Bakredskap del 1

 

Eftersom flera av er har frågat hurdana bakredskap man behöver för att göra olika tårtdekorationer tänkte jag skriva några inlägg på det temat. Jag är definitivt ingen specialist på detta område, så om det finns läsare där ute som kan det här bättre än mig är ni välkomna att rätta mig eller komma med fler tips i kommentarsfältet. Jag tänkte börja med att visa vad man behöver för att skapa dekorationer i sockermassa. Sockermassa kan man endera köpa färdigt i butiken eller göra själv (jag har dock aldrig testat det).

 

 

Sockermassa kan även användas för att täcka en hel tårta, men många tycker att det är godare med marsipan. Jag täckte den här tårtan med sockermassa eftersom jag ville ha den kritvit och det kan vara svårt att få tag på riktigt vit marsipan.

 

 

Dekorationerna kan man göra både av marsipan och sockermassa, men marsipanen hårdnar inte lika mycket som sockermassan. En blomma gjord av sockermassa kan man gärna lämna att torka över natten och då blir den väldigt hård. Jag tycker inte att sockermassadekorationer är speciellt goda att äta, så jag brukar plocka bort dekorationerna innan jag äter min tårtbit, men det är förstås en smaksak. Sockermassa kan enkelt färgas i vilken nyans som helst. Jag tycker att man får bäst resultat med pastafärger, som är lite tjockare i konsistensen än vanliga flytande livsmedelsfärger och ger en mycket intensivare färg.

 

 

Pastafärger är mycket dryga och man behöver bara använda en liten, liten klick för att färga massan. Detta gör man enklast genom att doppa en tandpetare eller ett okokt spaghettistrå i burken och sedan arbeta in färgen i sockermasssan för hand. Det är viktigt att komma ihåg att byta tandpetare varje gång man ska ta mera färg, annars blir det snabbt klottigt och ohygieniskt i burken. Akta fingrarna för det färgar av sig väldigt lätt.

 

 

Ett bakunderlag i silikon kan vara bra att ha. Mitt är ca 40×50 cm och har en glansig yta på baksidan som gör att det suger fast i bänken och inte halkar omkring. En liten kavel är också bra att ha när man ska kavla små bitar av sockermassa, men det går förstås även bra med en större modell. Gärna i silikon eller plast, inte trä. Min kavel har två ringar i vardera änden som man kan ta bort. Med hjälp av dessa kan man bestämma tjockleken på massan och det är lättare att få den lika jämn överallt.

 

 

När man kavlar ut sockermassan bör man ha ex. florsocker eller maizena på bakunderlaget och kaveln för att massan inte ska fastna så lätt. Massan ska kavlas ut till några millimeters tjocklek och sedan är det bara att trycka ut sin dekoration med hjälp av en utstickare.

 

 

Det är här det roliga börjar tycker jag! Det finns mängder av utstickare att välja mellan – blommor, fjärilar, fåglar, stjärnor, cirklar osv. Efter tårtkursen tittade jag genom olika webshopar som säljer bakverktyg och jag konstaterade snabbt att de tar hutlösa priser för dessa små plastmojänger. Ett set med tre utstickare kan kosta 15-20 euro och då vill man kanske gärna ha fler än en blommodell att välja mellan. Jag har köpt största delen av mina bakredskap på Ebay, där man kan få ett likadant set för 1-3 euro (nya och oanvända förstås). Oerhört stor prisskillnad alltså!

 

 

Utstickare säljs ofta i set om tre – samma blomma men i tre olika storlekar. Det kan vara roligt att ha eftersom man då kan “bygga” ihop egna blommor. Blommorna kan endera monteras ihop med varandra genast när man tryckt ut dem eller när de har hunnit torka, men då är de mycket sköra och går enkelt sönder. För att få dem att fästa ihop med varandra kan man använda sig av lite vatten eller äggvita på en pensel. Det finns även ätbart lim, men det låter onödigt i mina öron eftersom äggvita fungerar toppen för att montera ihop olika dekorationer. Den färdiga blomman kan också dekoreras med t.ex. små ätbara pärlor eller strössel.

 

 

Utstickare kan se ut på lite olika sätt och vara tillverkade av endera plast eller metall. En del modeller har ett “skaft” som man kan trycka på för att få dekorationen att lossna lättare. Detta kallas ejektor och jag tycker personligen att det är enklare att använda sådana utstickare. En del modeller är väldigt enkla, medan andra modeller även ger vackra mönster i sockermassan, som t.ex. bladet här ovanför. Det gör att man får ett mera naturtroget blad. Man kan även använda sig av olika verktyg för att skapa ett mer levande utseende på sina dekorationer. Man kan skära små skåror i blommans kronblad eller tunna ut blombladen mot kanten. Detta kan man t.ex. göra med dessa små verktyg.

 

 

Verktygen ser olika ut i båda ändorna och det är bara fantasin som sätter gränser för hur man kan använda sig av de här. Jag har ännu inte hunnit testa dem speciellt mycket. När man har tryckt ut sin blomma ska man varsamt flytta den till ett ställe där den får torka, gärna över natten. Snyggast resultat får man om man inte lämnar blomman att ligga helt platt, utan man placerar den t.ex. i en äggkartong, en liten skål eller viker en rundad form av folie där den kan torka. Detta gör att blomman ser mera naturtrogen ut och får ett mera tredimensionellt utseende. Det finns även små, rundade specialformar i plast för att torka dekorationerna i, men någon sådan har jag inte skaffat ännu. Fjärilar kan torkas genom att man viker en kartongbit eller ett folie som ett V och placerar fjärilen där över natten.

