Gör din egen ketchup

Den som känner mig vet att jag är väldigt principfast när det gäller socker och mjöl och andra kolhydrater. Eftersom jag inte mår bra av sån mat ser jag till att endast äta det max en gång i veckan. Här på bloggen har jag mest visat sockerbomber som tårtor och muffins från våra kalas, men till vardags försöker jag undvika socker så långt det går. Det synliga sockret är det inga problem med, men det dolda sockret som vi får i oss utan vår vetskap kan vara svårare att undvika. Ketchup innehåller mängder av dolt socker – jag läste någonstans att en flaska innehåller 52 sockerbitar, men det är förstås olika mellan sorterna. Visst, man äter inte mycket ketchup på en gång, men lägg sedan till att allt annat man stoppar i munnen högst antagligen också innehåller dolt socker, t.ex. kryddblandningar, flingor och yoghurt. Då är man uppe i ganska stor totalmängd dolt socker under en dag. Eftersom ketchup är en favorit hos många barn, även våra, har jag börjat koka egen ketchup som endast innehåller lite honung som sötning.

 

 

Det kan kanske tyckas onödigt och avancerat, men för mig innebär det att även jag kan ta en klick ketchup på maten ibland. Och det är verkligen inte svårt att röra ihop egen ketchup – den totala arbetstiden uppgår till ungefär fem minuter. Receptet kommer ursprungligen från en av Anna Halléns böcker.

 

 

Ingredienser
1/2 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver
1 tsk paprikapulver
1 krm chilipulver
1 krm mald vitpeppar
1/2 krm mald nejlika
1 msk kallpressad olivolja
1 pkt passerade tomater, 500 gram
1-2 dl vatten
2 msk vit balsamvinäger
1 msk honung
1 tsk salt

Blanda ihop alla kryddor (förutom saltet). Värm olivoljan i en kastrull och fräs kryddorna i en minut. Rör om så det inte bränns vid. Häll i passerade tomater, vatten, balsamvinäger, honung och salt. Koka upp och låt det sedan småputtra på medelvärme i 30 minuter tills det tjocknat. Rör om då och då så det inte fastnar i botten.

 

 

Tvätta ur en gammal ketchupflaska och fyll med ketchupen. Om man är lika nördig som jag så gör man egna etiketter till flaskan 🙂 Förvarad i kylskåp håller den sig i flera månader. Och ja, barnen äter den här varianten lika ivrigt som vanlig ketchup. De tycker till och med den är godare!

0 gillar
Mat & bak Recept

Du Kanske Också Gillar

21 Kommentarer

 • Reply
  Gör din egen tacokrydda | Anna-Lena bloggar om inredning
  8 juni, 2014 at 22:37

  […] jag fick så mycket positiv respons på inlägget om hemlagad ketchup, både här på bloggen och på Facebook och Instagram, så tänkte jag även dela med mig av ett […]

 • Reply
  Fru Tallund
  7 juni, 2014 at 22:45

  Tack för infon! Problemet med att köpa en liten ketchupflaska för ändamålet är att då måste man ju äta upp den ketchupen innan man får göra egen. 🙂 Ska testa med min glasflaska. Det finns ju sorter i glasflaska i butiken också.

  • Reply
   Anna-Lena
   7 juni, 2014 at 23:40

   Jo, jag hade samma problem första gången jag skulle göra ketchupen minns jag 😀 Hällde helt enkelt ut det som fanns kvar i den flaska vi hade i kylen 🙂

 • Reply
  Nadia
  3 juni, 2014 at 14:00

  Coolt! Borde kanske testa nån dag lusten faller på 🙂 Äter själv aldrig ketchup, och barnen väldigt sällan men heimlaga är ju aldrig fel!

 • Reply
  Ann-Christine
  2 juni, 2014 at 09:36

  Toppen!!
  Ska absolut prova vid nåt tillfälle, ingredienserna finns oftast .
  Kanske funkar också med chilitomat eller vitlökstomat 😉

  • Reply
   Anna-Lena
   2 juni, 2014 at 09:54

   Det skulle säkert funka jättebra! Har inte vågat experimentera så mycket ännu eftersom våra barn inte gillar alltför stark kryddning.

 • Reply
  Ann-Lis
  2 juni, 2014 at 10:08

  Imponerad! Den hälsosamma ketchupen är en bragd men jag gillar också det du klassar som nördigt, layouten! 🙂

  • Reply
   Anna-Lena
   2 juni, 2014 at 11:27

   Tack! Layouten var den roligaste delen av det, jag älskar sånt 🙂

 • Reply
  Susanne
  2 juni, 2014 at 17:22

  Har tänkt göra detta själv flera gånger, men aldrig orkat leta fram ett recept. Men nu går ju inte det att skylla på längre, TACK!
  Vår treåring skulle säkert hälla ut hela flaskan på maten, om han fick… Med denna kan han ju göra det, nästan i alla fall 😉

  • Reply
   Anna-Lena
   2 juni, 2014 at 23:28

   Jo, du får ta och testa nu! Inga ursäkter längre 🙂

 • Reply
  Christina
  2 juni, 2014 at 17:30

  Tack för receptet! Jag har ett annat recept på ketchup också, här är vi inga storkonsumenter av den röda sorten, men ibland åker ju flaska fram på bordet.

  • Reply
   Anna-Lena
   2 juni, 2014 at 23:28

   Det är inte ofta jag äter ketchup heller, men det känns ändå bättre med en nyttigare variant.

 • Reply
  En Vacker Vardag
  2 juni, 2014 at 23:00

  Snygga etiketter!

 • Reply
  Fru Tallund
  7 juni, 2014 at 00:26

  Nu har jag handlat de ingredienser som fattades. 🙂 Undrar två saker: Hur mycket ketchup blir det av en sats, har du mätt? Kan man ha den i en vanlig glasflaska med stort hål eller blir det svårt att hälla ut lagom, har du testat? Har för tillfället ingen tom och lämplig flaska och vill testa nuuuu. 🙂

 • Reply
  Pizza utan mjöl | Anna-Lena bloggar om inredning
  1 augusti, 2014 at 20:56

  […] min i 200 grader varm ugn tills ytan är lite gyllenbrun. Jag brukar lägga några matskedar av min hemlagade ketchup på botten och sen fyller jag med det som råkar finnas i kylen och toppar med riven ost. Grädda […]

 • Reply
  Johanna
  2 augusti, 2014 at 21:05

  Hej!
  Kan man göra det på färska tomater också?
  Hur mycket isf?

  • Reply
   Anna-Lena
   2 augusti, 2014 at 22:09

   Det har jag inte testat, men visst borde det funka. Mixa dem så att det motsvarar samma mängd som ett paket passerade tomater. Kan inte säga hur många färska tomater som går åt till det eftersom jag inte provat själv.

 • Reply
  Nina
  23 februari, 2016 at 11:19

  Denna ska jag laga idag.
  Har haft hem ingredienser en längre tid nu men int kommit mej för, men nu är äntligen den vanliga ketchupen slut så nu har jag inget att skylla på mera. 😉
  Annars, dina fina etiketter..vilket program använder du för att laga dem?

  • Reply
   Anna-Lena Nyfors-Norrgård
   23 februari, 2016 at 13:00

   Jag borde också göra en ny sats nu, den har varit slut alldeles för länge. Jag gör etiketterna i InDesign.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.