Gredelin

 

Nätbutiker har blivit oerhört populära de senaste åren och det är säkert många som drömmer om att starta en helt egen webshop. En som vågat följa sin dröm och starta en nätbutik är Jessica Piispanen, som driver Gredelin.

 

 

Gredelin startades under vintern 2010 och webbutiken öppnades i maj 2010. I början var även en av Jessicas väninnor med i företaget, men sedan hösten 2011 är det enbart Jessica som äger nätbutiken. Konceptet var klart redan från början – sortimentet skulle bestå av ekologiska barnkläder av hög kvalitet samt en del inredningsprodukter för barnrummet. Just nu står företaget inför en hel del förändringar, eftersom Jessica beslutat sig för att ändra inriktning på verksamheten och övergå till att sälja egentillverkade inredningsprodukter. Därför har hon utförsäljning av resterande textilier och inredningsprodukter för att istället kunna fylla på nätbutiken med de egna produkterna. Konceptet är ännu väldigt nytt och produkterna är i det här skedet ganska få, men idéerna är desto fler. Jessicas man Peter Piispanen äger tillsammans med sina bröder företaget Oy Mikrometalli Ab och det är han och hans bror Juha Piispanen som står för designen av de nya produkterna.

 

 

– Eftersom jag jobbar på Mikrometalli och både Peter och Juha är intresserade av att designa och tillverka produkter så har idén till egen kollektion med inredningsprodukter sakta växt fram. De flesta produkter är sådana som först tillverkats för eget behov, men sedan väcktes även tanken på att sälja dem via nätbutiken, berättar Jessica.

 

 

Juha Piispanen, som är intresserad av design och formgivning, började med att tillverka metallhjärtan till sin egen julgran förra julen. Faten med blommönster tillverkade han och gav bort i julklapp.

 

 

Nu är både faten och hjärtana en del av Gredelins sortiment. Färgerna vitt och svart och lackad metall var klara från början, men sedan kom turkos också med som en färgklick. Jessica berättar att om man har ett specifikt önskemål om färgen på produkterna går det också att ordna om man t.ex. vill beställa flera fat som företagsgåva.

 

 

Produkterna är tillverkade av metall och mönstret skärs ut med laser i den här stora maskinen som i första hand används för att tillverka olika metallprodukter för industrin. Eftersom maskinen redan fanns i Mikrometallis ägo så var steget inte långt till att även använda den för att tillverka andra produkter.

 

 

– Det är en stor fördel att både designen och produktionen sker inom samma företag. Gredelin och Mikrometalli har ett nära samarbete och Gredelins lager och kontor finns i Mikrometallis byggnad. Vi tycker att det är roligt att vi kan stå för både designen och produktionen här i Österbotten. Produkterna är alltså helt och hållet inhemska, säger Jessica.

 

 

När Jessica behövde nya lagerhyllor att förvara Gredelins produkter i så designade och tillverkade Peter de här hyllorna. De finns i flera olika storlekar och färger och är rejäla och stadiga. Den tuffa designen gör att hyllorna fungerar lika bra i garaget som i hemmet eller kontoret. Det kommer att finnas ett bassortiment med hyllor i några olika färger, men det går också att ordna andra färger och även skräddarsy måtten efter kundens egna önskemål.

 

 

Alla delar till hyllorna skärs först ut med lasermaskinen, sedan skickas de på målning och därefter monteras alla bitar ihop med silverfärgade skruvar.

 

 

Första chansen att visa upp de nya produkterna för en större publik hade Jessica och Peter för några veckor sedan när stormässan i Botniahallen ordnades. Jessica berättar att de hade en monter som stack ut ur mängden och många visade intresse för deras produkter.

 

 

Jessica sköter främst den administrativa delen med allt som hör till när man driver en webshop. Det handlar om allt från att fotografera produkterna, lägga in dem på hemsidan, ta emot och paketera beställningar och posta paketen.

 

 

Jessica berättar att hon också bidrar med en del produktidéer eller vidareutvecklar de idéer som Peter och Juha har. T.ex. ville hon ha en servettställning och då tillverkade de en sådan. Inför mässan i Botniahallen ville Jessica ha ett stort träd som endera kan fungera som väggprydnad eller som klädhängare och då tillverkades ett sådant utgående från samma blommönster som finns på faten. Blommönstret är enkelt att använda till olika slags produkter och går lätt att anpassa till både stora och små saker, som t.ex. ett smycketräd.

 

 

– Vi kommer att börja marknadsföra våra produkter genom tidningsannonser och genom att besöka fler mässor i framtiden. Tanken är att vi också ska hitta återförsäljare som vill sälja våra produkter, så nätbutiken kommer bara att vara en del av verksamheten, avslutar Jessica.

 

0 gillar
Inredningsbutiker Intervjuer Möbler Nätbutiker

Du Kanske Också Gillar

11 Kommentarer

 • Reply
  Ann-Mari
  8 maj, 2012 at 18:59

  Så mycket fint! Roligt med ett lokalt företag som står för både design och tillverkning själva.

 • Reply
  Hemma hos
  8 maj, 2012 at 22:18

  Hejsan!
  De vackra metallfaten men utskurna kanter är riktigt fina, sambon överraskade mig tidigare i våras då han kom hem med ett vitt metallfat.
  Ett intressant och snyggt inlägg 🙂
  MALIN

 • Reply
  Nina
  8 maj, 2012 at 22:56

  Gillar! Jag är lite fascinerad av hur en stor maskin kan få till så sirliga saker av metall 🙂

  Papperskorgen i förra inlägget är superfin, och fotoväggen med washitejp sååå cool!

 • Reply
  Pia
  9 maj, 2012 at 07:54

  Trädet är jättefint!! Ett sånt skulle jag vilja ha i hallen… Så att man skulle kunna hänga kläder på det… 🙂
  Underbart att de kommer mer och mer lokala företag även inom inredning!

  • Reply
   Anna-Lena
   9 maj, 2012 at 08:52

   Om man vill ha det som klädhängare kan man böja ut några av blombladen så att de fungerar som krokar.

 • Reply
  Bitta
  9 maj, 2012 at 09:16

  Snyggt! Vet nån hur mycket trädet kostar?

  • Reply
   Anna-Lena
   9 maj, 2012 at 09:38

   Nu minns jag inte vad Jessica sa, men trädet kommer att komma upp i webshopen så fort de hinner. Om du vill kan du maila jessica@gredelin.fi för prisuppgifter.

   • Reply
    Bitta
    9 maj, 2012 at 10:24

    Tack!

 • Reply
  Ann-Christine
  10 maj, 2012 at 11:16

  Verkligen snygga grejer!!

 • Reply
  Maria
  10 maj, 2012 at 16:02

  Trädet där var verkligen superfint! Hur får man tag i det och vars kan man få några prisuppgifter?

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.