Kladdkaka med vitchoklad och hallon

 

 

Den här tårtan är en av mina absoluta favoriter och det finns inte någon som smakat den som inte gillat den. Den kan verka lite arbetsdryg med många olika steg, men den går bra att förbereda flera dagar på förhand.  

 

110 g smör
2,25 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

 

Vispa smör, socker och sirap pösigt. Tillsätt äggen. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Häll smeten i en springform (24-26 cm) med bakplåtspapper i botten. Grädda i 175 grader varm ugn i ca 15-18 minuter. Låt kakan svalna helt innan du lägger på fyllningen. Bottnen kan gärna bakas på förhand och förvaras i frysen. Dagen innan den ska ätas brukar jag ta fram den och göra den klar. Då börjar man med att göra en grundmousse som sedan delas i två delar och smaksätts med vitchoklad resp. hallon.

 

4 dl vispgrädde 
200 g färskost
1 brk vaniljpudding (ca 2 dl, finns i yoghurthyllan i butiken)

 

Vispa grädden och rör ihop med färskosten och vaniljpuddingen. Dela moussen i två lika stora delar som du smaksätter enligt följande två recept.

 

 1,5 gelatinblad 
130 g vitchoklad 
120 g smetana 
1 msk vatten

 

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Smält chokladen och rör ner den i den ena halvan mousse. Blanda även i smetana. Smält gelatinbladen i kokhett vatten och blanda ner dem i fyllningen. Häll fyllningen över kladdkakebottnen. Låt stelna i kylskåp i ca 15 minuter.

 

3 gelatinblad
200 g hallon
½ dl socker

 

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Koka hallonen i två minuter och smält gelatinbladen tillsammans med hallonen. Blanda i sockret. Rör ner blandningen i den andra halvan mousse. Häll moussen ovanpå vitchokladfyllningen. Låt kakan stelna i kylskåp i minst tre timmar före du lossar den från kakformen. Jag brukar låta den stå över natten.

 

 

 

 

Man behöver förstås inte dekorera tårtan alls om man inte vill, men här har jag satt på några blommor gjorda av sockermassa. Jag gjorde en likadan tårta tidigare i år som jag dekorerade genom att spritsa den med färgad creme cheesefrosting.

 

 

0 gillar
Födelsedagar Mat & bak Recept Tårtor

Du Kanske Också Gillar

21 Kommentarer

 • Reply
  Christina
  30 maj, 2013 at 17:16

  Tack! 🙂 Den skall jag försöka baka och bjuda arbetskamraterna på innan jag slutar. 🙂

 • Reply
  Jill
  3 juni, 2013 at 08:48

  Tack för receptet! Denna måste jag prova på snart, kanske passligt till min födelsedag om några veckor?

  • Reply
   Anna-Lena
   3 juni, 2013 at 08:53

   Det blir nog helt perfekt! 🙂

 • Reply
  casaofmia
  3 juni, 2013 at 11:24

  Åh vilken tårta, tack för recept, kram

 • Reply
  Nina
  19 juli, 2013 at 10:12

  Låter jättegott!!
  Den ska testas!
  Varifrån e ditt fina rosa tårtfat? 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   19 juli, 2013 at 21:10

   Tårtfatet är av märket Ib Laursen och är köpt på Säde i Vasa.

 • Reply
  Greta
  16 juni, 2013 at 18:57

  Hej!
  Jag tänker försöka mig på den fina tårtan tills midsommarafton! Till ungefär hur många personer räcker den? Vi blir 12 personer runt bordet.
  Tack på förhand : )

  • Reply
   Anna-Lena
   16 juni, 2013 at 19:12

   Hej!
   Är ni 12 vuxna eller blir det barn också? Om det är barn med så ska det nog räcka åt totalt 12. Och säkert räcker den om ni endast är vuxna också, men det blir inte så stora bitar per person då. Nu senast var vi 7 vuxna och 2 barn och det blev nog ganska mycket över då, så jag skulle nog tro att den räcker åt 12 pers 🙂 Eller så tar du en 26 cm:s form och gör 1,5 sats om du vill vara på den säkra sidan. Råddigt svar, jag vet 🙂

