Terese Bast

 

Idag tänkte jag presentera en talangfull illustratör som jag fått upp ögonen för under det senaste året. Terese Bast är född 1974 och bosatt i Jakobstad. Hon tillverkar bl.a. tavlor vykort och kalendrar, alla prydda med hennes karaktäristiska illustrationer.

 

 

Terese har gått bildkonstlinjen vid Nykarleby konstskola och driver företaget Kapsel Illustrations vars verksamhetsområde är illustrationer, grafisk formgivning och tillverkning av de egna Terese Bast-produkter.
– I grunden är jag bildkonstnär, men kunde snart konstatera att illustrationsuppdrag till andras texter och ideér blev mer och mer intressant och roligt, berättar Terese. Bokomslag, julkort, inbjudningskort, logon, illustrationer till tidningar, böcker och andra trycksaker är projekt jag gärna arbetar med.

 

 

Terese har haft en mängd olika illustrationsuppdrag, hon har bl.a. illustrerat ett tiotal finländska barnböcker och gjort omslag till romaner. Bland Tereses uppdragsgivare finns förlag som Tammi, Kirjapaja och Schildts & Söderströms. Terese illustrerar även regelbundet för dags- och månadstidningar och andra publikationer.

 

 

På uppdrag av olika föreningar och företag skapar Terese grafiska profiler som kan innehålla allt från logo, visitkort och brevpapper till broschyrer, affischer och webbsidor.

 

 

Berätta lite om hur det går till när du skapar en illustration.
– När jag till exempel illustrerar en barnbok så börjar jag med att skissa upp bilderna för hand. När jag gjort mina linjeteckningar skannar jag in dessa och fortsätter arbetet i datorn där jag färglägger bilderna. Vissa element gör jag bara med datorn som verktyg, men vissa saker gör jag bättre om jag gör grunden för hand. Känslan av att arbeta direkt på ett papper med penna i hand är något jag inte kan uppleva när jag styr verktygen i mina datorprogram, säger Terese.

 

 

Enligt Terese kännetecknas hennes bildspråk av mjukhet, värme och oskuldsfullhet i färgval, motiv och kompositioner. Inspirationen hittar hon i den vackra naturen och i enkla vardagliga ting.

 

 

Vilka projekt jobbar du med just nu?
– Det som ligger på mitt arbetsbord just nu är en nyligen avslutad sångbok som heter “Musikportens kantele” som jag har illustrerat och layoutat. Det här är Inger Södermans projekt och text- och notsättningen är gjord av Marcus Söderström. Annat jag jobbar med är en ny kollektion med somriga vykort och nya pappersprodukter. Nästa projekt blir att designa ett mönster till ett företag som jag samarbetat med tidigare när jag gjorde företagets logo och grafiska profil. Sedan blir det även layout och illustrationer till läromedel i det kinesiska språket. Väldigt blandade arbetsuppgifter och det är något jag verkligen gillar, säger Terese.

 

 

Terese tillverkar årligen två kortkollektioner – en på våren och en på hösten. I samband med detta utkommer även andra presentartiklar. Korten trycks i Finland med giftfria färger och säljs förutom hos återförsäljare i Finland, även i Japan, USA och Australien. Det går att beställa A4-tryck av samtliga kortmotiv. På hennes hemsida finns en bra överblick över alla hennes motiv.

 

0 gillar
Bloggar Intervjuer Konst Tavlor Väggdekor

Du Kanske Också Gillar

8 Kommentarer

 • Reply
  Sabina
  16 januari, 2013 at 12:56

  Terese är superduktig! Och hon har en alldeles egen stil. Finfint!

  kram Sabina

 • Reply
  Bitta
  17 januari, 2013 at 09:10

  Hennes kort har jag inte stött på tidigare! Så fina de är. Det blir nog en tur till Malakta om de finns där.

 • Reply
  Johanna
  17 januari, 2013 at 08:14

  Hennes bilder är så fina, har köpt flera saker av henne. Senast på kvinnornas julmarknad 🙂
  Kram Jojo

 • Reply
  hanna
  17 januari, 2013 at 07:24

  underbara! köpte från Malakta i Malax tre bilder som ska bli tavlor i blivande barnrum. tack för detta reportage.

 • Reply
  Susanna Tamminen
  16 januari, 2013 at 21:13

  Gillar också hennes stil!!!

 • Reply
  Maria
  16 januari, 2013 at 11:49

  Hon var visst på kvinnornas julmarknad ifjol? Tycker jag minns några av dom fina djuren därifrån 🙂 underbara saker!

 • Reply
  carolina
  16 januari, 2013 at 11:56

  men oj va söta bilder.. om man ändå hade vari så där duktig på att rita .. jätte härliga färger o figurer 🙂

 • Reply
  TIDSTJUVEN
  19 januari, 2013 at 15:25

  Så underbart gulliga motiv! 🙂

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.