Ålandstips

 

Förra veckoslutet tillbringade jag på Åland tillsammans med mina barndomskompisar. Vi åkte på “husmorsvila” till vår vän som bor där sedan många år tillbaka. Så mycket vila blev det kanske inte, jag tror faktiskt de flesta av oss var tröttare när vi kom hem än när vi åkte. Men det var det värt, vi hade en toppenresa på alla sätt! Vårt schema var späckat med trevliga små utflykter och vi hade den allra bästa “guiden” i vår värdinna som känner ön utan och innan. Hon hade planerat en perfekt semester åt oss med en bra blandning av shopping, utflykter och god mat. Mat är annars en väldigt viktig ingrediens när vi har våra träffar och frossan inleddes såklart redan på båten med en ordentlig buffé.

 

 

Jag hoppade över varmrätten denna gång och fokuserade istället på förrätt och efterrätt – mycket gott! Första dagen på Åland besökte vi Judy’s i Mariehamn. I en gammal mejerilokal har keramikern Judy Kuitunen sin verkstad och butik. Man kan titta på när hon jobbar med drejning och dekorering av den egendesignade keramiken eller så kan man se sig omkring i butiken. Judy berättar gärna om sitt arbete för den som är nyfiken.

 

 

Judy sitter hela tiden bakom disken och arbetar och det är intressant att att se hur  tillverkningen går till. Förutom egentillverkad keramik säljer hon också andra produkter med åländsk anknytning, t.ex. smycken och textilier.

 

 

En annan åländsk formgivare är Minna Rundberg som använder sig av grafiska och stilrena former i sina produkter. Ellipsen är en ständigt återkommande form och finns t.ex. på brickor, glas och textilier.

 

 

Minnas produkter kan man bl.a. köpa i hennes egna butik i Torggallerian i Mariehamn.

 

 

Efter den lilla shoppingturen gjorde vi ett besök på det åländska bryggeriet Stallhagen. Personligen är jag ingen ölfantast, det är säkert tio år sedan jag senast drack öl men nu provsmakade jag i alla fall en honungsöl.

 

 

Om man är intresserad av att lära sig mer om öltillverkning så kan man boka in sig på en guidad rundtur i bryggeriet, men vi nöjde oss med att sitta en stund i puben innan vi begav oss vidare mot nästa utflyktsmål – nämligen Havsvidden. Havsvidden är en hotell- och konferensanläggning som är otroligt vackert belägen på Ålands norra udde. Vi hade bokat in oss i deras utomhusbubbelpool där vi tillbringade några avslappnande timmar i solgasset.

 

 

Vi fick även ta oss en titt i ett av de lyxiga klipphusen som hör till anläggningen. Husen används av ofta av olika företag för möten och konferenser, men även av par eller kompisgäng som vill unna sig något extra under en weekend. I nuläget fanns det ca 20 klipphus och fler byggs hela tiden. Inredningen är modern och ganska avskalad – väldigt snyggt och fräscht. Husen har stora glaspartier och altaner ut mot havet.

 

 

En del av klipphusen är i privat ägo, men hyrs ut av Havsvidden under de perioder ägarna själva inte är på plats. Genom att skapa ett bostadsaktiebolag har de gjort det möjligt även för utländska medborgare att äga en bostad på Åland, något som annars är omöjligt.

 

 

Och så avslutningsvis några matbilder, bl.a. en ljuvlig jägarsmörgås som vi åt på Restaurang F.P. von Knorring. Vi kom inte hungriga hem från Åland som ni kanske förstår! Det är minst tio år sedan jag var på Åland senast och jag blev verkligen positivt överraskad. Vi var alla överens om att shoppingutbudet är betydligt bättre än vi hade trott, det var nästan som att befinna sig i ett “Mini-Sverige” med helt andra produkter än vi är vana med här hemma. Så jag hoppas att det inte dröjer tio år tills mitt nästa besök på ön! Hoppas ni fick några bra Ålandstips ifall ni planerar en resa dit i sommar.

 

0 gillar
Butiker Finsk design Glas & porslin Inredningsbutiker Konst Mat & bak Modern inredning Tips Trädgård & natur

Du Kanske Också Gillar

12 Kommentarer

 • Reply
  Pia
  6 augusti, 2012 at 12:24

  Se på den! Exakt i det huset du har fotat från på Havsvidden bodde vi en natt nu senast vi var till Åland! Alldeles underbart, tänk att få vakna till den utsikten varje morgon!
  Och barnen badade i bubbelpoolen och njöt av varje minut!

 • Reply
  Sara
  23 maj, 2012 at 16:14

  Åh vad härligt! Ser ut att ha varit en riktigt bra helg! Det är väldigt länge sedan jag själv varit på Åland. Det kan ju faktiskt också vara uppemot 10 år! Men jag älskar det! När jag var liten följde jag alltid med på båtresor (större motorbåt) med pappa och då kunde vi stanna på Åland i flera veckor och köra runt och övernatta på olika ställen. Den Åländska skärgården är underbar!

 • Reply
  Ann-Christine
  23 maj, 2012 at 22:07

  Tackar så mycket för tipsen!

 • Reply
  Seralias Stuga
  23 maj, 2012 at 22:20

  Åååå, så mysigt ni haft! Härligt att ni tar vara på vänskapen och tar er tid att träffas!

 • Reply
  Johanna
  23 maj, 2012 at 23:13

  Ni verkar ha sett det bästa av ön! Men som ålänning håller jag inte riktigt med dig om shoppingutbudet… Jag skulle inte överleva utan nätshopping 🙂 Men visst finns det en hel del. Jag handlar alltid i fysisk butik om det är möjligt dock.

  • Reply
   Anna-Lena
   24 maj, 2012 at 09:29

   Vi tyckte det var en riktig guldgruva med många små butiker med snygga kläder och flera olika barnbutiker som hade massor av svenska spel. Här i Vasa är det mest finska spel i hyllorna. Inredningsbutikerna gillade vi också! Men säkert finns det en del saker som inte går att få tag i på Åland och då är ju nätshopping toppen! 🙂

 • Reply
  alegni
  24 maj, 2012 at 10:08

  åh, allt ser så härligt ut! när ska vi äntligen ta oss tid att åka till åland…
  grattis på din dag!

  • Reply
   Anna-Lena
   24 maj, 2012 at 10:29

   Tack! 🙂

 • Reply
  En silverkantad vardag
  24 maj, 2012 at 17:50

  Vilka vackra bilder och vilken härlig resa det verkar ha varit!

 • Reply
  eKorren
  27 maj, 2012 at 19:48

  "…gjort det möjligt även för utländska medborgare att äga en bostad på Åland, något som annars är omöjligt".

  1) Inte sjutton är det omöjligt för "utländska medborgare" att äga en bostad på Åland. Däremot kan de inte köpa en.

  2) Att vara "icke utländsk medborgare" räcker i sig inte för att köpa. Man måste ha åländsk hembygdsrätt också.

 • Reply
  Anna Christina Lönnblad
  27 maj, 2012 at 22:41

  Lite rättelser till eKorren:
  1) vem som helst kan köpa lägenhet eller hus på bostadsplanerat område, dock inte sjötomt.
  2) inget tvång med hembyggsrätt!

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.