Dot-kuddar x 3

 

Bland nyheterna på H&M Home hittade jag den här kudden med knappar i mitten. Det är alltså samma kudde med olika färger på fram- respektive baksida. Den rosa sidan är sammet och den grå sidan är filttyg. Smart idé med 2-in-1 för den som är ombytlig av sig.

   

Någon som tycker att designen med stora knappar känns bekant? Inspirationen kommer högst antagligen från det hippa danska märket Hay som gjort stor succé med sina Dot-kuddar. Hays kuddar är tillverkade i 100% ylle och finns med både en och två knappar.

   

H&M är inte de enda som gjort varianter på knappkuddarna. De här hittade jag på Jysk häromdagen.

 

 

Nästan allt man köper nuförtiden är inspirerat eller kopierat av något annat, oavsett om det gäller mode eller inredning. Jag är själv lite kluven till det här –  det är i grund och botten inte okej att sno andras idéer, men å andra sidan vill jag och många med mig gärna kunna köpa trendriktiga prylar till vettiga priser. Sen kan man ju fråga sig om en knapp på en kudde är av sådan karaktär att någon kan ha ensamrätt på det. Knappast.

I många fall är det också svårt att avgöra vem som var först, det blir lite “hönan eller ägget”-dilemma. Och den som inte är insatt i designerprylar överhuvudtaget har förstås ingen aning om att en kudde med två knappar på mitten kan vara inspirerad av Hays kuddar. Frida på Trendenser har en hel “Lika som bär”-kategori på sin blogg och hon går ibland ganska hårt åt de budgetföretag som producerar look-a-likes. Å andra sidan vet jag att inredningstidningarns mest omtyckta sidor är sidorna där man visar ett lyxalternativ och ett budgetalternativ i samma stil och ger tips på hur man kan fixa stilen till ett förmånligare pris. Det finns nog inget enkelt svar på den här frågan, men kopior och snarlika produkter kommer vi nog aldrig att komma ifrån. Snarare tvärtom tror jag.

 

0 gillar
Dansk design Inredningsbutiker Kuddar & dynor Nätbutiker Trendenser Trender

Du Kanske Också Gillar

9 Kommentarer

 • Reply
  Petra
  30 juni, 2014 at 22:56

  Jag gillar också budget-versionerna. De dyrare märkena får helt enkelt acceptera att jag ändå inte är en kund hos dem, heh. Och på tal om H&M Home… Jag hade (har nog fortfarande också) en zebrafas, och köpte H&M:s zebra-kuddfodral i vintras. Först i dag lyckades jag få ett par innerkuddar i dem, och det känns ju onekligen som att tåget redan både kom och for när jag nu sätter zebror i min soffa… Hmm… Fast då är det ju bra med H&M, som sagt – de var ju inte direkt dyra.

 • Reply
  alegningela
  2 juli, 2014 at 10:54

  Du vet vad jag tycker…

  • Reply
   Anna-Lena
   2 juli, 2014 at 11:06

   Jepp. Samma som mig 🙂

 • Reply
  Eva Domis
  30 juni, 2014 at 00:12

  Hej
  Gäller det sånt som man kanske stuvar in i skåpet snabbt och "glömmer" sen så är det bra om man betalade budget pris för det istället för tvärtom. Nog är känslan att äga en äkta det eller det en extra bonus men i slut ändan är nog en sak trots allt det en sak och här kuddar då är nog de mer en sak som pryder och gillar den och i mitt fall inget jag investerat i för att sälja och få en vinst på:)
  En liten tanke angående artikeln från mig, kanske inte så djup men ibland kan man tycka att inte allt kan vara för strikt utan lite frihet i val och hur man har möjlighet att spendera måste få väga in, om allt måste vara original och skyddat så blir det nog rätt tomt i hemmen där pengar ej finns att satsa i dyra märkesvaror och det vore synd! Snobberi ger jag inte mycket för och som sagt vem kan exakt alltid säga vem som var först med en idé den som var först att patentera kanske hann före en som varit på spåren med samma idé någon annanstans man vet aldrig;)

 • Reply
  Karolina
  1 juli, 2014 at 10:05

  H&M Home har otroligt mycket fina saker! Som fattig studerande älskar jag att det finns alternativ till dyr "märkesinredning".. 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   1 juli, 2014 at 13:40

   Absolut, det är bra att det finns alternativ!

 • Reply
  Hay | Anna-Lena bloggar om inredning
  27 september, 2014 at 11:01

  […] Danska Hay är ett oerhört populärt märke i inredningsvärlden och de flesta har säkert skymtat någon av deras produkter i bloggar eller inredningstidningar. Här ser ni ett axplock av deras mest kända prylar – koppargalgarna, sidoborden, trähänderna, saxen och Dot-kuddarna som jag även skrivit om i ett tidigare inlägg. […]

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.