Från Expedit till Kallax

 

Alla barnfamiljers favorithylla Expedit från Ikea är numera ett minne blott. När nyheten om att hyllan tas ur produktion spreds i början av året rörde det upp stora känslor. Faktiskt så stora känslor att det grundades en tysk “Rädda-Expedithyllan-grupp” på Facebook som har närmare 30.000 medlemmar. Exempel på kommentarer är “Utan Expedit inget Ikea” och “Ni dödar ett kultobjekt”. Men ingen fara, Ikea har tagit fram en ny, uppdaterad version som finns i ännu fler härliga färger. Kallax heter nyheten som finns i butik redan nu.

 

 

Vad är då skillnaden mellan Expedit och Kallax? De vassa hörnen har rundats av lite och ytan är mera reptålig. Den mest synliga skillnaden är dock att Kallax har tunnare ytterram än den kännspaka tjocka ramen på Expedit. Och här kan man tycka vad man vill om utseendet, men Ikeas förklaring måste man bara gilla. Ikea använder nämligen ca 1% av världens trätillgångar och stora delar av det går till fanérprodukter som t.ex. Expedit. Genom att hyvla ner tjockleken på ytterramen med (gissningsvis) en centimeter kan de dra ner på träanvändningen avsevärt.

Tunnare ram betyder också plattare paket och smidigare transporter till lägre priser. Något som i förlängningen innebär ett lägre pris även för slutkonsumenten. Så jag ser ingen anledning att klaga överhuvudtaget. Kanske kan man klaga lite på att Kallax inte finns i lika många storlekar som Expedit fanns, men förhoppningsvis kommer fler modeller in i sortimentet efterhand. Innermåttet på hyllfacken är detsamma som på Expedit så alla olika korgar, lådor och dörrar passar även till Kallax.

 

1 gillar
Designklassiker Inredningsbutiker Möbler Nätbutiker

Du Kanske Också Gillar

5 Kommentarer

 • Reply
  Grönt och skönt | Siobhain – det goda livet
  8 maj, 2014 at 22:19

  […] Anna-Lena på Vbl kom med nyheten att Ikea förnyar sitt sortiment. Den gamla trogna Expedithyllan försvann ur butikerna men i stället kommer en uppdaterad, resurssnålare variant, dessutom i nya färger! […]

 • Reply
  Hanna
  8 maj, 2014 at 21:58

  Jag blev genast sugen på en ljusgrön hylla till dotterns rum, kanske med solgula lådor til! En riktigt vettig förnyelse tycker jag, och de viktigaste storlekarna fanns ju kvar, och precis som du säger kommer det säkert flera modeller med tiden.

  • Reply
   Anna-Lena
   8 maj, 2014 at 22:05

   Ja, färgerna är härliga! Och jag tycker också att de bästa storlekarna finns med redan nu från början 🙂

 • Reply
  Nadia
  9 maj, 2014 at 11:53

  Skönt med nytt! Och fräschare färger. Har aldrig heller varit ett fan av expedithyllor. Rättare sagt så har de inte tillträde till mitt hus 😉

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.