Sommarkalas

 

För lite över en vecka sedan firade vi min pappas och min födelsedag med ett gemensamt kalas hos oss. Vi fyller med en dags mellanrum, så vi brukar alltid slå ihop firandet till samma dag. Vårt kalas brukar ofta sammanfalla med den första riktigt varma sommardagen och så var det även i år. Friska vindar, men otroligt varmt i luften.

 

 

Jag nämnde tidigare att jag skulle prova på en ny sorts tårta den här gången. Resultatet ser ganska bra ut, men smaken var jag inte nöjd med. Bottnen var gjord på samma recept som man gör morotskaka av, men det blev lite för kompakt för min smak. Fyllningen var däremot god – mango-ananassylt och en blandning av grädde, smält vitchoklad och färskost. Men jag tror att jag håller mig till vanliga tårtbottnar i fortsättningen, dem kan man alltid lita på.

 

 

Jag var faktiskt så osäker på om tårtan ens var ätbar att jag snabbt slängde ihop en jordbubbstårta i reserv innan gästerna kom. Helt onödigt visade det sig, eftersom vi hade rester i flera dagar efteråt. Som ni ser så snålar jag inte med sockret när det är kalas – då får det hellre vara riktigt sött och gott istället för halvdåliga substitut. Jag har bakat en del med t.ex. mandelmjöl och sukrin, men det är en smak som står mig upp i halsen och därför tycker jag det är bättre att fuska med riktigt socker och mjöl ibland, även om det kanske betyder sjuk mage dagen efter. Men om ni har tips på goda bakverk utan mjöl och socker får ni väldigt gärna lämna en kommentar!

 

 

För att balansera upp det söta lite hade jag även gjort en laxtårta med botten av Malaxlimpa. Ursprungsreceptet kommer från bloggen Strandviksvillan, men jag höll mig inte riktigt till receptet den här gången eftersom jag hade en större form än vad som angavs i receptet. Jag lade helt enkelt lite mera av allt och bra blev det också. Jag klistrar in det ursprungliga receptet här ifall någon av er vill testa tårtan.

 

 

LAXTÅRTA

Lägg 3 gelatinblad i blöt i kallt vatten. Kör 200 g Malaxlimpa och 25-50 g smält smör i matberedare och tryck ut i en springform (ca 20 cm i diameter). Lägg gärna ett bakplåtspapper i botten. Finhacka 150 g kallrökt lax. Blanda ihop 2 dl créme fraiche, ½ finhackad rödlök, 2 msk hackad dill, 1-2 msk pressad citron, 1 krm vitpeppar och smaksätt med 2 msk hummerfond. Tillsätt laxbitarna. Krama ur gelatinbladen och smält dem i lite hett vatten. Blanda snabbt ned i röran och bred ut över botten. Låt stelna i kylskåp i 3-4 timmar. Dekorera med räkor.


 

Presenterna bestod av precis de saker jag önskat mig – en ny sommarparfym och en hortensia. Som bonus fick jag en söt, liten uggla. Och den största presenten hade lång leveranstid och har fortfarande inte anlänt, så den visar jag när den dyker upp. Jag passade också på och knäppte några bilder av vårt stenparti nu när det börjat blomma.

 

 


0 gillar
Bloggar Blommor Dukningar Födelsedagar Glas & porslin Hemma hos oss Högtider Kalas Mat & bak Recept Tårtor Terrass Trädgård & natur

Du Kanske Också Gillar

4 Kommentarer

 • Reply
  Ann-Christine
  2 juni, 2014 at 23:33

  Åh så roligt att receptet blir använt 🙂
  Ser smarrigt ut, måste komma ihåg att göra en själv snart.
  Tror jag vet vilken present det är som du väntar på 😉 Träffade mor din nyligen.

  Härliga blomsterbilder!

  • Reply
   Anna-Lena
   2 juni, 2014 at 23:36

   Jaså, har hon skvallrat! 🙂 Presenten borde vara på väg hit nu, hoppas den kommer denna vecka.
   Tack än en gång för receptet, tårtan är supergod och somrig! Måste absolut göra den fler gånger i sommar.

 • Reply
  Nadia
  3 juni, 2014 at 14:03

  Väldigt prydliga tårtor (fastän du inte va helt nöjd med smaken)! Jag är så slarvig då det kommer till tårtor. Smättar på grädde, fort ska det gå så man får äta sen 😉
  Och fina stenrabatter!! Vill också ha!

 • Reply
  Eva Domis
  3 juni, 2014 at 17:23

  Hihi, finns det gömd en konditor i dig någonstans då dina bakverk ser så proffisga ut? Fina presenter och ja ibland fastän man vill vara hälsosam så måste man tillåta sig att avnjuta bakverk gjorda i vanlig stil. Dock om det är gluten som spökar ska du vara försiktig!

  Ibland är det roligt att kolla din blogg och se stora bilder och bildtext till dock är ju ett annat ställe instant och man får se direkt när det är något nytt 😉

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.