SNAKK om trender

 

Nadia och Linn diskuterar mode- och inredningstrender i veckans avsnitt av SNAKK. De bad mig agera trendexpert och plocka fram fem olika stilar, produkter eller mönster som känns rätt nu i vår. Hanna Bergroth fungerade som modeexpert och det var intressant att många av sakerna på hennes inne-lista även återfanns på min lista bland trendiga inredningsprylar. Så mode och inredning går definitivt hand i hand. Och jag tror också, precis som Linn och Nadia var inne på, att en persons klädstil och inredningsstil ofta matchar. I alla fall är det så för mig – ändras min klädsmak så ändras antagligen min inredningsstil samtidigt.

Ok, så vad är inne och ute då? Jag utgick från det som är populärt bland den stora massan och de stora kedjorna just nu – inte vad som är hett bland trendexperterna som redan vandrat vidare till något ännu hetare. Därför var nummer ett på min lista självskriven – Kalklitir. Finns det någon bloggare om inte har Kalklitir på sina väggar ännu? Jo, faktiskt – jag!  Jag har helt enkelt ingen lämplig vägg som behöver målas och jag blir sällan så besatt av en sak att jag måste måla bara för målandets skull. Annat som anses vara trendigt just nu är mönstrade textilier som t.ex. batik och Ikat. Ni som har läst Vasabladet och ÖT idag har säkert sett min spalt om Ikat-mönstret som sägs vara nästa stora hit efter Kelim. Ikat är en gammal väv- och färgningsteknik där mönstret ser lite “utsmetat” ut, de olika färgerna flyter in i varandra och skapar snygga effekter.

Kuddar från Lidby Living, Chhatwal & Johnsson samt Lou&Friends

 

Jag blev också ombedd att nämna vad som är “big no-no” i inredningsväg just nu och det var en svår fråga! Egentligen tycker jag inte det finns något som är helt fel. Men om man talar om trender så har nog shabby chic-trenden gjort sitt för denna gång. Däremot finns det många som fortfarande älskar stilen och det är absolut inget fel med det tycker jag. Själv har jag en del möbler och prylar som hör hemma i den stilen också och jag slänger inte ut dem i första taget fast trenden mattats av. Men lantliga inredningsbutiker med enbart shabby chic i sortimentet intresserar mig inte alls på samma sätt längre och en del av mina prylar har nog hamnat på loppis under det senaste året. Byrån och vikskärmen stannar dock – älskar dem! Och man kan ju alltid måla svart ifall man skulle vilja ha lite förändring…

 

 

En trend som jag däremot tror håller på att slå igenom just nu är den som kan beskrivas som “sofistikerad lyx”, som jag tidigare skrivit om här. Jag älskar den stilen, precis som Nadia! Exakt så vill jag att mitt hem ska se ut just nu. Kuddar i lyxiga, glansiga tyger och dova färger med en smutsig pastellnyans som accentfärg. Hos oss kommer det att bli ljust turkosblått i vår i kombination med vitt och beige. Jag har haft lilarosa som accentfärg i två-tre somrar så nu känns turkos fräschare hos oss, trots att trenden säger att man “ska” ha rosa i vår. Kanske just därför som jag väljer att inte ha det…jag älskar nämligen att studera trender och inspireras, men efter ett tag när jag sett en sak/möbel/pryl/färg för hundrade gången så falnar mitt intresse dramatiskt.

 

 

SNAKK-tjejerna mailade också ut en stillista som jag tänkte försöka besvara. Jag hoppar över biten som handlar om kläder och går direkt på inredningsfrågorna.

Min stil hemma med tre ord:
Harmonisk, lugn och jordnära

Jag skulle aldrig inreda med:
Storblommigt eller Marimekko-mönstrade textilier. Dyra “spejsade” designerlampor.

