Årets pepparkakshus

 

I fjol var jag nästan säker på att det var första och sista gången jag gjorde ett pepparkakshus, men i år lyckades de andra i familjen ändå övertala mig att göra ett nytt försök. Tyvärr hade jag glömt bort alla tips jag fick ifjol om att dekorera väggarna innan man monterar ihop huset – det kom jag på när huset var ihopbyggt. Men med gemensamma krafter fick vi ihop ett riktigt sött litet hus ändå.

 

 

Jag gjorde egen kristyr i år och den var betydligt bättre än den som finns att köpa på tub. Men varför blir den vita kristyren missfärgad av det smälta sockret efter några dagar? Det syns speciellt bra på husets knutar. Vad ska man göra för att undvika att det händer? Jag har läst att vissa monterar ihop huset med kristyr istället för smält socker, men jag har inte testat det själv.

 

 

Dela gärna med er av era bästa tips för ett lyckat pepparkakshusbygge så kanske jag kommer ihåg dem till nästa år!

 

0 gillar
Jul Mat & bak

Du Kanske Också Gillar

27 Kommentarer

 • Reply
  Ninette
  23 december, 2012 at 08:33

  Hej igen! Nu kollade jag lite upp och vinsten/citronsaft/ättika (går att använda vilken som) finns i kristyren för att stabilisera äggvitorna. Det går bra att göra kristyren utan nåndera – man skall bara se till att inte vispa för länge i så fall.

  Sandra nämnde tupperwares sprits – den gillar jag verkligen till cupcakes och tårtor! Iså fall den vanliga varianten med spritspåse – inte den där som har en sån där konstig plastrundgrej som man trycker på, den är jättesvår att spritsa snyggt med. Ta och kolla om du hittar spritssettet som Sandra nämnde! Ibland har man tur och hittar nåt sånt där litet spritsset som sen är jättebra till just pepparkakor. Man behöver inte så många tyllar för att komma igång som sagt, heller inte när man dekorerar tårtor o muffinsar så ett litet set brukar funka bra (dvs stjärntyll & rund tyll och några till till tårtor, stjärntyll & rund tyll av 2-3 olika storlekar till pepparkakor). Sen går pepparkaksspritsen att använda till tårtdekorationer också, så då har man dubbelnytta av den!

 • Reply
  lyckobo
  22 december, 2012 at 23:32

  Det var en söt stuga, och så duktiga ni är som gör den själva! Min svärmor brukar skaffa pepparkakshus åt oss varje år, så behöver inte bygga själv !

  Jaa,visst är det konstigt hur bloggarna påverkar oss, ta nu t.ex mattan som redan kallas för "bloggmattan", och säkert mycket annat också!

  Ha en God Jul du med :)!!!

 • Reply
  Alicia
  22 december, 2012 at 23:31

  Jag har aldrig använt smält socker till att foga ihop pepparkakshus, Golden Stars-sockerglasyr funkar finfint! 😀 Men den måste vara "färsk", bäst före datum ska vara runt två år framåt. 😉 Dock vet jag inte hur smaken blir med köpesglasyr, brukar alltid slänga det dammiga huset efter jul.

 • Reply
  Sandra i sagarden
  22 december, 2012 at 21:42

  Jag tänkte också säga limpistol 🙂 det är så mycket enklare! Och vill man, så kan man säkert äta allt utom skarvarna av huset ändå sedan 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   22 december, 2012 at 21:44

   Jo, det funkar säkert 🙂 Knappast orkar barnen speciellt många tuggor innan de tröttnar heller.

 • Reply
  JUNITJEJ
  22 december, 2012 at 21:20

  Vilket fint pepparkakshus!!!!

 • Reply
  Johanna / Fru form o fix
  22 december, 2012 at 20:40

  Jag fuskar ordentligt 😉 och sätter ihop huset med limpistol. Väldigt smidigt och mycket enklare än socker. Huset är ändå dammigt efter jul och inte så gott att äta av.

