Kemikaliefritt i tvättstugan

Bild från JKE Design A/S

 

Dagens inredningskolumn i Vasabladet och ÖT handlar om tvättstugan. Jag har plockat några favoritprylar som är både snygga och praktiska och underlättar det tråkiga tvätt- och strykjobbet. I mitt collage finns bland annat tvättkorgar, snygga förvaringskorgar för småprylar, praktisk vägghållare för strykjärnet och ett snyggt överdrag till strykbrädan.

 

 

Bilder från Jysk, Ikea, Clas Ohlson, H&M Home, Amanda B och Luhta.

 

Och tvättnötterna längst ner på bilden förstås. Dem tänkte jag berätta lite mera om i det här inlägget eftersom jag får många frågor om hur de fungerar och om tvätten verkligen blir ren. Jag är inte speciellt insatt i ekologisk livsstil, men jag tycker det är ett intressant område och jag lär mig mer och mer hela tiden. Dels genom mina vänner och bekanta, dels via olika Facebook-grupper eller bloggar. Min “guru” på det här området är Cecilia “Ila” Nordman som skriver bloggen Morotsliv. Hon är oerhört inspirerande och mycket kunnig inom allt som har med ekologisk städning, naturkosmetik och raw food att göra. Hon har inspirerat mig till att ta en del små, trevande steg mot en mera ekologisk livsstil, men jag är långt ifrån i mål ännu. Jag börjar med små lätta saker som inte kräver någon större “uppoffring”. Där kommer tvättnötterna in i bilden. Ila är med i samma Martha-grupp som mig och i mitten av mars höll hon en föreläsning om ekostädning åt oss. Några dagar senare köpte jag mitt första paket med tvättnötter och sen dess har jag endast tvättat med nötterna.

 

 

Hur fungerar tvättnötterna? Nötterna ska delas på mitten och sättas in i en liten tygpåse som man lägger i tvättmaskinens trumma tillsammans med kläderna. Jag brukar sätta 8 st halvor i påsen. Nötterna kan användas 3-4 ggr innan de förlorar sin tvättförmåga. Ett paket med 500 gram tvättnötter kostar ca 10 euro och i mitt paket finns ca 3/4 av nötterna fortfarande kvar efter två månader, så jag tycker det blir billigare än att tvätta med vanliga medel. Tvättnötter är egentligen inga nötter utan torkade bär från ett träd som växer i Himalayatrakten, så nötallergiker behöver alltså inte vara oroliga för att använda dem. Nötterna lämnar inga kemikalier i kläderna som många andra tvättmedel ofta gör. Tvättnötter är skonsamma, ekologiska, doftfria och de passar utmärkt för sådana som har hudbesvär. Vanliga tvättmedel innehåller starka parfymer och tensider som gör fett vattenlösligt och minskar ytspänningen i vattnet. Tvättnötter innehåller istället saponiner som precis som tensiderna göra vattnet mjukare, vilket resulterar i att smutsen lättare lossnar från textilierna.

 

 

 

Hur effektiva är tvättnötterna? Mycket effektiva skulle jag säga. Hittills har alla fläckar försvunnit vid första tvätten. En del fläckar förbehandlar jag med flytande galltvål innan jag slänger plagget i maskinen. Ila tipsade om att tillsätta en halv deciliter matsoda i facket där man normalt lägger tvättmedel (endast när man tvättar vittvätt). En del upplever att vita kläder kan bli grådaskiga när man använder tvättnötter och där hjälper sodan till att hålla plaggen vita och fräscha.

 

 

Jag har varit en storförbrukare av sköljmedel tidigare eftersom jag inte klarar av hårda kläder, men efter att ha hört en hel del om alla kemikalier som ingår i sköljmedlen ville jag gärna hitta något annat alternativ. Med tvättnötterna behöver man faktiskt inget sköljmedel eftersom de är naturligt mjukgörande! Det kan jag intyga att de är – jag tycker kläderna är lika mjuka som när jag använde sköljmedel. Om man som jag är van vid väldoftande sköljmedel och fortfarande vill att de rentvättade kläderna ska dofta gott, så är den här lilla flaskan precis vad som behövs – eterisk olja med lavendeldoft. Droppa några droppar i facket för sköljmedel så får du väldoftande kläder.

 

 

Det här var en snabbkurs i naturlig klädtvätt och med dessa fyra produkter kommer man väldigt långt tycker jag. Om ni vill förkovra er lite djupare i ekologisk klädtvätt så rekommenderar jag Ilas inlägg som ni hittar här. Har ni testat tvättnötter någon gång? Berätta gärna vad ni tycker om dem!

 

0 gillar
Bloggar Ekologiskt Grovkök / tvättstuga Min inredningsspalt Tips

Du Kanske Också Gillar

22 Kommentarer

 • Reply
  Erika
  25 maj, 2014 at 23:34

  Skulle månne även maskrosfläckar gå bort med nötterna… de gick inte bort med galltvål iaf. Mina för sommaren åt flickorna nyinköpta Pompdelux-kläder förstördes totalt av maskrosor :(.

  • Reply
   Anna-Lena
   26 maj, 2014 at 00:14

   Om inte galltvålen tog bort fläckarna så tror jag inte tvättnötterna biter på heller tyvärr.

