Julkort

 

Jag brukar egentligen inte göra egna julkort, eftersom det är så oerhört tidskrävande att tillverka 40-50 st. Eller jo, jag brukar göra egna på det sättet att jag fotar barnen och gör korten lite “juliga” i datorn, men jag gör alltså inte handgjorda kort. När man surfar på scrapbloggar den här tiden på året så är det jul, jul och åter jul som gäller och jag blev så inspirerad så igår kväll satte jag mig ner och gjorde ett enkelt julkort. Varje gång jag tar mig tid att pyssla lite med papper, lim och sax märker jag hur roligt det är och hur mycket jag saknar det. Önskar att det fanns lite mer tid för det, men scrappandet hamnar nog tyvärr ganska långt ner på prioriteringslistan just nu. Fortfarande. Undrar riktigt när det kommer att ändra…

 

 

Jag gillar egentligen två olika sorters scrapstilar – å ena sidan en väldigt romantisk stil med mycket blommor, krusiduller och pastellfärger och å andra sidan en ganska enkel och avskalad stil med få dekorationer. Den sistnämnda stilen är nog mera “jag” och jag blir alltid mera nöjd med mina enklare alster än med de som jag försöker lassa på mängder av dekorationer på. Oavsett vilken stil jag scrappar så håller jag mig alltid till max 3-4 färger, allt annat blir för rörigt för mig. Till detta kort använde jag s.k. “craft cardstock” som kortbotten, d.v.s. ett beige papper med lite ojämnheter i ytan (påminner lite om paff, men är samma tjocklek som ett vanligt scrappapper.) Den svarta cirkeln och fyrkanten med vågiga hörn har jag skurit ut med min Cuttlebug-maskin, en oumbärlig och mycket praktisk maskin när man vill tillverka snygga kort snabbt.

 

 

Ett mönstrat papper i rött och vitt fick stå för det juliga inslaget på det här kortet. Jag ville inte ha något typiskt julmotiv med tomtar eller snögubbar, så jag gjorde istället en egen dekoration i datorn där jag skrev “Merry Christmas” och “24”. Det finns massor av liknande stämplar på marknaden, men jag brukar sällan köpa textstämplar eftersom man så enkelt kan göra dem själv i datorn. Då är också valmöjligheterna mycket större, man kan välja och vraka bland snygga fonter och man kan sedan printa ut “stämpeln” i den storlek man själv vill. Jag använder mig av InDesign som i mitt tycke är det ultimata programmet för att göra sådana här saker, men det finns säkert andra program som fungerar också.

 

Hurdana julkort brukar ni skicka? Köpta, handgjorda, foton av barnen/familjen/husdjuren, digitala eller kanske inga alls? Det börjar vara hög tid för mig att fundera på årets julkortsfotografering, men det är alltid lika svårt varje år att komma på någon idé. Och att lyckas få en bild där båda barnen tittar in i kameran och ser någorlunda glada ut är en ännu större utmaning.


0 gillar
Jul Pyssel

Du Kanske Också Gillar

21 Kommentarer

 • Reply
  Marika
  10 november, 2012 at 14:35

  Tycker också att det är jätteroligt med julkort på vänners och bekantas barn och vi brukar själv sända julhälsning med bild av våra barn. De bästa och roligaste korten är dock de som inte är så "juliga" och arrangerade. Vi brukar välja ut en bild som vi tagit nångång under året och de behöver inte ens alla (3) titta in i kameran. Gärna en bild som får mottagaren att le en smula. Min personliga åsikt är att de bilder som är väldigt arrangerade blir ganska tråkiga, fastän barnen är jättesöta. Lycka till med julkorten. De blir säkert jättefina.

  • Reply
   Anna-Lena
   10 november, 2012 at 14:49

   Jo, det stämmer. Jag brukar inte heller ha tomtemössor på dem eller annat juligt, men jag brukar istället lägga på nån slags julram eller dekoration i datorn innan jag framkallar fotona. Då blir det ändå lite julstämning över det hela trots att det är ett helt vanligt foto.

 • Reply
  Susanna Tamminen
  10 november, 2012 at 21:59

  Jätte fina, jag blev också inspirerad… jag borde kanske göra egna kort i år! 🙂

 • Reply
  Christina
  9 november, 2012 at 22:13

  I år tänkte jag försöka göra egna, men sen igen så skickar jag max 10 kort. 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   9 november, 2012 at 22:17

   Ja, med den mängden är det lite enklare att satsa på handgjorda kort! 🙂

 • Reply
  Seralias Stuga
  9 november, 2012 at 22:23

  Ååå, så fint! Du får göra två per kväll så kanske du får ihop 40-50st lagom tills postens röda kuvert ska postas 🙂
  Ifjol var första gången på tiotals år som jag inte pysslade och skickade ett enda julkort. Hann helt enkelt inte. Jag brukar fixa ca 50st.. Kul men tidskrävande. Jag har sparat ett exemplar från varje år. För något år sen satt jag t.o.m kardemumma och kanel i korten 😉 Nu återstår att se om jag får tid över att göra dem i år?!

