Spegel, spegel på väggen där…

 

Tack för den intressanta diskussionen i inlägget om trender och “must-haves” som jag skrev för ett tag sen. Det visade sig vara ett ämne som många har åsikter om och det var intressant att läsa alla era synpunkter. När en pryl eller ett klädesplagg blir trendigt så kan man vara säker på att det dyker upp lite modifierade budgetvarianter förr eller senare. Vi kan ta ett exempel med spegeln som syntes i mitt inlägg – Adnet mirror från Gubi. Få designers har lyckats med att göra en spegel till en designikon, men Jacques Adnet var undantaget när han designade den runda spegeln med läder och spännen i mässing på 50-talet. I dag hänger Adnet-spegeln på väggen hemma hos det trendsättande (och rika) folket. Ja, ni ser ju prislappen här nedanför (prisvariationen beror på olika storleksutföranden).

 

 

 

Budgetalternativen hittar man överallt just nu och debatten går het som vanligt. För några år sedan var det Tolix-stolen som debatterades, sedan kom Daggvasen och alla efterapningar på den. En del menar att alla ska ges möjlighet att ha en trendig pryl där hemma utan att betala dyra pengar för en äkta designerprodukt, medan andra menar att det är en skymf mot den ursprungliga formgivaren att sälja en snarlik produkt för en bråkdel av priset. Vad säger ni?

 

Bilder: Gubi, Artilleriet, Jotex och Netanttila.

0 gillar
Butiker Designers Designklassiker Inredningsbutiker Modern inredning Nätbutiker Prylar Trender

Du Kanske Också Gillar

10 Kommentarer

 • Reply
  Nina
  18 januari, 2014 at 08:57

  Jag har lite svårt med kopior, just för att de känns billiga och härmade. Har jag inte råd med originalet (vilket jag med stor sannolikhet inte har) så får det va.
  Med spegeln som exempel så har originalet så mycket snyggare detaljer och kopiorna känns som just billiga kopior. MEN, om jag aldrig hade sett originalet så hade jag kanske gillat budgetvarianterna. Och ett MEN till: om kopian hade en egen, originell detalj kunde jag gilla den.

  • Reply
   Anna-Lena
   18 januari, 2014 at 10:25

   Gillar ditt resonemang! 🙂

 • Reply
  Sandra -vardagsflow
  19 januari, 2014 at 11:53

  Alltså orginal är ju alltid orginal, det går det ju inte att komma undan. Sedan är jag lite tudelad när det gäller vad JAG tycker om kopior… som fattiglapp är man ju jätteglad åt att det finns möjlighet att ha produkter som liknar orginalet, men samtidigt tycker jag lite synd om skaparen av orginalet. Om jag hade kommit ut med en produkt som blivit en jättestor hit så skulle jag inte vilja att folk skulle kopiera den rakt av (nu gör ju knappast någon det, men kopierar den till största delen).
  Slutorden får bli att jag är väldigt likgiltig. Jag har inte så mycket design här hemma så jag antar att jag i slutändan varken gillar heta designprylar eller kopior, utan föredrar helt enkelt det som är snyggt 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   19 januari, 2014 at 12:37

   Jo, det är lite samma för mig.

 • Reply
  Ann-Christine
  17 januari, 2014 at 11:08

  Knepigt det där…
  Kopior kommer alltid att finnas och jag tycker nog att det ska finnas snygga prylar för billigare pengar också. Men – då ska det ändå finnas små detaljer som gör att man klart och tydligt ser att det är olika produkter, alltså inte helt och hållet likadan som originalet. Nu är ju faktiskt inte dessa speglar helt och hållet likadana som originalet heller.
  Jag bryr mig inte om att ha dyra märkesgrejer om det bara är prylar som är "inne" ett kort tag. Annat är det med bruksvaror och sånt man använder lång tid (jag har hellre tex Iittala-porslin än annat billigt, helt enkelt för att det håller sig snyggt mycket längre!)

  Solig fin dag till dig!

  • Reply
   Anna-Lena
   17 januari, 2014 at 11:37

   Håller med dig! Regelrätta kopior där allt är exakt kopierat från originalet är fel tycker jag, men gör man vissa ändringar från originalproduktens design så är det en annan sak. Alla kan inte lägga ut flera hundra euro för en spegel så det behövs helt klart snygga prylar i alla prisklasser.

 • Reply
  Linda
  16 januari, 2014 at 23:09

  Ja alltså, jag köpte några ljuslyktor i glad från hemtex innan julen, och de ser Bästan exakt lika ut som ljuslyktorna från TineK. Och även om jag köpte dem, så kan jag inte säga att jag gillar efterapningen. Nej, riktigt sjysst tycker jag inte att det är. Och det värsta är kanske att jag ibland köper något, och först sen i efterhand inser att det är en kopia av någon designgrej. Då känns ju grejen mera som något "billigt skräp", än innan jag visste att det fanns ett "orginal". Om du förstår hur jag menar. 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   16 januari, 2014 at 23:13

   Förstår dig precis! Man kan ju inte heller hålla reda på alla "original" som finns. Det finns säkert original på allt om man börjar fundera efter. Men vem var först och vem härmar – ja, inte så lätt att veta alla gånger.

 • Reply
  Linda
  16 januari, 2014 at 23:12

  Och skriver som en kratta gör jag också. Jäkla smarttelefoner! 😉

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.