 • Reply
  Christina
  25 maj, 2014 at 10:20

  Jag har inte testat, men hört en hel del om det. 🙂 Borde verkligen ge nötterna ett försök, men känner att jag behöver tvätta upp mitt vanliga tvättmedel först.

  • Reply
   Anna-Lena
   26 maj, 2014 at 00:17

   Absolut ska du testa! Jag har kvar mitt gamla tvättmedel i skåpet ännu, borde nog kasta ut det 🙂

   • Reply
    Anna-Lena
    27 juni, 2014 at 10:53

    Tack för tipset, det låter verkligen underbart! Ska absolut kolla efter det nästa gång jag besöker Punnitse & Säästä.

 • Reply
  TIDSTJUVEN
  25 maj, 2014 at 14:15

  Så intressant! 🙂 Jag har aldrig ens hört talas om tvättnötter tidigare, men det låter ju riktigt häftigt.

  • Reply
   Anna-Lena
   26 maj, 2014 at 00:16

   Kul att du lärde dig nåt nytt! 🙂

 • Reply
  sara
  30 maj, 2014 at 00:31

  jag fick tvättnötter av en vän i julklapp, då hon flängt runt världen ett tag. tycker de funkar bra…då det inte är ungarnas mest nerkladdade kläder. =) …och den där tvättstugan var helt fantastisk. inga problem att stå där och dona med strykning, vikning eller annat pyssel. ideerna fyllrt mitt huvud nu…måste skissa lite nu tror jag =) ha en trevlig helg!

  • Reply
   Anna-Lena
   26 maj, 2014 at 22:36

   Ja, det låter ju inte så farligt då! 🙂

   • Reply
    Anna-Lena
    26 maj, 2014 at 00:15

    Jo, man blir ganska rädd när man tänker på hur många olika kemikalier man kommer i kontakt med varje dag när man börjar tänka efter.

  • Reply
   Anna-Lena
   30 maj, 2014 at 18:26

   Roligt att du blev inspirerad! Ha en bra helg du också!

   • Reply
    Anna-Lena
    26 maj, 2014 at 11:52

    Nej tyvärr inte vad jag kan komma på nu….annat än vita plastkorgar som ibland kan ha en mindre "lucka" i själva locket.
    Jag ska hålla ögonen öppna, för det var ju en smart idé 🙂

 • Reply
  Finnsessan
  25 maj, 2014 at 16:24

  Tack för tipset med tvättnötter. Har hört talas om de men aldrig testat själv. Tror dock att jag skall ge dem ett försök. Ju mera man läser om innehållet i vanliga tvättmedel gör att man gärna vill hitta skonsammare alternativ.

  • Reply
   Anna-Lena
   30 maj, 2014 at 21:15

   Jaaa, jag håller så med dig angående stinkande kemikalietvättade kläder! Min näsa har också blivit jättekänslig för det på den här korta tiden.
   Var hittade du tvättmedlet gjort av nötter? Det lät väldigt intressant. I Ilas blogg finns också tips på hur man kan göra flytande tvättmedel själv av nötterna men det har jag inte testat ännu. Låter inte alls svårt, så kanske man borde testa…

   • Reply
    Martina Lampero
    31 maj, 2014 at 15:15

    Vid Hälsopraktik Natura i Jakobstad. Källaren i ÖT-huset. 🙂 http://halsopraktiknatura.fi/

    • Reply
     Anna-Lena
     31 maj, 2014 at 17:47

     Ahaa, bra att veta nästa gång jag ska till ÖT! 🙂

     • Jasmine
      27 juni, 2014 at 10:49

      Solsidans trädgård säljer också flytande tvättmedel av tvättnötter med lavendeldoft, underbart! Om jag inte minns fel tror jag att det säljs i Rewell också på punnitse ja säästä. Och det räcker en evighet, Samu tror jag att det heter.

 • Reply
  Linda
  26 maj, 2014 at 11:15

  Passar på att fråga när det passar in… Har du sett till tvättkorgar för smutstvätt med hål i locket. Tycker det skulle vara så praktiskt att få dumpa ner sockor o annat smått utan att behöva öppna locket. Vet att ikea har ett skåp med hål i dörren men jag är mer intresserad av en korg. Vet att Hobbyhall hade tidigare. Men sent ska syndaren vakna… 🙂

 • Reply
  Martina Lampero
  30 maj, 2014 at 20:34

  För mig kändes det som ett för stort steg att börja med tvättnötter, men jag hittade flytande tvättmedel av tvättnötter, med lavendel i. Jag tycker det är hemskt att känna nytvättade kläder på flera meters håll från de som använder kemikalietvättmedel med parfym då man är ute på promenad. Köper jag barnkläder på loppis och tvättar med våra kläder så "stinker" alla kläder parfym. Tack för ett trevligt och informativt blogginlägg 🙂

 • Reply
  Anette
  25 maj, 2014 at 14:40

  Ett tag använde jag bara tvättnötter. Nu använder jag Enjos tvättmedel och tvättnötter. Makens arbetskläder (med oljefläckar, vaselin osv.) blev inte rena med nötterna men med Enjos medel blir de det.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.