Gillar

15 Kommentarer

 • Reply
  Ann-Christine
  10 mars, 2012 at 10:58

  Jag köper nog tidningar som förr, fast jag också hittar massor med inspiration på nätet. Som du skriver är det nåt särskilt att bläddra i en ny tidning.
  Mina favvos är D&T som jag läst sedan starten (och numret med grön pärm var jättebra!) och AiH men också på sistone Plaza Interiör. Lantliv tycker jag också är lite enformigt…
  Sparar dom flesta tidningarna, bara riktigt gamla nummer får gå på loppis.

  • Reply
   Anna-Lena
   10 mars, 2012 at 11:26

   Du har samma favoriter som mig då! Kanske jag ännu hinner köpa det gröna numret, det borde finnas kvar i butikerna ännu 🙂

 • Reply
  alegni
  10 mars, 2012 at 13:00

  Samma här, D&T och AiH är favoriterna, Tove är också trevlig. Lantliv har jag tröttnat på sedan länge, tycker ofta att deras bilder kan vara riktigt intetsägande. Hade en tvåårsprenumeration på Vakre Hjem ett tag, men sa upp den efter ett år. För lite variation och för mycket om fjällstugor för min smak.

  • Reply
   Anna-Lena
   10 mars, 2012 at 13:06

   Lantlivs recept irriterar mig något fruktansvärt, de går inte att läsa när layouten ser ut som den gör. Massor med text (liten dessutom) på en sida. Inte alls inspirerande. Vakre Hjem prenumererade jag på ungefär ett år, men det är förstås lite samma som med Lantliv där också, att alla tidningar liknar varandra ganska mycket. Fjällstugorna gillar jag inte heller 🙂

 • Reply
  CAISA K.
  10 mars, 2012 at 13:34

  Javisst här bloggarna förändrat mitt tidningsläsande.
  Nu finns ju så många proffsiga och intressanta bloggar,
  som ofta också förmedlar nya inspirerande ideer, tips och trender innan man får syn på det i tidningarna.

  Visst köper jag ännu en tidning nu som då,
  men mycket färre än för något år sedan.

  skön helg

 • Reply
  Maria
  10 mars, 2012 at 13:42

  Jag köper nog tidningar som förr fastän jag också läser bloggar, mina favoriter är Plaza interiör, Sköna hem och Hus&Hem… nån enstaka Lantliv nu som då kan det också bli:-)

 • Reply
  Maria
  10 mars, 2012 at 14:11

  Prenumererar på Hus & Hem just nu pga att de hade 14 nummer för 35 eur 🙂 Hittar alltid något jag tycker om i den och stilen varierar.

 • Reply
  Fem i vårt hem
  10 mars, 2012 at 15:03

  Jag känner igen mig exakt i ditt inlägg. Visst har bloggvärlden sina positiva sidor, men en tidning i handen är heller inte fel. Föredrar en blandning av dem båda!

 • Reply
  Dot
  10 mars, 2012 at 15:58

  Jag undrar om inte drömhem och trädgård kanske har ändrat omslagskonceptet lite när det kommer till omslagen helt i gult och helt i grönt… det nyaste numret (som fanns i min postlåda igår) är nämligen helt i blått. Jag har för mig att färgtemat på omslaget bestäms av ett specifikt reportage inuti tidningen, för i detta nummer fanns det ett om ett riktigt blått hem.

  Ja, nu kanske du redan har gissat vilken tidning som är min favorittidning, och det för de många hemreportagen och de fina trädgårdstipsen… och så är det ju i den här tidningen som Pernilla Månsson-Colt skriver krönika 😉

  Ganska nyligen har jag provläst Allers "gröna ideer", som är en tidning om grönväxter. Det var kanske inte vad jag hade väntat mig, men det fanns tillräckligt många grönväxttips för att jag skulle gilla den.

  Sen för att plussa på så köper jag någon enstaka tidning om jag är riktigt lässugen. (då blir det hembakat, fixa eller trädgårds & blommor… sällan handlar det om enbart inredningstidningar).

  • Reply
   Anna-Lena
   10 mars, 2012 at 16:08

   Du kan ha helt rätt i att D&T har ändrat sitt omslagskoncept om det är tredje numret i rad som har en speciellt färg på omslaget. Det är väl bara att vänja sig då 🙂 Hemtrevligt är en annan tidning jag brukade köpa, den hade ett blandat innehåll som jag gillade, men nu såg jag att tidningen har lagts ned. Synd.

 • Reply
  Dot
  10 mars, 2012 at 15:59

  Ps.
  Bloggar känns lite som vardagsmat eftersom det är sådant jag läser varje dag… då känns det så extra lyxigt att få krypa ner i soffan och läsa en tidning i lugn och ro, eller slänga sig i hängmattan på sommaren och njuta.

 • Reply
  En silverkantad vardag
  11 mars, 2012 at 07:18

  Samma här, köper också fortsättningsvis tidningar nu och då, prenumererar på Drömhem & trädgård, så hos mig finns både den gula, den gröna och nu också den blå (den gröna var helt ok trots pärmen) 😉
  Just detdär att kunna sätta sig i soffhörnet med en tidning är mer rofyllt än att sitta med datorn i famnen även om det också händer ofta.

 • Reply
  Sandra
  11 mars, 2012 at 19:34

  Min absoluta favorit är Allt i Hemmet, men på andra plats, om inte delad första, är Family Living som jag gillar mer och mer för varje nummer. Lantliv får jag på posten, men kan hålla med kritiken om enformigheten – och så är hemmen ofta väl minimalistiska för min smak. Däremot älskar jag recepten! Tycker det mesta de tipsar om är jättegott. Drömhem köper jag inte längre pga. att det är så mycket trädgård, men går att låna på bibban. Tove (som bytt namn) blir också bättre och bättre. Bloggarna har nog inte minskat mitt intresse för tidningarna alls, det är en speciell känsla att komma hem med en ny glassig tidning i väskan 🙂

 • Reply
  Sara
  12 mars, 2012 at 10:25

  Alltså jag prenumererar endast på en inredningstidning och det är Avotakka. Men det är mest för att jag blev "påtvingad" den av en telefonförsäljare och jag inte lyckats avboka den ännu. Alltså jag gillar nog tidningen, men känns bara onödigt att betala så mycket för den tycker jag. Och jag LÄSER inte inredningstidningar utan bara bläddrar i dem, så då känns ju priset extra högt om jag bläddar igenom en tidning på 20 minuter.

  Jag kan inte svara på den andra frågan, eftersom jag i princip inte inresserade mig så mycket för varken inredningstidningar eller inredningsbloggar förut. Det är först de senaste 2-3 åren jag har börjat med det. MEN jag tror nog ändå att jag skulle köpa fler tidningar om bloggarna inte fanns… Men jag älskar inredningsbloggar hur som helst. Mycket personligare än tidningar!

  Ibland kan jag också köpa lösnummer av inredningstidningar. Och då blir det ofta Deko, eller Sköna hem. Eller någon annan tidning som har ett snyggt omslag 🙂 (det är nog jätteviktigt med omslaget!)

  Jag brukar förresten också sälja mina tidningar på loppis. Det är jättepraktiskt eftersom de verkligen GÅR ÅT! Skulle aldrig falla mig in att slänga tidningar, och då samlar jag ju på mig en HEL del här hemma som till sist blir för mycket. Läser inte heller tidningar två gånger.

  • Reply
   Anna-Lena
   12 mars, 2012 at 11:36

   Usch för telefonförsäljare! Jag tjänade runt 80 euro på mina gamla tidningar på förra veckans loppis – inte illa!

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.