Förberedelser

 

Påsken närmar sig, men jag har faktiskt inte ägnat en tanke åt påskpynt eller påskmat ännu. Påsken infaller så tidigt i år så det krockar med en intensiv kalasperiod för oss. Agnes fyller snart 6 år och det ska förstås firas med flera olika kalas, både för kompisar och släkt. Firandet inleds nästa söndag med ett kompiskalas och vi har börjat med några små förberedelser redan.

 

 

Det som är bra med bakning och dekorationer är att det mesta kan göras i förväg, bara man planerar lite och funderar ut hurdana dekorationer man vill ha på sina bakverk. Vi tänkte bl.a. göra minicupcakes och dekorera dem med fjärilar i sockermassa. Fjärilarna tillverkade vi ikväll och de håller hur bra som helst i rumstemperatur till söndag.

 

 

Nu när jag har hunnit testa mina redskap lite mer så kan jag verkligen rekommendera den lilla kaveln som syns på bilden. Mycket smart grej på grund av de löstagbara ringarna på vardera ände. Jag har kommit fram till att det räcker att ha den rosa ringen om jag ska göra mindre dekorationer, som t.ex. fjärilarna på bilden. Om man bara har den rosa ringen på kaveln blir alltså sockermassan tunnare och det passar bra för mindre dekorationer. Ska man däremot göra lite större dekorationer så kan man gärna lägga på den grå ringen också eftersom sockermassan blir lite tjockare då och de större dekorationerna håller ihop bättre på det sättet. I alla fall var det så för mig. Fjärilarna får ligga i en egentillverkad torkställning av foliepapper över natten. Vik bara foliepappret till ett “V” och placera fjärilarna där så får de en snygg form när de torkat.

 

 

Vi har även gjort lite andra dekorationer, som blommor, hjärtan, bokstäver och siffror. Ett bra tips är att inte endast göra en dekoration trots att du planerar att ha endast en på den färdiga tårtan. Nästan alltid söndrar man någon blomma eller siffra som torkat, så se till att trycka ut några extra när du en gång håller på. Annars är det svårt att få sockermassan infärgad till samma nyans igen om du måste börja om från början.

 

 

Alla i familjen tycker att det här med sockermassadekorationer är jätteroligt just nu (kanske är det bara nyhetens behag) och det är faktiskt så enkelt att en blivande 6-åring klarar av att trycka ut blommor själv. Däremot inte en 2-åring, men han provsmakar gärna marsipanen och sockermassan istället…

 

 

Min man är utan tvekan den som besitter det största tålamodet i vår familj och därför delegerade jag den svåraste uppgiften åt honom. Den skymtar längst ner till vänster i bildkollaget och slutresultatet kommer ni att få se någon gång efter kalaset. Jag kan som sagt inte ta åt mig äran åt detta mästerverk – annat än att det är jag som har “designat” ugglan i datorn från första början – men resten har min man skött alldeles på egen hand. Jag kan ju säga att marsipanugglan hade legat i soptunnan redan för länge sedan om jag skulle ha försökt göra den… Nu blir det alltså ganska mycket fokus på kalas i bloggen den närmaste tiden men kanske jag hinner med lite, lite påskbloggande ändå.

 

0 gillar
Födelsedagar Hemma hos oss Kalas Mat & bak

Du Kanske Också Gillar

8 Kommentarer

 • Reply
  Seralias Stuga
  20 mars, 2013 at 23:58

  Väääntar med späääning på slutresultatet! 🙂 Jösses, så duktiga ni är!

  • Reply
   Anna-Lena
   21 mars, 2013 at 08:07

   Nåja, vi har ju inte sett slutresultatet ännu 🙂 Men det är ett roligt pyssel och har man sysslat med scrapbooking så är det här inte så mycket svårare.

 • Reply
  Karin
  19 mars, 2013 at 12:46

  Åhhhh…så fina!!

 • Reply
  Susanna Tamminen
  19 mars, 2013 at 13:08

  Oj vad duktiga ni alla är !!! Ska bli roligt att se resultatet 🙂

 • Reply
  En silverkantad vardag
  19 mars, 2013 at 06:38

  Ska bli intressant att se de färdiga bakverken sen, anar att de blir fina.

 • Reply
  Annika
  19 mars, 2013 at 21:45

  Kul m tårtdekorationer! Var själv på baknings- och dekoreringskurs m Carina i höstas o tyckte det var jättekul! Har inte köpt nån färg ännu, bangar alltid ur då jag står där vid hyllan; vilka färger ska jag ta? Hur många behöver jag egentligen?
  Hur gjorde du? har du många olika?
  Ser fram emot fler bak(o scrap-)tips!!
  Glad påsk!
  Annika

  • Reply
   Anna-Lena
   19 mars, 2013 at 22:09

   Jag beställde mina färger från Leipurin Putiikki och jag tog 7 st för det var så svårt att välja bort någon 🙂 http://leipurinputiikki.fi/index.php/elintarvikkeet/pastavarit.html
   Det blev rosa, persika, lila, brun, grön, blåturkos och en ljus hudfärgad nyans. Det borde jag klara mig rätt bra med. Jag har bara testat den rosa och turkosa än så länge.
   Scraptips…ja, jag önskar såå att tiden räckte till det också, men det blir nog bara enstaka kort som tillverkas nuförtiden. Vet inte när jag senast gjorde en LO, det är nog flera år sedan.
   Men tårtdekorering är ganska lika som scrapbooking, eller hur? 🙂

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.