Modern bilmatta

En bilmatta är nästan en obligatorisk del av ett barnrum och de har i stort sett sitt likadana ut så länge jag kan minnas.

   

 

Den finländska fotografen och designern Riikka Kantinkoski har tillverkat en modernare variant av den klassiska bilmattan.

 

 

 

 

Mattan finns i två olika färgställningar. Den svartvita mattan kanske kan vara något för minimalisten som föredrar enkelt och stilrent även i barnrummet.

 

 

 

 

Kolla gärna in Riikkas blogg Weekday Carnival som bjuder på massor av fina bilder från barnrum samt olika DIY-projekt.

0 gillar
Barnrum Bloggar Mattor

Du Kanske Också Gillar

12 Kommentarer

 • Reply
  Sandra
  27 april, 2012 at 11:34

  När jag var liten gjorde mamma, hennes dagbarn och jag en själv av en rektangulär pappskiva, målade asfalt och små gårdar etc. på. På 80-talet hade Kellogspaketen små hus som man kunde klippa ut och vika ihop, t.ex. postkontor, bank, skola och bensinstation och jag minns att "mattan" blev sjukt fin och har i planerna att tillverka en sådan med mina barn också, bara jag kommer på hur man kunde göra husen. Här finns också fina (men dyra) tredimensionella mattor: http://littlefrogs.com/playcarpet.php

  • Reply
   Anna-Lena
   27 april, 2012 at 12:01

   Låter som ett skojigt projekt att göra tillsammans med barnen! Kul med lite annorlunda mattor och inte bara de "gamla" vanliga.

 • Reply
  Camilla
  27 april, 2012 at 11:56

  kul med lite nyare varianter på bilmattor! En sådan skulle passa i lillasysters rum som är biltokig 🙂 Trevlig helg!

 • Reply
  Petra
  27 april, 2012 at 13:37

  Jag är också väldigt förtjust i den där bilmattan – men vad tycker de små månne? Är den inte lite "blek" för de små som gillar färger? Åtminstone hemma hos oss är grälla färger poppis, men vår lilleman är ju liten ännu…

 • Reply
  Soffi
  27 april, 2012 at 13:39

  Jag måste bara säga att jag personligen inte kan förstå den svartvita modellen. Det är rätt naturligt att barn föredrar färger och kontraster framom svartvitt. Visst, i en vuxen människas ögon (inte i min dock) kan en dylik modell vara helt okej, men för ett barn? Nää-ä. Jag skulle nog rata den direkt och hålla på de färggranna.

 • Reply
  Anna-Lena
  27 april, 2012 at 14:23

  Jo, jag håller med om att färgerna är lite bleka. Förr fanns en färgstarkare matta i turkos och orange, men den verkar hon ha slutat tillverka. Synd, för den var finast av dem alla. Man kan se den t.ex. här: http://babyology.com.au/toys/fabulous-finnish-playmats-storage-at-minibots.html
  Den svartvita skulle jag inte heller köpa, men som sagt minimalister finns det alltid som vill att allt ska matcha och gå ton i ton. 🙂

 • Reply
  Marika
  27 april, 2012 at 16:45

  Då inredningen ska vara minimalistisk i barnrum eller att det ska matcha husets övriga inredning tycker jag att det börjar gå lite väl långt. Barn ÄLSKAR färger, åtminstone de yngsta. De flesta barn skulle helt klart välja den traditionella bilmattan. Som inredningsintresserad mor vill man gärna fixa och styra och ställa i barnens rum. Har med åren lärt mig att låta barnens själva ganska långt bestämma hur de vill ha det i sina rum. Vår 6-åring älskar pyssel och skulle ta väldigt illa vid sig om hon inte fick låta det synas. Viktigt att de får tapetsera väggarna med det de gjort på dagis eller hemma, fastän det inte alltid faller minimalistmamman i ögonen. Det handlar bara om några år. Vår 9-åring vill nu bara ha vitt, svart och grått i sitt rum, men många år hade han glädje av sin färggranna bilmatta.

  Inredningsintresserad trebarnsmamma

 • Reply
  Petra
  27 april, 2012 at 18:09

  Den i turkos och orange var ju jättefin, MED färger… 🙂 Synd att den inte tillverkas, för här hade nog en potentiell köpare funnits. Ha en skön fredag!

 • Reply
  Joanna
  28 april, 2012 at 17:10

  Eller så kan man göra som hos oss med en mamma som vill ha matchande barnrum. Att bilmattan inte är på golvet jämnt, utan rullas ihop och står i ett hörn när den inte används och alltså plockas undan när man lekt klart som andra leksaker. På så vis får våra barn ha allt färggrannt dom vill och jag kan ändå få till rummen prydliga, win win 🙂 Leksakerna får komma i alla färger och former men förvaras i stora enfärgade plastbackar. Det går alltid att kombinera estetik och barnvänlighet bara man tänker till lite 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   28 april, 2012 at 17:54

   Helt rätt tänkt! Vi förvarar också leksaker undanstuvade i fina lådor och boxar när de inte används. Och skulle vi ha en bilmatta skulle den säkert också rullas ihop efter användning 🙂

 • Reply
  Lisa
  9 december, 2013 at 23:16

  Var kan jag köpa en sådan fantastisk bilmatta? Hittar den inte i Riitas webbshop men skulle jättegärna vilja köpa en! / Lisa i Uppsala

  • Reply
   Anna-Lena
   10 december, 2013 at 09:34

   Hej!
   Jag hittar den inte heller längre i hennes shop, så kanske hon har slutat tillverka dem. Det är säkert bäst att maila henne och fråga!

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.