Kelim

 

Jag tänkte fortsätta lite på temat mattor (eller textilier överlag). En av höstens största trender är nämligen det s.k. kelimmönstret.

 

 

Det syntes till viss del redan i våras i olika inredningstidningar, men försvann sedan helt när sommaren kom med alla pasteller och romantiska blommönster. Men nu när den mörkare årstiden närmar sig igen dyker mönstret upp överallt. Först var det mest mattor som hade det traditionella kelimmönstret, men nu har trenden även spridit sig till andra produkter som t.ex. kuddar och handdukar. När t.o.m. H&M Home och Ikea har kelimmönstrade textilier i sitt sortiment får man väl se det som ett bevis på att det är väldigt “inne” just nu.

 

 

Kelim är namnet på en vävteknik som är vanlig i arabisk och muslimsk tradition. I Sverige finns en närbesläktad vävteknik som kallas röllakan. Den orientaliska kelimmattan vävs främst av nomader och har många användningsområden. Många hänger t.ex. upp sina mattor på väggen istället för en tavla eller använder dem som sängöverkast och skapar på det sättet en orientalisk stämning i hemmet.

 

 

Det traditionella kelimhantverket är tidlöst och av hög kvalitet. Mönstret är ofta geometriskt med spetsiga, trappstegsliknande detaljer vilket har med vävtekniken att göra. En stor fördel med en kelim är att en del av dem är dubbelsidiga och kan vändas om de blir smutsiga eller nötta, vilket ökar livslängden på dem.

 

 

Vid tillverkningen av kelimer används naturliga material som ull, ibland med inslag av silke i lite finare kelimer. Färgningen av garnet sker traditionellt sett med växter och mineraler som bidrar till de naturliga och vackra färgerna i mattorna. Dagens moderna kelimmattor kan dock vara färgade med syntetiska färger och varpen kan vara av bomull istället för ull, vilket förstås ger lite sämre kvalitet och kortare livslängd. Gamla och nötta mattor tas ofta tillvara, klipps i bitar och fogas samman till nya produkter med lapptäcksteknik.

 

 

Kelim är ett dominerande mönster och det kan lätt bli för rörigt om man har mycket mönster i ett rum. Men genom att kombinera en mönstrad matta med svala naturtoner, vitt och trä blir intrycket lite mera nedtonat.

 

 

Det blir en varm och fin kontrast att lägga in en kelimmatta i ett rum med ljus bas. Vill man inte satsa på en stor matta finns det även sittpuffar, fotpallar och kuddar med kelimmönster som bidrar till att ge rummet en varm och ombonad känsla.

 

Källor: CarpetVista, Allt om mattor
Bilder: H&M Home, Ellos, Jotex, Hem-ligheter.se, Sköna hem, Norrgavel, Lauritz.

0 gillar
Mattor Trender

Du Kanske Också Gillar

9 Kommentarer

 • Reply
  Anna-Lena
  22 augusti, 2012 at 20:47

  Jag gissade nästan att många av er inte skulle vara så förtjusta i den här stilen 🙂 Jag gillar inte heller alltför murriga färger och stora mönster, men en del av bilderna är fina tycker jag. Jag försöker ha lite variation på de inredningsbilder och -stilar jag visar på bloggen och allt som syns här behöver nödvändigtvis inte vara sånt jag själv gillar.

  • Reply
   Petra
   22 augusti, 2012 at 22:55

   Jag gillar att du bjuder på variation, så det hoppas jag du fortsätter med! 🙂

   • Reply
    Anna-Lena
    22 augusti, 2012 at 23:12

    Jo, det kommer jag att försöka göra, men det är lätt hänt att jag snöar in lite på den stil jag själv gillar 🙂

 • Reply
  Ann-Christine
  22 augusti, 2012 at 12:11

  Näe, inget för mig!

 • Reply
  Linda
  22 augusti, 2012 at 20:04

  Njäää. Vet inte riktigt vad jag ska tycka om det där. Inget jag direkt faller pladask för..

 • Reply
  Björn
  22 augusti, 2012 at 08:48

  Oh vad fina bilder!

 • Reply
  Petra
  21 augusti, 2012 at 20:37

  Ja, hmm – jag vet inte. När jag paniksurfade höstkuddar i juli var det enbart kelim-kuddar jag hittade och då fattar man ju att det lite är det som gäller den här hösten. Men njäe, jag tror att det är lite som med oliver. Man måste smaka många gånger innan man gillar´t… 😉

 • Reply
  Sofia
  21 augusti, 2012 at 15:53

  Min stil känns det som och då är väl också höstens färger mina färger! Skulle gärna klä golven här hemma i kelim-mattor nu inför de stundande kyliga kvällar som väntar.

 • Reply
  kelim | Stil och inredning
  10 maj, 2013 at 21:15

  […] Jag misstänker att min förkärlek till kelimmattor ökat i takt med att jag sett dem på alltfler ställen. Mattor i vackra mönster och knalliga färger pryder golven i flertalet av mina favoritbutiker. Mattorna med det karakteristiska mönstret är inte heller helt ovanliga i bostadsannonser, bloggar eller inredningsreportage. […]

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.