Mina studier

Eftersom jag fått en del frågor om mina studier både via mail och i kommentarsfältet så tänkte jag skriva ett litet inlägg om kursen. Jag studerar alltså till webmaster på distans via Yrkesakademin. År 2003-2004 gick jag kursen “Bildbehandling och layout” på YA, och sedan dess har jag jobbat med just precis det – bildbehandling och layout på annonsavdelningen på Vasabladet. Där jobbar vi mest med program som InDesign och Photoshop. I dagens samhälle kretsar ju det mesta kring nätet och digitala medier så  därför känns det aktuellt att lära sig lite om hur man bygger upp webbsidor också. Mest bara för att det är kul, inte för att jag behöver kunskapen just nu. Jag är helt enkelt bara en sån som älskar att gå kurser och lära mig nya saker hela tiden.

I webmasterkursen ingår följande delområden:

 • HTML-programmering
 • Bildbehandling i Photoshop
 • Flash
 • Dreamweaver
 • CSS
 • Javascript
 • PHP och MySQL
 • Windows Server
 • WordPress
 • Projektarbete

Här hittar ni ännu mera information om utbildningen. Jag tar studierna helt i min egen takt, vilket i praktiken betyder att jag studerar några timmar varje helg och på kvällarna efter kl 21. Den tiden på dygnet då man är som mest fokuserad och koncentrerad, eller hur? : ) Ibland går det dagar och t.o.m. veckor utan att jag ens hinner eller orkar starta studiedatorn, men andra veckor är jag flitigare. Som tur är så har jag inga deadlines att hålla, utan varje del får ta så länge den tar. Kursmaterialet består av böcker, övningsuppgifter och videofilmer och varje kursdel har även inlämningsuppgifter som ska skickas in till läraren för genomgång.

 

 

Jag började mina studier i november och jag har hittills hunnit gå igenom HTML-programmering, Windows server 2008 och ungefär halva Dreamweaver-kursen. Så det går ganska sakta framåt… Vissa delområden är bekanta sedan tidigare, som t.ex. Photoshop, medan andra är helt obekanta och kräver mera tid och engagemang. Jag kan redan nu konstatera att kodning är ett helt annat sätt att tänka på än jag är van vid. Jag är van att jobba visuellt och se resultatet av det jag gör direkt, men nu ska jag istället skriva en invecklad kod för det jag vill ska synas på en sida. Mycket förvirrande, men väldigt intressant att lära sig! Fast någon “kodnörd” kommer jag nog aldrig att bli.

 

0 gillar
Allmänt

Du Kanske Också Gillar

15 Kommentarer

 • Reply
  Lyckoslanten
  5 mars, 2013 at 06:37

  Så intressant och något som du kommer att ha nytta av kan jag tro. Jag studerade webbdesign på distans vid Umeå universitet och vissa bitar i programmet känner jag igen. Även i bloggen använder jag mig ibland av html-språket. Men man borde jobba med CSS och annat för att inte glömma. Lycka till med studierna! 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   5 mars, 2013 at 23:00

   Ja, det där märker jag också – hur himla snabbt man glömmer! Bara efter några veckors paus känns minnet helt utraderat och jag får nästan lära mig allt från början igen. Så man måste nog jobba med det dagligen för att det ska hållas i minnet.

 • Reply
  Livet på Vestergård
  5 mars, 2013 at 18:44

  Javisst är det intressant! Det där var en del av det som jag bekantat mig med i år. Det värsta är att man bara vill lära sig mer när man väl börjat på 😉

  • Reply
   Anna-Lena
   5 mars, 2013 at 22:57

   Ja, jag kan tänka mig att man kan bli lätt beroende! 🙂

 • Reply
  Sandra i sagarden
  5 mars, 2013 at 07:02

  Det låter så väldans intressant det du gör, både i ditt arbete och dina studier! 🙂 nästan något som jag kunde tänkas studera trots min it-ingenjör till man som kan fixa åt mig 😉 När jag gick i FKF i Vasa hade vi faktiskt web på läsordningen, och fick lära oss lite kodning och att bygga upp en hemsida. Men de kunskaperna är nog som bortblåsta sedan länge 😛 Nu är det bara photoshop och raw som gäller 😉

  • Reply
   Anna-Lena
   5 mars, 2013 at 22:59

   Raw och Lightroom har jag funderat av och an om jag ska lära mig, men just nu känns det inte som om det finns tid för det. Kanske senare…fast jag klarar mig egentligen nog bra med jpg och Photoshop också 🙂

 • Reply
  Sara
  5 mars, 2013 at 10:40

  Intressant 🙂 jag tycker egentligen att det är jätteroligt att t.ex. "koda" på bloggen. Fast jag tror att om man verkligen skulle börja från scratch så kanske det inte längre skulle vara lika roligt 😉 Jag gick en kurs i VBA och excel och där fick man verkligen programmera en hel massa, och det var nog inte riktigt min grej 😉 HELT annat sätt att tänka!

 • Reply
  mia
  5 mars, 2013 at 20:15

  Låter faktiskt intressant. Om jag sku få lust att studera mera sku det vara något liknande. Visste inte riktigt vad du jobbar med. Låter också skoj. Behöver ni någongång mera folk dit kan du höra av dig.

 • Reply
  Seralias Stuga
  4 mars, 2013 at 22:55

  Duktiga du! Så intressant. Lycka till!

 • Reply
  Ann-Christine
  12 mars, 2013 at 11:26

  Intressant! Det var inte lite att lära sig det där 😉
  Lycka till med studierna!

 • Reply
  TIDSTJUVEN
  18 mars, 2013 at 00:05

  Spännande! Sånt här tycker jag att är jättekul, trots att jag givetvis bara är amatör inom ämnet. 🙂 Men jag kodar ju min egen blogg, och alltid lär man sig någonting nytt.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.