Fjolårets “must haves”

 

Det här med trendiga prylar är fascinerande. Speciellt i denna blogg-, Instagram- och Facebook-värld vi lever i där trenderna sprids som en löpeld. Jag läser rätt många inredningsbloggar och ibland blir det nästan skrattretande tydligt hur måna folk är om att ha “rätt” saker i sitt hem. Inte kanske alltid för att de tycker väldigt mycket om just den prylen, utan för att den är superhet just nu och då måste man ha den. År 2013 kunde man hos de trendigaste bloggarna bocka av följande prylar:

 

Säkert inga obekanta prylar för er som är vana blogg- och tidningsläsare. Överst har vi Tine K:s taklampa i XL-storlek, Dagg-vasen från Svenskt tenn och den runda Adnet-spegeln. Trähanden från danska Hay finns i flera utföranden precis som David Ehrenstråhles populära prints över New York och San Francisco. Tavlorna säljs i begränsad upplaga och tar oftast slut blixtsnabbt. Doftljus skulle man också ha år 2013 – men glöm Yankee Candle – nu var det Voluspa eller Tom Dixon som gällde. Tom Dixon var för övrigt riktigt populär ifjol och hans ljuslyktor i geometriska former och blänkande metaller syntes både här och där. Stolen – en Eames såklart. Undrar om den kommer att hänga med även 2014? Eller har den haft sin glansperiod nu? Ville du ha de rätta soffkuddarna och mattorna år 2013 så skulle de helst komma från (svåruttalade och svårstavade) Chhatwal & Jonsson. I badrummet hade man såklart tvålar från L:A Bruket och kaffet drack man ur Arne Jacobsens bokstavsmuggar (som man även kunde plantera hyacinter i under julen). Brickbordet från Tine K hör kanske mera till 2012 men får ändå hänga med på ett hörn här, eftersom det syntes en hel del även ifjol. Årets roligaste inredningsdetalj var helt klart en ananas i vitt eller mässing. Och marmor såklart. Bricka, skärbräde eller ett helt bord om du har en tjock plånbok.

Det var de hetaste prylarna år 2013. Hur många lyckas jag hitta i mitt hem? Inte en enda faktiskt. Jag har varit väldigt sugen på flera av sakerna, men jag brukar inte vara bland de första som nappar på nya trender. Efter ett tag när prylen börjar synas överallt så blir det istället så att jag försöka undvika att köpa den eftersom jag tycker det känns aningen fantasilöst när alla har precis samma tavla och likadana doftljus på bordet. Hellre hittar jag mina egna alternativ till de dyra trenderna istället. Och efter ett tag falnar oftast mitt intresse och då är jag rätt glad att jag inte köpte den där vasen för 250 euro.

Som vanligt när det gäller trender så dyker det förstås upp kopior rätt snabbt och det kan man redan se hos de stora kedjorna. Så antagligen hittar en stor del av de här dyra trendprylarna hem till oss vanliga dödliga under nästa år, fast i budgettappning. På gott och ont förstås – alla dessa kopior och efterapningar är upphov till ständig debatt. Trendproffsen har förstås lämnat största delen av dessa saker bakom sig redan och tagit sikte på nya prylar och nya trender. Det blir spännande att se vilka “must haves” som dyker upp nästa år! Jag tror bestämt att jag har på känn vilken årets första “must have” kommer att bli – silverljusstaken Tre kulor från Svenskt tenn formgiven av Sigurd Persson år 1963.