 • Reply
  Ninette
  22 december, 2012 at 19:21

  Det blir brunt om man fäster huset med smält socker, så precis som du tänkte så undgår man problemet om man fäster huset med kristyr! Det tar lite längre tid bara, man måste låta väggarna torka med stöd över natten innan man fäster taket, men sen håller huset som det ser ut i flera år om man förvarar det väl, utan att bli missfärgat. Jag tror inte ättikan spelar nån roll annat än att kanske bidrar till att sockret inte kristalliseras (har inte koll på det, själv har jag i en nypa vinsten, fast det går lika bra utan tycker jag). Däremot behöver man få kristyren att inte komma i kontakt med det smälta sockret som sagt. Men äter man upp huset inom några veckor så spelar det ju ingen roll!
  Jag har gjort en massa inlägg om pepparkakshus på min blogg om du vill läsa mer – annars fråga på bara så kanske jag kan svara! 🙂 Jag älskar allt som har med pepparkakshus att göra och tycker det är så kul att se på bilder på andras pepparkakshus också – alltid får man nån ny idé!

  Själv brukar jag förresten nästan alltid dekorera väggarna efter att jag har satt ihop huset – det går jättesmidigt om man har en bra sprits, så satsa på att förskaffa en sån om du inte redan har det om du tänker dej fler hus! man kan spritsa jättefina kanter på huset med en ordentlig sprits.

  • Reply
   Anna-Lena
   22 december, 2012 at 19:46

   Tusen tack för tipsen! Jag har sett dina underbara pepparkakshus, så jag vet att du har stenkoll på det här med kristyr och dekoration. 🙂

 • Reply
  carolina
  22 december, 2012 at 18:47

  hej satt du ättika i kristyren? de ha ja hört att man skall göra så inte det vita blir så fort brunt 🙂 ja sätter alltid ihop huset med smält socker men d klottar juh o ser lite bedrövligt ut men.. god jul o gott nytt år!

 • Reply
  C
  22 december, 2012 at 17:42

  Samma problem med missfärgningarna här. Funderade också på att dekorera väggarna först, men vi skulle nog förstört den dekorationen när vi satte ihop huset.

 • Reply
  Lyckoslanten
  22 december, 2012 at 19:44

  Stort tack till dig för alla fina inlägg allt ifrån Onnen Sydän där jag har köpt så många Willow Tree till paketinslagning, Rocky Road, julvackert i ditt hem och nu pepparkakshuset! Jag har inte tillverkat pepparkakshus sedan sönerna var små. Du får vara väldigt nöjd med årets "bygge"! ♥

 • Reply
  Angelica
  22 december, 2012 at 20:10

  Du ska lägga redigt med citronsaft i kristyren så hålls den vit. Jag fixade vårt pepparkakshus vid lilla jul och kristyren är ännu snövit 🙂 Annars gulligt pepparkakshus, gillade taket 🙂 (har kört fast på att "ruta" taket på huset jag, har gjort i flera år).

 • Reply
  ElizabethBoye
  14 september, 2013 at 22:25

  Hejsan!

  Ville bara så här på efterkälken…eller egentligen i god tid till nästa julbak tipsa om att smälta sockret väldigt försiktigt på låg temperatur så det inte blir "brunbränt" utan snarare gyllenbrunt…ha lite tålamod att vänta ca ett dygn med att dekorera huset. Har varit igenom detta frustrerande fenomen men lyckats komma tillrätta med det nu, långt om länge. Tålamod är nyckelordet för dessa prövningar… 🙂
  Du är välkommen att besöka min sida med hopp om att du gillar det jag älskar, dvs att dekorera kakor i alla dess former…finns även på fb under samma namn.

  Varmt välkommen och jag tackar för titten här!!
  Mvh, Elizabeth

  • Reply
   Anna-Lena
   14 september, 2013 at 22:40

   Hej! Så roligt att få en kommentar på det här inlägget så här långt efteråt! Alla tips mottages med tacksamhet och snart är det ju jul igen och vi får göra ett nytt pepparkakshus. Tack för tipset om sockret, ska definitivt testa det nästa gång. Vilka fantastiska skapelser du gjort, är grymt imponerad! Du är en verklig "kakkonstnär".

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.