Spode-porslin

 

Min inredningskolumn i dagens Vasabladet och ÖT handlar om Spode-porslin och jag tänkte bjuda på en bloggversion av kolumnen den här veckan. Spode är Englands äldsta porslinstillverkare, som grundades år 1770 av Josiah Spode i Stoke-on-Trent. Spode har flera olika kollektioner, bland annat Blue Italian och Blue Room som båda är blå-vitmönstrade. Blue Italian, som syns på bilderna här, lanserades år 1816 och är en av Spodes populäraste serier med hängivna samlare över hela världen.

 

 

Mönstrat porslin i blått och vitt är en riktig klassiker som aldrig känns omodern och på ett sätt känns det lite matplacerat att tala om trender i det här sammanhanget. Men faktum är att just det här porslinet har fått en slags trendstatus just nu, i alla fall i Sverige. Ni som följer med rikssvenska bloggar har säkert sett det blåvit-mönstrade porslinet hemma hos tv-kändisar, stylister och populära bloggare och därifrån har trenden snabbt spridits vidare.

 

 

 

Här i Finland verkar trenden ännu inte riktigt ha tagit fart, men vi brukar för det mesta hänga på svenskarna i relativt snabb takt. Importören av Spode-porslinet i Finland, Ilona Pajula, som säljer porslinet i sin webbutik tror precis samma sak. Redan nu ser man mycket blåvitt porslin även här, men just Spode-porslinet har ännu inte dykt upp på finska bloggar.

 

 

 

 

Blue Italian-serien började tillverkas år 1816 och kännetecknas av motiv som är inspirerade av den italienska landsbygden. Motivet är inramat av en så kallad Imari Oriental-kant som ursprungligen härstammar från japanskt porslin. Sedan år 2009 ägs Spode av Portmeirion Group. De nya ägarna såg det som mycket viktigt att hålla det anrika och etablerade Spode-märket vid liv och en stor del av porslinet produceras fortfarande i fabriken i England.

Vad säger ni – hiss eller diss för det mönstrade “tantporslinets” comeback?

 

Bilder och källa: Portmeirion Group UK Ltd

0 gillar
Designklassiker Dukningar Glas & porslin Min inredningsspalt Nätbutiker Trender

Du Kanske Också Gillar

7 Kommentarer

 • Reply
  Eva Domis
  13 maj, 2014 at 13:15

  Det är fint porslin men det blåa har jag tröttnat på men visst är de klassiska och snygga och har sin historia, t o m bilderna förtäljer en sådan.Samma men i svartvitt eller gråvitt eller en dov pastell vore nog jättefint att ha i vitrinen för att synnas 🙂

  Så hiss för stilen åtminstone *tummen upp*

 • Reply
  Joanna
  11 maj, 2014 at 12:43

  Ja nå du vet ju att jag bloggat om mitt nya dille på blåvitt porslin så jag hissar ju. Men i mitt fall då mer som enstaka inslag inte som hel servis kanske. Tycker det är roligt att ha börjat gilla blåvitt porslin efter så många år. Min mamma har alltid samlat blåvitt porslin så jag växte upp med det och tror kanske jag därför aldrig varit så förtjust i det förr. Nu efter att ha varit borta från det tillräckligt länge känns det fräscht igen 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   11 maj, 2014 at 12:46

   Ja, jag måste medge att jag rynkade lite på näsan först när jag såg den här servisen i moderna miljöer, men nu tycker jag det är riktigt snyggt och fräscht!
   Gillar din samling också! 🙂

 • Reply
  Malin
  11 maj, 2014 at 18:42

  Hiss! 🙂

 • Reply
  En Vacker Vardag
  11 maj, 2014 at 18:29

  Själv gillar jag engelskt porslin men jag undrar om inte Arabia är för folkkärt hos finländarna för att en utländsk serie skulle slå igenom i större utsträckning här.
  Hoppas att du har haft en fin morsdag!

 • Reply
  Nina
  13 maj, 2014 at 21:58

  Min mormor har en liknande serie, men jag vet inte om det är Spode eller något annat. Hur som helst har jag i hela mitt liv förknippat den här typen av porslin med mormors mat och skulle så gärna ha samma porslin hemma. Så hiss här, men mest av nostalgiska skäl!

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.