 • Reply
  Tove
  12 juni, 2013 at 13:13

  Hej! Tack för receptet! Jag gjorde som du rekommenderade, bakade bottnen någon dag innan och frös in den och moussen dagen innan. Det blev jätte gott och jag fick beröm av gästerna 🙂 Det jag undrar är hur och i vilket skede du tar bort bakplåtspappret? Jag fick det inte bort och nu var kladdkakan väldigt kladdig, så det var lite svårt att få kakbitarna loss från pappret.

  • Reply
   Anna-Lena
   12 juni, 2013 at 15:44

   Jag tar bort bakplåtspappret när jag tar bottnen ur frysen medan kakan är iskall, innan jag lägger den på kakfatet alltså. Funkar jättebra så. Du behöver kanske ha den i ugnen lite längre nästa gång, för den ska inte vara rinnigt kladdig. Min brukar vara ganska "stabil" men ändå kladdig 🙂

 • Reply
  Barbro
  21 juni, 2013 at 12:25

  Vilken fantastisk god tårta,de är bara min syster som kommer att komma hit,kan ju inte äta upp allt detta själv så jag undrar har du fryst ner din tårta?
  Den var i alla fall jättegod och inte alls svår att göra. En skön midsommar önskar jag dig och din familj.

  • Reply
   Anna-Lena
   21 juni, 2013 at 13:53

   Roligt att du gillade den! Jag har inte testat att frysa ner tårtan efter att den är klar (har endast fryst bottnen innan jag lagt på mousserna). Men jag tror helt säkert att det funkar att frysa den, bara du inte låter den ligga i frysen alltför länge för då brukar mousse ha en tendens att bli lite "seg" på ytan.

 • Reply
  Måndagar kräver ibland något extra | Vaken i månskensregn
  22 oktober, 2013 at 09:38

  […] med vitchocklad och hallon hade jag bakat enligt detta recept. Dela det här:TwitterFacebookGillaGilla […]

 • Reply
  7-årskalas del II | Anna-Lena bloggar om inredning
  21 maj, 2014 at 23:14

  […] av kladdkaketårtan med hallon- och vitchokladmousse som jag bloggat om flera gånger tidigare (här hittar du receptet). Legobitarna är gjorda i sockermassa medan Lego Friends-tjejerna är helt vanliga leksaksfigurer […]

 • Reply
  7-årskalas del II | Anna-Lena bloggar om inredning
  21 maj, 2014 at 23:14

  […] av kladdkaketårtan med hallon- och vitchokladmousse som jag bloggat om flera gånger tidigare (här hittar du receptet). Legobitarna är gjorda i sockermassa medan Lego Friends-tjejerna är helt vanliga leksaksfigurer […]

 • Reply
  Milla
  7 juli, 2015 at 09:08

  Tänkte göra denna till dotterns kalas. Men hittade bara vaniljpudding med grädde på. Är det sån du menar?

  • Reply
   Anna-Lena admin Nyfors-Norrgård
   7 juli, 2015 at 11:24

   Ja, den funkar om du skrapar bort grädden. Jag har hittat en pudding utan grädde också, men den burken är stor (kanske 300-400 gram). Finns åtm. på Citymarket, ljusgul burk. Jag brukar ta i lite mer än det egentligen ska vara, kanske 3 dl, det spelar inte så stor roll för konsistensen har jag märkt. Lycka till!

   • Reply
    Milla
    7 juli, 2015 at 13:52

    Tusen tack för ditt svar. Märkte när jag postst kommentaren att inlägget var 2 år gammalt och tänkte att nu får jag inget svar.

    • Reply
     Anna-Lena admin Nyfors-Norrgård
     7 juli, 2015 at 13:58

     Jodå, jag svarar på alla kommentarer, oavsett vilket inlägg de hör till 🙂

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.