 

 

Dekorationer gjorda av sockermassa behöver inte endast placeras på tårtor, utan passar även bra om man vill göra snygga cupcakes på ett snabbt och enkelt sätt. Dekorationerna kan göras långt på förhand och sedan är det bara att placera dem på frostingen. Voilà!

 

 

Var hittar man allt som behövs?

Det är inte alltid så lätt att få tag på specialingredienser och verktyg i vanliga affärer. Jag är som sagt en flitig nätshoppare och föredrar att beställa det mesta från olika specialbutiker där urvalet är stort. Här i Vasa är det så gott som omöjligt att få tag på utstickare i någon butik. Jag vet att Tiimari haft ett litet baksortiment för ett tag sedan, men jag vet inte om det fortfarande finns kvar. Det kan lönas att leta på affärer som Clas Ohlson, Halpa-Halli och Minimani också, men utbudet är nog tyvärr minimalt. Sockermassan från Dr. Oetker kan man däremot hitta i de flesta vanliga matvaruaffärer. På Citymarket i Stenhaga finns pastafärgerna, men vill man spara pengar är det nätet som gäller även där. Det finns förstås även finska webbutiker om man inte vågar sig på Ebay och då kan jag rekommendera t.ex. Confetti, Bake & Party och Leipurin Putiikki som jag själv beställt från. Jag tyckte att det var svårt att förstå hur alla dessa saker ska användas innan jag gick tårtkursen, så jag rekommenderar verkligen en nybörjarkurs för att få grepp om allt. Det är förvirrande att titta på alla saker på en hemsida utan att ha sett dem i verkligheten, men när man väl känner till sakerna är det enklare att beställa via nätet.

Ja, det här var min långa beskrivning av hur man gör dekorationer av sockermassa – hoppas ni orkade plöja igenom allt. Det verkar finnas väldigt många olika sätt att göra saker på och alla har sina egna tricks. Det är nog sådant man lär sig med tiden, vad som funkar bäst för en själv. Jag befinner mig fortfarande i nybörjarstadiet, så jag får förlita mig på de tips jag läser på nätet och sedan pröva mig fram. Det kan vara lite tålamodsprövande ibland och i början händer det ofta att dekorationerna går sönder eller fastnar i bakunderlaget eller kaveln. Jag bakar inte tårtor speciellt ofta, men jag ska försöka fota lite steg-för-steg-bilder nästa gång jag gör en tårta. Är det något speciellt ni vill att jag ska berätta mer om så får ni gärna lämna en kommentar!

0 gillar
Mat & bak

Du Kanske Också Gillar

9 Kommentarer

 • Reply
  Lyckoslanten
  11 mars, 2013 at 20:17

  Oj du verkar nog vara mer än proffs på det där! Jag gjorde typ prinsesstårtor förr, men tror inte det skulle bli så lyckat idag. 😉 Jag frestades nog av tidningen du visar i förra inlägget. Intressant att läsa kommentarerna om man köper tidningar eller inte numera. Du bjuder på mycket inspiration! 🙂

 • Reply
  Malin
  11 mars, 2013 at 15:01

  Tack för utförligt inlägg! 🙂 Men en sak undrar jag ännu, vad heter alla de där grejerna på engelska? Så man vet vad man ska leta efter på ebay…

  • Reply
   Anna-Lena
   11 mars, 2013 at 15:10

   Bra fråga! Sök på t.ex. plunger och fondant cutter så borde du hitta massor. Man kan också hitta många tillbehör med hjälp av sökordet "sugarcraft". Sen väljer du kategorin "Cake decorating".

 • Reply
  Annika
  11 mars, 2013 at 15:40

  Ullanunelma.fi brukar jag handla från för det mesta, de har brett sortiment, och det löns verkligen att kolla igenom alla affärer man ska beställa från, för priserna kan variera oerhört. Annars väldigt bra inlägg för nybörjare inom tårtdekorering 🙂 Själv bakar jag massor och använder mig flitigt av allsköns verktyg, men de här grejerna du skrev om är ett jättebra kit att komma igång med.

 • Reply
  Karin
  13 mars, 2013 at 12:02

  Får man göra reklam här? 🙂
  I min webshop har jag flera av de redskap du visar. Och till väldigt bra priser! Vi skickar också till Finland.

  http://www.mikadesign.se/baka/tartor_och_cupcakes/

 • Reply
  Carita Sundman
  13 mars, 2013 at 12:20

  Bra beskrivet hur man jobbar med sockermassa 🙂
  Jag har en webbshop med diverse bakningstillbehör här i svenskfinland och ordnar även kurser.
  Välkommen in på besök 🙂
  http://bakeiteasy.kotisivukone.com

 • Reply
  Pia
  15 mars, 2013 at 17:22

  Intressant!
  Måste nog börja baka nu tror jag… 🙂

 • Reply
  Jill
  15 mars, 2013 at 08:31

  Intressant inlägg, tack för bra tips. Jag älskar att baka men är dålig på dekorationer, jag borde bara våga börja och öva, öva, öva.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.