 

 

Jag måste ännu förtydliga att jag inte på något sätt försöker klanka ner på de som väljer att inreda sitt hem med de trendigaste och “rätta” sakerna. Det här inlägget är bara summan av mina observationer under en längre tid. Ett konstaterande att inredning i dagens värld nästan blivit en tävling där man ser vem som är snabbast med att snappa upp nya trender och kan visa den nya trendprylen på sin blogg. För mig bottnar inredningsintresset i att jag vill skapa ett mysigt och vackert hem där jag och min familj ska trivas – inte om att ha det rätta märket på doftljuset som står på bordet. Med det inte sagt att ingen av dessa trendprylar någonsin kommer att hitta hit – jag drömmer fortfarande om en Eames-stol och Tine K:s lampa – men om jag känner mig själv rätt så mattas antagligen intresset av efter ett tag och ersätts med något annat. Men jag måste också påpeka att jag absolut inte klarar av att motstå alla trender hela tiden, jag faller också dit titt som tätt och kommer hem med någon liten pryl som är riktigt inne just för tillfället.

Vad tycker ni om denna trendhysteri? Någon annan än jag som lagt märke till den? Det här är förstås inget som endast gäller inredning utan i lika hög grad mode.

0 gillar
Dansk design Designers Designklassiker Detaljer Inredningsstilar Inspiration Nätbutiker Prylar Tom Dixon Trender

Du Kanske Också Gillar

33 Kommentarer

 • Reply
  Eva Domis
  7 januari, 2014 at 14:07

  Trender visst, ja de är roliga att kolla in via bloggar och olika inköpsställen men är de inte i min smak får de nog vara hur trendiga ,- de stannar där de är ifall de ej appellerar på det jag gillar! Dock är något trendigt och jag gillar det, som Lexingtons femuddiga metalstjärnor eller annat så kan jag nog köpa och konstatera ändå att jag köpte det för att jag gillar dessa mer än att jag köpte för trendens skull för de kastas inte om ett par månader eller ett år utan är på väggen nog tillsvidare tills jag ledsnar på den eller dem. Mina stilmixar, från lantligt,industri och franskt och något nog i shabby chic,mest gardiner och målartekniken i vitt, smälter bra ihop och lite New England blir det med stjärnor och dyl och så trivs jag,lite från olika håll och i jämn takt och inte för spretigt helt enkelt.
  http://s37.photobucket.com/user/eeeeeh/library/?sort=3&page=1

  Kolla själv via min länk, kopiera och klistra in i din webbläsare så får du se,välkommen!

  • Reply
   Anna-Lena
   7 januari, 2014 at 22:12

   Låter som om du hittat en fin och personlig mix av stilar, det blir allra bäst så tycker jag.

 • Reply
  Anette
  7 januari, 2014 at 14:18

  Håller med Miisu i det hon skrivit.

  Det jag känner mest sorg över är att alla dessa inredningsbloggar mer och mer har börjat se likadana ut, tyvärr. Det där personliga har försvunnit.

  Jag gillar inte heller att det blivit slit-och-släng av alla prylar. Det man köpte förra hösten så kan man inte använda ny höst, eftersom det inte passar in, så man måste köpa nånting nytt istället.
  När jag köper en ny möbel eller pryl räknar jag helt kallt med att jag ska ha den i minst 10 år. Jag tror att jag snart är den enda som faktiskt har en bokhylla i vardagsrummet 😀 Men trender kommer och går, man måste helt enkelt hitta det där som passar en själv och känns rätt.

  • Reply
   Anna-Lena
   7 januari, 2014 at 21:56

   Det är just den där opersonligheten jag är less på också – jag kan räkna upp massor av blogghem som ser exakt likadana ut.

 • Reply
  Linda
  7 januari, 2014 at 22:17

  Oh yes, jag har minsann suktat efter flera av de där prylarna! Speciellt TineK lampan och den där New York tavlan, och Arne Jakobsen muggarna! Men har faktiskt inte en enda av prylarna i min ägo. Jag är nog ganska lättpåverkad av de olika trenderna, men lyckas ofta på något sätt plocka ut de delar som passar vårt hem. Och då behåller jag även prylarna långt efter de slutat vara trendiga! 😉

 • Reply
  Guide to London | Anna-Lena bloggar om inredning
  5 februari, 2014 at 17:58