Pryl jag suktar efter:
Inget speciellt faktiskt, men jag skulle behöva en bordslampa till ett litet sidobord i vardagsrummet. Ingen aning om hur den ska se ut, men när jag hittar den så vet jag garanterat.

Mitt bästa stylingtips:
Nya kuddar förstås!

 

 

Min favoritplats hemma:
Vardagsrummet

 

Mitt problemhörn hemma:
Hörnet i tv-rummet på övre våningen. Den stora bokhyllan blev tvångsplacerad här efter att vi flyttade ut den ur datarummet. Nu står den framför ett fönster och blockerar ljuset – inte helt lyckat alltså! Vi har nästan glömt att det finns ett fönster där bakom. Annat som förfular den här vrån är luftvärmepumpen på väggen. Hörnet är enbart möblerat som utfyllnad, ingen sitter nånsin där. Men vad gör man av ett sånt här hörn? Ingen aning. Kanske vi kommer på något med tiden… Gillar dock färgskalan här, så riktigt katastrof är det ändå inte. Men lite färre texter kunde det vara på alla prylarna! Jo, jag älskar bokstäver, men här var det lite för mycket även för mig. Tänk att det krävs ett foto för att man ska se det!

 

Blogga gärna den här listan du också! Och om du även vill skriva om modebiten så hittar du de frågorna hos Linn och Nadia.

 

0 gillar
Bloggar Detaljer

Du Kanske Också Gillar

14 Kommentarer

 • Reply
  Ann-Christine
  25 mars, 2014 at 10:17

  Fint inlägg!
  Inte måla dina fina möbler – vilka jag inte alls tycker är shabby chic stil!
  Skulle själv svara likadant som dig på frågorna 🙂
  Ang kalklitir så undrar jag hur det blir när folk tröttnar på väggarna, vad jag förstått är det väldigt krångligt att göra om ytan igen…

  Ha det bra!

  • Reply
   Anna-Lena
   25 mars, 2014 at 10:26

   Jo, den tanken har slagit mig också, att det kan vara knepigt att måla om eller tapetsera en Kalklitirmålad vägg.
   Nej, möblerna är kanske inte helt shabby chic, de är i alla fall inte nötta och avskavda 🙂

   • Reply
    Eva Domis
    25 mars, 2014 at 14:47

    Till skillnad från mitt vitrinskåp men det är nött av tidens tand via generationer av föräldrar,farföräldrar samt gammelfarföräldrar och då är det ju inte shabbat i ordets rätta mening utan bara lämnat kvar som historia i möbeln dessa märken som syns fastän det är nymålat! Ugglan den har blivit mig en kär prydnad, min dödskalle s a s som jag köpte till min dotter,med gothstil som passion, och bygglampan gav mig harmonin jag så önskade, känns som att målet är nått;) säger så för man vet aldrig vad dessa blom o.inredningsaffärer har i sina hyllor som frestar!

    Ha en underbar dag eller kväll kära Anna-Lena!

 • Reply
  Ann-Lis
  26 mars, 2014 at 06:45

  Vilken intressant läsning! Du är verkligen kunnig inom området!
  Det känns som om jag har slutat påverkas av som är inne eller inte utan jag följer magkänslan numera. Om jag får tid ska jag göra en lista. 😉

 • Reply
  Eva Domis
  24 mars, 2014 at 16:21

  Hej, fin är nog Kalklitir färgen men boende i hyreslgh så kan man nog inte testa den. Shabby chic är nog lite på sparlåga för min del till förmån för industri som kanske passar min personlighet t o m bättre än just shabby chic men vitrinskåpet fortsätter nog vara vitt hemma hos mig med för det ljusa är nödvändigt och så gillar jag det vita! Har liknande bordslampor som du på din byrå och de fick en bygglampa hängd över vitrinskåpet som stor konkurrent som ljuskälla nu i vardagsrummet! En uggla för en femma flög med mig från en nyöppnad blom o inrednings affär och den ståtar på min bricka på bordet i vardagsrummet och fin är den men tror inte att jag ska köpa många av dem men en kan man ju ha:) dock ingen ananas – de äts i paj eller på pizza! Har bilder på Instagram om du vill kolla, ugglan ser du i morgon.