  Trevlig helg till dig!

  • Reply
   Anna-Lena
   9 november, 2012 at 22:37

   Oj, du låter som en riktig superpysslare som gjort så många kort! Man borde komma på en relativt enkel modell som man kan göra i många exemplar, så funkar det säkert bra.

   • Reply
    Seralias Stuga
    9 november, 2012 at 23:37

    Jo visst, enklare variant och absolut inte så fina som ditt. Blad ur gamla böcker, olika band och stämplar. Bra material till kort! 😉

 • Reply
  En Vacker Vardag
  9 november, 2012 at 22:46

  Ja, undrar när man skall hitta tid till att scrappa igen? När barnen är vuxna kanske? Finfint kort iallafall. Det ser riktigt ut som du!

  Ha en riktigt skön helg!

  • Reply
   Anna-Lena
   9 november, 2012 at 22:56

   Ja, det är konstigt att scraptiden har minskat så mycket bara för att man har två barn istället för ett. Eller det är väl så att man inte riktigt tar sig den där tiden, utan gör en massa annat istället. Men vi hinner nog sen 🙂

 • Reply
  Anette
  9 november, 2012 at 23:09

  Vi tar alltid kort av barnen och skickar efter via t.ex. Ifolor. Lätt och behändigt! Tror dessutom att de som bor längre bort, uppskattar att se hur barnen ändras. Inte direkt alla dagar vi träffar släkten från Sverige och USA. 😉

  • Reply
   Anna-Lena
   9 november, 2012 at 23:12

   Jag tänker likadant! Och jag tycker själv också att det är så roligt att få julkort med foton av mina bekantas barn, för en del av dem har man kanske inte sett en enda gång under det gångna året.

 • Reply
  Sara
  10 november, 2012 at 00:11

  I fjol gjorde jag också själv, pysslade ihop något som jag faktiskt blev riktigt nöjd med. Tänkte faktiskt satsa på något ganska liknande i år. Bara jag har tid. Men jag skickar också bara ca 10 kort så det tar inte överdrivet länge 🙂
  Kan tänka mig att sen när jag själv får barn så kanske jag nog också skickar kort på barnen.

 • Reply
  Sandra i sagarden
  10 november, 2012 at 01:27

  Nu blev jag lite inspirerad att göra egna julkort igen, för det hör verkade ju enkelt!! Har du gjort den här stämpeln själv, eller har du hittat den som färdig? Jag vet nämligen att det finns färdiga digitala stämplar att ladda ner.

  • Reply
   Anna-Lena
   10 november, 2012 at 09:20

   Jo, den där stämpeln har jag gjort helt själv, men jag vet att det finns massor med digitala stämplar att ladda ner gratis på nätet. Det tar dock alltid en stund att hitta det man söker på nätet så den här gången var det snabbare att göra den helt själv. Men jag har en ganska stor samling digitala motivstämplar sparade på datorn, gillar dem mycket bättre än traditionella stämplar just för att man kan justera storleken efter det behov man har.

 • Reply
  Nina
  10 november, 2012 at 08:06

  Va fint kort du har lagat! De svarta kanterna är riktigt pricken över i. Jag papperspysslar så sällan så jag har inga maskiner och grejer, men det skulle nog va roligt att testa.

  Jag har varit dålig med julkort de senaste åren, men då jag lagar vill jag att det ska vara personligt. Just p.g.a. mängden så "scrappar" jag gärna ihop något med datorn och framkallar. Funderar på att ta ett foto i skogen bland mossiga stenar i år, kanske på hundarna.

 • Reply
  A-C
  13 november, 2012 at 11:18

  Supersnyggt!!!
  Gillar stilen!

 • Reply
  Heidi Nystrand
  10 november, 2012 at 14:06

  Jag skickar för det mesta unicefkort, dels för att de ofta är mycket vackra, dels för att jag samtidigt bidrar med litet pengar till Unicef.

  • Reply
   Anna-Lena
   10 november, 2012 at 14:20

   Mycket bra idé det också!

 • Reply
  Hanna
  12 november, 2012 at 15:26

  Jag brukar nog pyssla själv även om jag skickar nästan 40 kort… Tid tar det ju, men det är så roligt 🙂 Och så inbillar jag mig att mottagaren blir gladare för ett egen pysslat kort än för ett tråkigt köpekort….

  • Reply
   Anna-Lena
   12 november, 2012 at 16:07

   Åh, det var duktigt av dig! Jag tror också att mottagaren uppskattar ett handgjort kort mera, det gör i alla fall jag!

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.