  […] ”Guide to London” och jag gissar att den blir en försäljningssuccé precis som de tidigare motiven från bl.a. New York och San […]

 • Reply
  Vårens nyheter från Ikea | Anna-Lena bloggar om inredning
  13 januari, 2014 at 19:04

  […] som läst mitt inlägg om fjolårets must-haves ser säkert likheten mellan denna lampa och den omåttligt populära Tine K-lampan. Lampan är inte […]

 • Reply
  Erica
  9 januari, 2014 at 18:57

  Jo visst har jag också märkt att många bloggare har precis samma prylar i sitt hem och tycker att det är rent ut sagt blir supertråkigt för läsaren.Alla visar ju upp samma saker i sina bloggar och hur roligt är nu det för läsaren? Jag har hittills mest läst svenska bloggar men är det så även hos de finlandssvenska? ( de svenska bloggarna har ju också lika klädsmak hela bunten!)
  Var på semester i Bahamas över jul och i det huset fanns också flera "ananas inredningsobjekt".

  • Reply
   Anna-Lena
   9 januari, 2014 at 19:47

   Jag tycker inte det är lika "enkelriktat" bland finlandssvenska bloggare, det var nog främst svenska bloggar jag syftade på i inlägget. En del av trenderna sprids ju rätt snabbt till oss finlandssvenskar, men jag tycker ändå inte att det är på samma nivå som i Sverige. Jag har inget emot att man plockar in en eller ett par riktigt trendiga prylar i sitt hem, men när man på en bild kan räkna till 10 trendprylar så börjar det gå till överdrift. Och går man vidare till nästa blogg så syns exakt samma 10 prylar även där…tråkigt för läsarna och känns inte helt äkta. Håller med om klädstilen bland svenska bloggare också.

 • Reply
  Spegel, spegel på väggen där… | Anna-Lena bloggar om inredning
  16 januari, 2014 at 22:48

  […] för den intressanta diskussionen i inlägget om trender och ”must-haves” som jag skrev för ett tag sen. Det visade sig vara ett ämne som […]

 • Reply
  Lyckobo
  6 januari, 2014 at 16:28

  Precis,skrattade år just den saken för ca. 5 minuter sedan,och så läser jag ditt blogginlägg! Har såklart själv också fallit för bloggtrenderna,bl.a de vita hjortarna som fanns på alla bloggar för ett år sedan! ..men det var ju ingen dyr investering. Försöker hålla mig till min egna stil,men fallgroparna är många…men vårt hem blir aldrig sådär trendigt "ljust och fräscht" med minimalistisk "hollywoodglamour" som verkar råda på flera bloggar nu! Lite väl sterilt och opersonligt för min smak, men vilken tur och stor rikedom att vi alla tycker olika!
  Ha det bra!

 • Reply
  Petra
  6 januari, 2014 at 09:40

  Jag har inte heller en enda av dessa prylar – även om jag nog gillar. Å andra sidan är det mest zbh hemma hos oss numera, av förståeliga skäl. 😉

 • Reply
  Nette Cecilia
  6 januari, 2014 at 16:21

  Helt rätt att välja det som passar egna stilen .Idag finns det så många trender att om man skulle följa dom alla så blev det nog att kasta pengarna i sjön .Vi som jobbar med inredning och är steget före hela tiden måste ju välja ut sådant som man tror ska sälja och människor tycker om .Olika åldersgrupper har sin stil . Kanske vi som varit med ett tag har ju hunnit med olika årtiondens stilskeden sett det mest och därför håller oss till det mera klassiska med en touch av det moderna .Ja det finns många olika funderingar med inredning .Ibland blir det att förnya sig helt pga av färgbyte olika delar i livet så gillar man olika färger ,precis som dom stora konstnärerna hade sina olika perioder så fungerar dom flesta av oss.Huvudsaken att man trivs i sitt hem ,Annette

 • Reply
  Victoria
  6 januari, 2014 at 01:33

  Ååh, det är som om du tog orden ur munnen på mig! Jag läser också massor av inredningsbloggar och ser samma produkter i vartenda hörn. Emellanåt gör det att jag känner mig helt ute, vilket är jättesynd. Inredning borde ju vara roligt och återspegla just vem Du är, och inte "hur det borde se ut" för att just de prylarna är inne just nu.

