Loppisfat

 

Ibland när jag går på loppis kan jag få syn på nån riktig ful pryl som jag av någon underlig anledning dras till. Oftast är färgen helt fel, men själva formen brukar tilltala mig. Och allt går ju att förändra med lite färg – man måste bara kunna se potentialen i det “fula”. Sprayfärger i vitt, svart och brunt har jag nästan alltid tillhands i skåpet ifall jag skulle behöva piffa upp något (vilket faktiskt händer ganska ofta). Som t.ex. det här fläckiga, guldfärgade fatet jag köpte för en euro för ett tag sedan.

 

 

Inte speciellt snyggt, eller hur? Fem minuter senare såg det ut så här – mycket bättre!

 

 

Jag har ibland fått frågan om det är svårt att måla om saker med sprayfärg och svaret är NEJ. Putsa bara av föremålet med en våt trasa innan. Jag brukar aldrig sandpappra innan jag målar, det är inte nödvändigt tycker jag. Det som är viktigast när det gäller sprayfärg är att man skakar burken ordentligt innan man börjar spraya. Man får hålla på en god stund för annars kommer färgen ut i ojämna doser och då blir slutresultatet fläckigt och fullt med små prickar. Spraya ganska tunna lager och låt torka däremellan. 2-3 lager är lagom för att täcka helt och hållet. Jag brukar köpa sprayfärgen från Minimani eftersom jag tycker det märket funkat bäst av alla jag testat hittills. En burk kostar ca 4-5 euro, så det är ett billigt sätt att förnya en gammal pryl. Jag gillar matta färger bättre än glansiga, så om det finns valmöjlighet tar jag alltid en matt färg.

 

 

Jag är svag för fat i den här stilen, det här är inte det enda fatet jag målat. I tv-rummet på övre våningen har vi ett stort, loppisfyndat silverfat som jag målat med matt svart färg.

 

 

Om jag är trött på en sak och funderar på att göra mig av med den så brukar jag alltid först tänka hur den skulle se ut i en annan färg. Många gånger räcker det med att måla om t.ex. från vitt till svart för att en pryl ska kännas som ny. Det är ett snabbt och billigt och roligt sätt att förnya på! När vi städade upp i vårt garage nyligen så låg det tomma sprayburkar i varje hörn. Jag tror vi körde bort minst 20 st till soptippen, så det vittnar ju om hur ofta jag brukar måla om saker här hemma…

 

 

0 gillar
DIY Hemma hos oss Inspiration Makeover Minimani Önskeinlägg Tips

Du Kanske Också Gillar

17 Kommentarer

 • Reply
  Linda
  2 augusti, 2012 at 07:58

  Riktigt snyggt =)

 • Reply
  Ann-Christine
  1 augusti, 2012 at 22:59

  Nu fick jag upp ögonen för att måla om ett fat jag har!
  Här finns också en hel del tomma sprayburkar i garaget… hmmmm… 😀

 • Reply
  Tindela
  4 augusti, 2012 at 20:47

  Jättesnyggt! Tack för tipset! 🙂

 • Reply
  maria
  1 augusti, 2012 at 10:57

  vad snyggt det blev! tänk vad lite det behövs, om ändå det vore lika lätt för oss människor, om man känner sig daskig så spraya på lite färg bara. eller ja, det gör ju folk redan – spraytan 😀
  ps. det var kul att ses!

 • Reply
  Camilla
  1 augusti, 2012 at 13:35

  Oj vilket lyckat resultat! Jättesnyggt (som vanligt).

 • Reply
  Birgitta
  1 augusti, 2012 at 12:48

  Den blev superfin! Av nån underlig anledning har jag inte tänkt att man kan spraymåla metall också, men självklart kan man ju göra det! Det var bra att få se ett så lyckat resultat!

 • Reply
  Lisa
  1 augusti, 2012 at 11:37

  Alltså, vilken förändring! 🙂 Fatet började ju nästan se ut som porslin.
  Såg sist jag var till Halpa Halli att dom hade vattenbaserade färgburkar så jag måste hitta någonting som jag kan spraya så jag får testa den varianten också! 🙂

 • Reply
  Seralias Stuga
  31 juli, 2012 at 23:02

  Fint!!! Lite kul att vi bloggar om våra loppisfynd på samma dag 😉

 • Reply
  Sabina
  31 juli, 2012 at 23:11

  En ny färg kan göra så stora förändringar! Gillar både det vita och det svarta fatet, mycket snygga!
  Kram Sabina

 • Reply
  Camilla
  31 juli, 2012 at 23:26

  Vilken förändring, fatet blev riktigt snyggt!

 • Reply
  Christina
  1 augusti, 2012 at 07:49

  Jag har ofta tänkt på det, varför jag inte köper de fula sakerna jag dras till på loppis. De går ju oftast att förändra, men kanske är det för att jag i grunden är lite lat och inte alltid har de rätta sakerna att ta i händerna när något skulle behöva göras.

 • Reply
  Johanna
  17 december, 2013 at 20:04

  Så fint!!!
  En liten fråga, (som du kanske kan svara på) Kan man spraya vanliga mattallrikar som man äter på? 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   17 december, 2013 at 21:24

   Jo, det går bra att spraya dem, men man förstås inte äta från dem efter man sprayat dem. 🙂

 • Reply
  Sarah Nedergård
  11 november, 2016 at 15:03

  Tack Axo för att du är så fruktansvärt bra på att skriva. Puss!

  • Reply
   Alexandra
   15 november, 2016 at 14:18

   Tack Sarah för att du hejar på! 😀

 • Reply
  12 november, 2016 at 08:01

  Du verkar ha missat några viktiga saker.

  En stor orsak att Trump blev vald är inte att han skulle vara någon 'messias', utan för folk ansåg honom vara det mindre onda valet. Jag vet inte vart du har fått ideen om att han skulle orsaka ett världskrig med sin isolationspolotik när det är Clinton som har stått för den överdrivet aggressiva utrikespolitiken samt retoriken gentemot Ryssland.

  Dessutom är det mediakanalerna och många framstående 'tänkare' som påstått att Clinton är det enda möjliga valet och alla dom av någon orsak inte ens skulle rösta på henne är en misogynist och rasist.

  Denna trångsynthet tyder att dessa människor lever i en så kraftig ideologisk ekokammare att de inte förstår att alla inte tycker lika i allt, samt att det är okej! Huffington post förutspådde en 98% chans att hillary skulle vinna på valdagen, men pga bl a medias polariserande retorik och det faktum att Hillary var den mest korrumperade kandidaten någonsin så vann Trump.

  Nu vill jag inte verka som om jag skulle stöda Trump, vilket jag inte gör, men det är inte någon orsak till att jag heller skulle rösta på en korrumpt och krigsivrande kandidat heller. Att hon är en kvinna skall inte ha någon inverkan.

  Trump har sagt så mycket hutlösa saker som går emot varandra att jag undrar om vi inte skall låta honom få agera som president innan vi dömer honom och respekterar det demokratiska val som gjorts.

  • Reply
   Alexandra
   15 november, 2016 at 14:17

   Hejsan och tack för kommentaren!

   Jag har självklart inte trott att han skulle starta ett världskrig när jag varit vaken och kunnat tänka rationellt. Utan i krönikan beskriver jag endast hur jag själv reagerade på valet när jag drömde. Oron bottnar sig i hans diskurs och sitt väldigt odiplomatiska och populistska sätt, inte i att han är något reellt hot mot världsfreden.

   Och visst, han kanske blir en helt ok president – vi håller tummarna och hoppas.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.