  • Reply
   Anna-Lena
   24 mars, 2014 at 18:50

   Nej, någon ananas lär det nog inte bli här heller fast jag tycker de är lite coola. Men trendperioden för en porslinsananas är antagligen ganska kort så det känns inte värt det. Men ugglor, ja tack!

 • Reply
  Nadia
  24 mars, 2014 at 14:49

  Superlistan! 🙂 Diggar!

  Kommenterar först mina tankar kring Kalklitir. Jättefina färger och struktur. Vet att den syns överallt nu, men egentligen är det ju endast i blogosfären (nästan). Frågar man en random Matti Meikäläinen på stan så vet hen knappast vad Kalklitir är 😉
  Som jag sa i podden så vill jag testa den. Har svårt att tro att en målad vägg i en ljus färg blir passé..eller? 🙂

  Jaaa, men lyxkänslan! Den vill jag ha här hemma! Tänker mej att jag ändå kan kombinera lite marockanskt med den. Väntar så på att gubben ska åka till Indien så att jag får mina råsilkesgardiner 🙂 Kanske man hinner ändra stil före det, blir billigare hihi.
  Tycker ditt hem ser lyxigt och skönt ut redan!

  Tycker inte heller ditt problemhörn var ett problem 🙂 Men jobbigt att de där luftvärmepumparna ska vara så groteska.

 • Reply
  Erika
  24 mars, 2014 at 17:54

  Intressant det här med trender. Ja det har ju varit lite on/off i flera år redan med shabby, om den är över eller inte… Men alltid har den efter en stunds paus hittat tillbaka till många inredningstidningar igen :). Riktigt trendmässigt kan det väl vara så att den är över. Däremot tror jag att många har hittat hem i den stilen, och inte vill ta sig ur den även om trenderna vänder, däremot kanske modifiera den lite enligt rådande trender. Den är ju en väldigt bra bas till många andra stilar. Jag har haft den vita vintage/lantliga/shabby stilen flera år, och upplever att den hör till min identitet på nåt sätt… Den ger mig mest harmoni. Trots detta har jag gärna marockanska och industriella influenser och trendiga detaljer med i inredningen.

  • Reply
   Anna-Lena
   24 mars, 2014 at 18:47

   Precis så där känner jag också. Skulle inte orka med ett 100% shabby chic hem, men som bas funkar det bra när man mixar det med andra stilar. Jag tycker också det är lite kul att trendexperter och reportrar talar om att tidningarna inte längre köper in reportage från shabby chic-inredda hem, men de dyker nog upp i så gott som varje tidning ändå. Det är nog så att många tagit den stilen till sig och kommer inte att överge den fast trendfaktorn pekar nedåt nu.

 • Reply
  Linda
  23 mars, 2014 at 23:16

  Roligt att läsa! Jag var också inne på den där lyxkänslan här ett tag, men så övergick det i marockanskt. Innan var det väldigt mycket grafiskt, på samma gång som jag ständigt försöker skapa harmoni. Ja, du hör ju själv hur det låter! 😉

  Kalklitir, det stora heta. Undrar om det också snart är på övergående.. Min känsla säger så. Det syns på FÖR MÅNGA ställen nu just. Precis som du skriver. När något finns överallt, är det inte längre roligt.

 • Reply
  Ikatmönstrat på bordet | Anna-Lena bloggar om inredning
  26 juni, 2014 at 23:05

  […] för det Ikat-mönstrade tyget som är en av årets stora trender. Ni minns kanske att jag skrev om Ikat tidigare i våras och nu har det verkligen varit en explosion av Ikat-mönster i sommar, kanske […]

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.