  • Reply
   Anna-Lena
   6 januari, 2014 at 03:56

   Ja, där har du verkligen rätt. Jisses, så ute man kan känna sig ibland! Jag har försökt släppa tanken på "hur det borde se ut" och istället satsa på sånt jag verkligen gillar, men ibland blir man ju verkligen lite hjärntvättad när samma pryl dyker upp på 50 bloggar under samma månad.

 • Reply
  Maria
  6 januari, 2014 at 11:12

  Har man ingen egen stil så kör man samma som alla andra, jag håller fullständigt med dig 🙂 Vilken press man måste ha att alltid visa det senaste, och vad dyrt det ska bli! Nä, de skickligaste har egen stil, blandar ihop det man gillar, och att få DET snyggt, då gäller det att ha lite skills, och det är det som räknas, inte vem som har råd. Tycker nu jag. Härregud bara det att "nu ska vi titta in i mitt sminkskåp här ska ni få se"… Svälj 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   6 januari, 2014 at 11:29

   Ja, det är inga billiga prylar man visar upp heller!

 • Reply
  Erika
  6 januari, 2014 at 11:22

  Tine K-lamporna rekommenderar jag nog för de som tycker om mysiga lampor, speciellt den kit-färgade faktiskt, som är urmysig då den lyser! Den vita är finare släckt, då är den så härligt krispig i sin vita skrud. Dessa är en av ovanstående trender som jag hakat på, och bara för att jag tycker de är så otroligt fina och vill satsa lite extra på just lampor – i mitt annars rätt Ikea-fyllda hem. Däremot är TineK bordslamporna och speciellt då lampfötterna oförskämt dyra, så de förblir väl nog bara en dröm. La-bruket har jag nog inte heller kunnat motstå, härliga dofter där och fint utseende – men stora prisvariationer beroende på butik har jag märkt!

  • Reply
   Anna-Lena
   6 januari, 2014 at 11:25

   Ja, självklart ska man köpa såna saker man verkligen tycker om och Tine K lampan skulle jag mer än gärna ha en eller två av här hemma också 🙂 Men precis som du skrev då tycker jag att bordslamporna är alltför dyra.

 • Reply
  Nilla Tankebubblor
  6 januari, 2014 at 12:13

  Pricksäkert inlägg! Och visst snurrar det fort nu i den sociala medier-tiden vi är i, när man snabbt ser hur andra har det hemma, eller i alla fall de man väljer att visa upp. Men det ändå bara en liten klick av människor som syns. De allra flesta har ju inte prylarna eller ens vet vad det är för något. (Men man upplever det som om "alla" har dem hemma.) Det är då det gäller att sålla mellan allt man ser och välja ut det man verkligen gillar och sedan sållar man en gång till av de sakerna typ 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   6 januari, 2014 at 12:25

   Jo, det är förstås så att majoriteten av befolkningen INTE har dessa prylar, men ser man dem på 20 bloggar under en och samma vecka så luras man snabbt att tro att <strong>alla </strong> andra har dem 🙂

 • Reply
  alegni
  6 januari, 2014 at 12:20

  Hear, hear! Jag skäms inte för att säga att jag är väldigt lättpåverkad av trender, men till mitt försvar – om man nu måste försvara sig – kan jag säga att jag ändå försöker gå min egen väg, och helst hitta genvägar (billiga eller gratis) – för att stilla min evigt föränderliga inrednings"stil". Om jag hade en tjock plånbok, skulle jag förmodligen ha alla de senaste märkesprylarna, men nu råkar jag ju inte ha det, så… 😉

  • Reply
   Anna-Lena
   6 januari, 2014 at 12:27

   Du är jag är ju rätt lika där 🙂 Jag är ganska glad att jag inte har råd att köpa alla senaste trendprylarna utan jag får istället tänka till lite och hitta egna lösningar. Och när jag tänkt klart så har jag ofta glömt den där trendprylen jag utgick ifrån och resultatet blir något helt annat och mera personligt.

