Feng shui-inspirerad

Igår var jag på en mycket intressant och inspirerande föreläsning om feng shui. Det var duktiga Nina Lahti som höll i trådarna och hon gick igenom grundtänket inom feng shui. Jag minns inte när jag först hörde talas om feng shui, men det måste har varit minst 10-15 år sedan, och då avfärdade jag det hela som “tramsigt och flummigt”. Men efter att jag under de senaste åren följt med Jannice Wistrands blogg Add Simplicity så har jag förstått att det faktiskt ligger en hel del vettigt bakom hela feng shui-konceptet.

Det handlar i grund och botten om väldigt enkla saker – kontrasten mellan hårt och mjukt, kvinnligt och manligt, vitt och svart, högt och lågt, rakt och runt osv. Och framför allt att finna en balans mellan dessa. Alla mår bra av balans, det är något vi strävar efter vare sig vi är medvetna om det eller inte. De fem elementen – eld, jord, metall, vatten och trä – ska finnas representerade i varje rum i ett hus för att det ska kännas harmoniskt. Ett rum som innehåller de fem elementen ökar vårt välbefinnande. Det finns ingen regel för hur mycket det ska finnas av varje element i ett rum, ibland kan det t.ex. räcka med en enda röd blomma för att få in eldelementet.

 

Vi byggde vårt hus när den vita trenden var som allra starkast och vi har ljusa golv, väggar och tak. Jag ångrar absolut inte färgvalet, men det ställer en del krav på den övriga inredningen. I början hade vi inga andra färger än vitt och beige, men efterhand har det smugit sig in allt mer kontrastfärger i vårt hem. Det första året hade vi en vit matta under vårt vardagsrumsbord som ni ser på bilden här ovanför. Lägg till vita soffor och vitt golv så förstår ni att rummet var väldigt kontrastlöst. Efter ett tag köpte vi en mörkbrun matta och skillnaden var enorm. Det kändes som att rummet “landade” och det berodde alltså på att jordelementet kom med i bilden.

 

 

 

Jag tycker att en hel del av feng shui-filosofin känns som väldigt självklara saker, man ser helt enkelt om ett rum är i balans eller inte. T.ex. om man plockar in en kontrastfärg i rummet så bör den upprepas på minst tre ställen för att rummet ska vara i balans, och det är något som jag tycker att man “känner” fast man inte skulle veta ett dugg om feng shui. Bilden nedan är fotad i vårt vardagsrum förra sommaren och där ser man hur den lila färgen upprepas på flera ställen för att binda ihop rummet till en helhet. Om färgen endast skulle finnas på två ställen skulle rummet kännas halvfärdigt och obalanserat.

 

 

 

Nina pratade om mycket annat också, t.ex. om energin i ett rum – chi – och hur man kan balansera den. Man ska försöka undvika rusande energi som gör oss stressade, men man ska heller inte låta energin stagnera genom att ha alldeles för mycket prylar och möbler som bromsar flödet. När energin flödar som ett stilla rinnande vatten mår vi som bäst. Alltså inte för fort, och inte för långsamt. Det var mycket intressant att fundera på sitt eget hem under föreläsningen och försöka komma underfund med hurdan energi vi har i våra rum och vilka element som kanske saknas hos oss. Ja, som ni säkert förstår så är feng shui-tankesättet något jag verkligen fastnat för och jag skulle gärna lära mig ännu mer om ämnet. Visst finns det en del saker där som fortfarande känns aningen “högt flygande”, men det beror säkert mest på min okunskap. Vad tycker ni om feng shui? Känns det flummigt och ogripbart eller konkret och användbart?

 

0 gillar
Add Simplicity Bloggar Feng Shui Hemma hos oss Vardagsrum

Du Kanske Också Gillar

6 Kommentarer

 • Reply
  Christina
  23 maj, 2013 at 19:18

  Jag har hört talas om feng shui i flera omvarv, men aldrig riktigt lagt mig in i begreppet. Läser ju Ninas blogg också, så där får man ju en hel del information. Hoppas hon ordnar fler föreläsningstillfällen, för de böcker som finns om feng shui tycker jag är tråkiga och svårtolkade.

 • Reply
  nina
  23 maj, 2013 at 12:01

  Vad roligt att föreläsningen satte igång dina tankar om ditt hem.
  Det var precis det jag hoppades att kunna bidra med!

  Annars var det jätteroligt att träffas!
  Ses snart igen förhoppningsvis!

  Kram Nina

 • Reply
  Emelie
  13 juni, 2013 at 21:09

  Hej!
  Kul blogg. Blev väldigt inspirerad av detta inlägget! Vill prova det själv hemma. Får man fråga vart du hittat dina lila filtar? Jättefint hem!
  Med vänlig hälsning, Emelie

  • Reply
   Anna-Lena
   13 juni, 2013 at 21:36

   Hej! Kul att du hittade hit! Filtarna kommer från Ellos, men de är 2 år gamla och finns inte längre kvar i sortimentet tyvärr. Har själv sökt efter vita likadana som jag vet att de hade då, men de är också slut.

 • Reply
  Matilda
  25 januari, 2014 at 18:29

  Hej!
  Älskar tavlorna du har över soffan, får man fråga var du har köpt dom?

  • Reply
   Anna-Lena
   25 januari, 2014 at 19:41

   De är köpta på en lokal möbelaffär som heter Isku (i Vasa) för ca 4 år sedan.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.