Allmogerummet

 

Idag ska jag äntligen publicera ett inlägg som jag haft under arbete väldigt länge, men som aldrig blivit klart. Men nu under jullovet hade jag tid att redigera alla bilder och med lite hjälp av min mamma blev också texten klar. Så låt mig presentera – allmogerummet!

 

 

Allmogerummet är ett rum som finns hemma hos mina föräldrar, så det är något jag växt upp med och som jag egentligen inte sett som något speciellt före i vuxen ålder. Alla mina barndomsvänner var också välbekanta med “allmogerummet”, som vi tyckte hade ett lustigt och obegripligt namn när vi var små.

 

 

På platsen där mitt barndomshem står idag fanns tidigare en gammal bondstuga där min farmor växte upp. Bondstugan renoverades runt 1949 och då tog man ut alla gamla möbler, som t.ex. våningssäng, kärlskåp, hörnskåp, bord och stolar. Möblerna förvarades i ett uthus i ca 20 år.

 

 

Bondstugan revs 1968 för att ge plats åt mitt barndomshem, ett stort tvåplanshus med två lägenheter. I den ena delen bodde jag och min bror med våra föräldrar och i den andra lägenheten bodde min farmor och farfar. I vår del av huset inreddes en gillestuga i källaren som var populärt på den tiden. I motsvarande rum i farmor och farfars del av huset inreddes det s.k. allmogerummet. Där kom alla gamla möbler från bondstugan i användning igen, efter 20 år i uthuset.

 

 

De flesta av möblerna var i så dåligt skick att min pappa och farfar var tvungna att reparera dem, byta ut delar och måla om dem för att överhuvudtaget kunna ta in dem. Många av möblerna har dekorationsmålats av byns berömda konstnär Emil Hansson. Mina föräldrar har också samlat en del nyare saker som kan vara roliga att spara för kommande generationer, som t.ex. lakritsburken som skymtar här nedanför. Här finns även saker som är inköpta på olika auktioner.

 

 

Cykeln på bilden här ovanför är tillverkad av min farfar som var snickare. Det är den enda leksak min pappa har kvar från sin uppväxt på 1940-talet.

 

 

Bakom draperierna döljer sig våningssängar. Vaggan kommer från min mammas barndomshem och den är i originalskick från år 1879. Barnvagnen är däremot restaurerad och ommålad. På väggen hänger Korsnäsryan som min farmor har tillverkat.

 

 

Den här vackra byrån och pigtittaren är helt i originalskick. Pigtittaren är tillverkad av min farmors morfar under tiden han var i ryska armén. Här finns även samlat många gamla foton och Amerika-brev. Hårgarnsmattorna som ligger på golvet är vävda av min farmor.

 

 

Här har min pappa samlat en del saker som anknyter till Finlands krigshistoria. På fotot syns mannen som tillverkade pigtittaren.

 

 

Visst är det ett vackert rum? Jag är så glad över att vi har kvar alla dessa saker inom familjen. Det är otroligt värdefullt för kommande generationer.

 

0 gillar
Gammaldags inredning Hemma hos-reportage Inspiration Lantlig inredning Mattor Möbler Prylar

Du Kanske Också Gillar

16 Kommentarer

 • Reply
  Kamomilla
  11 januari, 2014 at 18:36

  Oj vad speciellt!

  Ang din fråga om rean på H&M Home, så har de butik i Åbo! 🙂 ( Hansakvarteret)

 • Reply
  Nina
  8 januari, 2014 at 00:09

  Wow, vilket museum! Verkligen värdefullt, och vilket arbete det ligger bakom.

  Tack för titten!

  • Reply
   Anna-Lena
   8 januari, 2014 at 08:14

   Tack för kommentaren, roligt att du gillade! 🙂

 • Reply
  Sofia
  7 januari, 2014 at 22:47

  Vilka härliga skatter som gömmer sig där! Jag har inget minne av att jag skulle varit in där… men ser verkligen ut att vara värt ett besök. 🙂 Roligt att du visar oss!

  • Reply
   Anna-Lena
   7 januari, 2014 at 22:53

   Du får gå och knacka på där nån dag 🙂

 • Reply
  Annette
  8 januari, 2014 at 16:45

  Tänk vilken skatt ,enormt roligt att du visar den .Det där är nog skatt som behöver bevaras ,värdefullast för dig av allt du kan få få den äldre generationen .

 • Reply
  Gustav Smulter
  13 januari, 2014 at 21:23

  Hej Anna Lena! Vilket fint allmogerum! Mycket vackert bygdemuseum. Bilderna är verkligt fint tagna också.
  Jag borde kontakta dina föräldrar och komma in och hälsa på någon gång när vi far till Blaxnäs. Hälsa dina föräldrar och också till Anders!

 • Reply
  Coffee table books | Anna-Lena bloggar om inredning
  9 mars, 2014 at 13:29

  […] mindre format. Det är några gamla psalmböcker som jag plockade med mig från mina föräldrars allmogerum för några år sen. Säkert inte alls lika trendiga, men de passar in hos oss och är betydligt […]

 • Reply
  Anette
  8 januari, 2014 at 09:22

  Jättefint och värdefullt!

  Vi råkar ha samma tapet i vårt sovrum, som finns i ert rum 🙂 Den lär tillverkas ännu idag.

  • Reply
   Anna-Lena
   8 januari, 2014 at 09:55

   Häftigt, den är jättefin!

 • Reply
  Ann-Lis
  8 januari, 2014 at 19:47

  Vilken nostalgitripp! Precis en sådan gungstolsmatta fanns hos mina morföräldrar och andra igenkänningsobjekt. Vilket genuint intresse din släkt har för att bevara för yngre generationer! Så fint av dig att dela med dig!

 • Reply
  Eva Domis
  8 januari, 2014 at 14:38

  Gamla fina möbler som påminner om de mina farföräldrar hade <3

  Den bruna färgen i skåpet som pigtittaren står på på dina bilder har inspirerat mig till mina möbelval i sovrummet för att jag gillade mycket dessa mina farföräldrars och nu känns det med mina i nog mer modern stil med skänken, men ändå i gediget trä, och de jag valde som sänggavel och nattduksbord i industristil som att jag har liite av detsamma hos mig själv nu;)

  Finnes inget som är bättre än äkta hantverk!

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.