 • Reply
  Miisu
  6 januari, 2014 at 13:43

  Jag är nu helt fel person att diskutera trender eftersom jag int har någon koll, men tänkte kanske jag har något att komma med som motvikt.
  Är intresserad av inredning, men känner ingen press att följa trender. Fast indirekt gör jag det när jag följer med utbudet. Mitt intresse är närmare skapandet av harmoniska miljöer och vad som passar tillsammans, och vilken effekt ordnandet av inredning och färger/ mönster ger, inte själva prylarna trots att de är viktiga.
  Funderade om det att man bor i gammalt hus (alltså inte trendgammalt utan bara gammalt) kanske påverkar för man har redan fallit av kälken där för att ha en chans att få vara med i trendsällskapet.
  Hursom helst, min inredningsstil är klassiskt, stilrent, men med en tuff touch av nytänkande, får gärna vara en intressant blandning av nytt och gammalt. Jag uppskattar hållbarhet (lång livstid) kvalitet, naturmaterial, genomtänkta lösningar, och så närproducerat som möjligt. För mig är det viktigt att det är "rätt" pryl/möbel till mitt hem, både praktiskt och utseendemässigt, men inte ur den synvinkeln att det är trendmässigt rätt. Jag räds inte för att köpa fler år gamla produktioner, det är oftast så jag har råd och när stilen är klassisk spelar det mindre roll. Småsaker ska jag sluta sätta pengar på eftersom det blir så dyrt i längden. Egna ide'er och skapande gör hemmet personligt och ger extra tillfredsställelse när det lyckas ( skaparglädje).

  • Reply
   Anna-Lena
   6 januari, 2014 at 13:57

   Dina tankar låter mycket vettiga i mina öron! Jag gillar att följa med trender och ibland nappar jag på någon trendpryl (som t.ex. zebramönstrade kuddar i höstas) men annars ser jag nog också mycket på vad som passar in stilmässigt i vårt hus och väljer prylar som höjer "mysighetsfaktorn" och skapar harmoni.

 • Reply
  Jenny -Mitt arkiv, inredning och pyssel
  7 januari, 2014 at 21:57

  Jag är ganska tudelad när det gäller trender. Jag tröttnar lätt när något blir för överexploaterat, men samtidigt faller jag lätt för snygga inredningsprylar som syns i bloggar och tidningar. Ofta blir det så att jag pysslar ihop någon egen variant av någon trend jag inspireras av eller så stöter jag på något oemotståndligt loppisfynd som passar in med rådande trender (hade precis publicerat ett inlägg om mina marmorfynd innan jag läste detta, lustigt nog).

  Tack förresten för länken här på din sida. Märkte just att det kom en del trafik härifrån :). Kul!
  H. Jenny

 • Reply
  Susanne
  7 januari, 2014 at 17:38

  Håller fullständigt med! Med pengar kan man alltid köpa sig ett trendigt hem, men för att få ett personligt hem, krävs det nåt mer!
  Själv var jag grymt sugen på Happy Lights innan jul, men fick inte tag i såna då (försökte inte med all min kraft heller), men nu, nu klarar jag mig utmärkt utan! Så jag känner så väl igen ditt resonemang. Den där must-have-känslan mattas av efter ett tag… Som tur!! I alla fall om man inte hunnit förivra sig 🙂

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.