Nya leksaker

 

Som ni kanske minns så funderade jag på en ny kamera redan för ett halvår sedan. Jag fick testa olika modeller både från Canon och Nikon, men jag hade ändå väldigt svårt att bestämma mig. Jag som brukar vara en riktig impulsshoppare i vanliga fall…men den här gången gällde det en lite större investering och då brukar jag lägga tid och energi på att läsa en massa tester och recensioner för att vara säker på min sak. Och nu, äntligen, har jag slagit till och skaffat mig helt ny utrustning. Det blev faktiskt ett märkesbyte från Canon till Nikon och en uppgradering till fullformatskamera.

 

 

Två objektiv och en extern blixt blev det också. Eftersom jag för en gång skull skippade nätbutiker och istället handlade i den lokala fotoaffären så kunde jag lämna in min gamla utrustning i byte och fick därmed några hundralappar till godo för den. Nu har jag inte hunnit testa den nya utrustningen speciellt mycket under de två dagar som gått sedan jag köpte den, men lite har jag förstås undersökt kameran. Att vänja sig att använda en Nikon istället för en Canon tycker jag inte verkar vara speciellt svårt alls, jag har redan hittat alla de knappar och funktioner jag är van att använda. Den nya kameran är förstås betydligt mer avancerad än min gamla 450D så jag måste nog läsa genom bruksanvisningen ordentligt i något skede. Men några bilder har jag i alla fall lyckats fota helt utan att ha öppnat instruktions-boken. Igår var vi bjudna till våra vänner för att fira vår guddotters 3-årsdag och jag passade på och fotade lite vid det vackert dukade kaffebordet. Jag gillar detaljbilder med kort skärpedjup och med mitt nya objektiv med bländare 2,8 genom hela zoomomfånget funkar det utmärkt att fota sådana bilder.

 

 

Det är verkligen extremt stor skillnad på att fota med ett zoomobjektiv som har en fast bländare på 2,8 jämfört med kitobjektivet jag hade förut. Eftersom jag fotar mestadels inomhus under dåliga ljusförhållanden större delen av året så har jag länge haft ett ljusstarkt objektiv på önskelistan. Jag skulle gärna ha haft ännu längre zoom än 24-70 mm men det finns inget sådant på marknaden som har bländare 2,8 – i alla fall inte i min prisklass. 50 mm:s objektivet har jag också testat och det är helt annat att ha ett 50 mm:s objektiv på en fullformatskamera än på den gamla kameran med APS-C sensor. Jag gillade aldrig riktigt 50 mm:s objektivet på den gamla kameran eftersom jag tyckte att jag kom för nära motivet, men nu känns brännvidden helt perfekt eftersom en fullformatskamera inte har någon cropfaktor. Det betyder alltså att 50 mm motsvarar just precis 50 mm på min nya kamera, men på den gamla kameran var det egentligen närmare 80 mm. Det enda jag inte har hunnit testa ännu är blixten – den har jag inte ens packat upp ur lådan. Det blev ju helt plötsligt vår och ljusa dagar nu, så den behöver jag förhoppningsvis inte före i höst.

0 gillar
Bloggar Butiker Dukningar Födelsedagar Glas & porslin Kalas Kamera & foto Mat & bak

Du Kanske Också Gillar

9 Kommentarer

 • Reply
  Ann-Christine
  6 maj, 2013 at 14:57

  Grattis! Så skoj med en ny "leksak" 😉
  Riktigt fina bilder du har tagit med den!!

 • Reply
  nina
  7 maj, 2013 at 13:38

  Vilka härliga färger. Ja, man ju blir ju lite sugen på en ny kamera faktiskt. Fast all ära går ju nog till personen bakom kameran. Alltid. Ha en fin dag!

 • Reply
  Nina
  7 maj, 2013 at 22:40

  Kul med ny utrustning! Jag skulle så gärna ha ett bättre objektiv (jag kör också med 450D och kitobjektivet), men orkar inte riktigt ta reda på vad som skulle passa mig. Ska kolla in din Tamron-modell.

  Trevliga fotostunder! 🙂

 • Reply
  En Vacker Vardag
  5 maj, 2013 at 22:53

  Det var nog en riktigt grann leksak det där! Fina och ljusa bilder. Du får testa den på rörliga objekt också och berätta hur objektivet levererar där. Tack ännu en gång för uppvaktningen och sällskapet!

  • Reply
   Anna-Lena
   5 maj, 2013 at 23:03

   Jag har hunnit testa det lite på små, springande varelser och det levererar riktigt bra där också. Större bländare betyder ju att man kan köra med snabbare slutartider vilket alltid är en fördel när man ska fota barn 🙂

 • Reply
  alegni
  6 maj, 2013 at 08:39

  Det var inga dåliga leksaker det där!

 • Reply
  Sara
  6 maj, 2013 at 10:33

  Nikon, bra val 😉 hehe. Alltså jag håller helt med detdär med att 50 mm inte riktigt kändes bekvämt på "cropkamera", men nu på min fullformatare så är det helt underbart! Jag använde alltid 35 mm på gamla kameran, och det är ju nu samma sak som 50 på fullformat 🙂
  Du får jättejättegärna berätta mera om zoomobjektivet, jag funderar nämligen mellan Tamron och Nikon där, och kan bara inte bestämma mig. Egentligen vill jag ju ha Nikon, men då det är så mycket dyrare!

  • Reply
   Anna-Lena
   6 maj, 2013 at 11:07

   Ja, jag funderade också på Nikons motsvarighet till zoomobjektivet, men det kändes inte värt pengarna. Ingen kunde ge mig någon vettig förklaring på varför det är värt flera hundralappar mer än Tamrons, så jag tror säkert mest det är märket man betalar för i så fall, inte så jättestor skillnad i funktion och kvalitet kanske.

 • Reply
  Instagram | Anna-Lena bloggar om inredning
  28 november, 2013 at 22:43

  […] använder fortsättningsvis mest min fina systemkamera när jag fotar, men den här är ett bra komplement som är enkel att bära med sig i väskan varje […]

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.