Mumindalen

 

Just nu är jag är inne på min fjärde semestervecka av fem. I juni var vi väldigt nära att boka en resa till södern, men jag tackar gudarna att vi sparade de pengarna, för vi har ju verkligen haft södernväder här hemma i sommar. När det inte blev någon södernresa beslöt vi oss istället för att göra några kortare resor under våra lediga veckor.

 

 

Första semesterveckan tillbringade vi några dagar i Åbo på badhotellet Caribia. Perfekt hotell för barnfamiljer, där fanns förutom det stora inomhusbadet även minigolf, bollhav, lekplats och olika restauranger (som främst serverade snabbmat i form av pizza och hamburgare). Jag fotade inte badavdelningen, men den var kanske lite mindre än jag hade förväntat mig. Där fanns några rutschbanor och flera olika bassänger, bl.a. en utomhusbassäng. Barnbassängen var stor och jättevarm, så ett plus i kanten för den. Frukostbuffén gillade vi alla, där fanns allt från ägg och bacon till chokladfondue. I hotellets reception fanns ett stort akvarium längs ena väggen som fascinerade både stora och små. Alltid lika spännande att se om man fick syn på fisken Nemo eller inte.

 

 

Vi besökte också Mumindalen i Nådendal. Vi har varit där två gånger tidigare, men det var innan Edvin var född, så vi tyckte att han också borde få se stället nu när han är i  “Mumin-åldern”. 7-åringen Agnes tyckte visserligen också det var lika skoj som de tidigare gångerna, så visst passar Mumindalen även för lite äldre barn.

 

 

För er som inte besökt Mumindalen kan jag berätta att det ligger på en ö strax utanför den gamla delen av stan. Vi har alltid lämnat bilen på Muminparkeringen som ligger inne i Nådendals centrum och därifrån tar man Muminbussen ut till hamnen. Färden tar ca 5 minuter.

 

 

Sedan följer en kort promenad innan man når fram till Muminön. Det är alltid lika härligt att gå längs strandpromenaden i Nådendal. Så vackert med restaurangerna på ena sidan och båtarna på andra sidan. Om man går i rask takt kommer man fram till Muminön på tio minuter, men fotar man lika mycket som jag så tar det ungefär en halvtimme. Jag låg ständigt tio steg efter de andra och fotade deras ryggar – i alla fall om man ska tro bilderna i det här inlägget.

 

 

Eftersom vi besökt Mumindalen två gånger tidigare kände vi oss rätt rutinerade och visste exakt vad vi ville se och hur man skulle gå för att bli så tidseffektiva som möjligt. Jag tror vi tillbringade exakt tre timmar på ön och då hade vi sett och gjort precis allt som barnen ville. Vi skippade lunchen, eftersom vår erfarenhet av matutbudet inte är den bästa. Vi hade istället med lite snacks som vi åt under några kortare pauser. Passade perfekt i hettan.

 

 

Man kunde kanske tro att vi har tröttnat på Mumindalen efter tre besök där, men jag tycker faktiskt det är lika mysigt varje gång. Miljön är fantastisk och det är så bra uppbyggt. Det är enkelt att ta sig fram även med barnvagn inne i skogen tack vare de breda trägångarna.

 

 

Den första figuren vi stötte på var Too-Ticki som blev en storfavorit hos Agnes. Hos Too-Ticki kunde man rita, pyssla och pröva på olika skojiga saker. Passade bra för en 7-åring medan lillebror roade sig på Muminpappans stora skepp som ligger bredvid. Det fina sjöodjuret finns förstås också där, på behörigt avstånd ute i vattnet.

 

 

Sedan fortsatte vi in på den andra stigen – den som känns lite mera skrämmande. Där finns nämligen både häxan och Mårran. Lite läskigt, men ändå lockande! Häxan bjöd som vanligt på snorsoppa och pratade konstiga saker, men häxans barnbarn Alissa är så snäll och vän att man till och med vågar hälsa på henne.

 

 

Mårran befinner sig inne i sitt hus och man kan välja om man går in där eller om man bara går förbi. Så om det känns för skrämmande för de små behöver man inte alls träffa henne.

 

 

Sen blev det förstås kramkalas också! Alla muminfigurer – förutom Stinky – skulle kramas! Vi tänkte nästan ge upp hoppet om att hitta Agnes favorit Snusmumriken, men till slut dök han upp. Och han spelade till och med en visa på sitt munspel, vilket nog var höjdpunkten på hela dagen för våra barn.

 

 

Vi tittade på en föreställning inne på teater Emma och dessutom gick vi på trädgårdsfest under ledning av Lilla My. Det var riktigt skoj och på slutet blev det spännande när Stinky dök upp och snodde tårtan.

 

 

Jag är väldigt imponerad över att alla figurer i Mumindalen talar svenska – vissa helt flytande och andra lite mera knaggligt – men de försöker i alla fall. Det är jätteviktigt för barnen, för det skulle bli helt galet om figurerna helt plötsligt inte kunde prata svenska när barnen är vana vid svenskspråkiga filmer.

 

 

Tack Mumindalen för denna gång, vi var nöjda och glada efter besöket! På väg från ön fick vi syn på båten som tar med besökarna ut till Väskis äventyrsö som ligger bredvid Mumindalen. Vi har aldrig besökt Väski, eftersom det är riktat till lite större barn. Någon av er som varit dit och kan berätta om det är värt ett besök?

 

 

 

0 gillar
Semester Trädgård & natur

Du Kanske Också Gillar

2 Kommentarer

 • Reply
  amalia
  1 augusti, 2014 at 11:17

  Hej!
  Vi var förra veckan till Väski då vi tyckte att vi sett Mumindalen ut och in på 3 gånger. Det skrivs att Väskis målgrupp är lågstadie elever men jag tycker att en 6 åring passar bra in.

  Väski är en äventyrsö. Där finns 21 stycken banor man ska utföra. Man ska söka dödskallar som piraterna lämnat efter sig, vaska guld, åka linbana, klättra på bergsväggar, bygga torn, klättra och krypa o.s.v. Som vuxen tyckte jag att platsen var ganska tråkig men mina barn älskade stället 🙂 På ön finns ingen ström så det finns exakt ett ställe där man kan köpa mat. Utbudet är ungefär pyttipanna och hot dog. Hot dogen ska man själv värma på öppen eld. Ett stort minus var att det var jätte dyrt att äta där. Det lönar sig att ha med sig egen vägkost, då får man vad man vill ha och är i alla fall billigare. Grillställena är meningen för alla så man kan ha med sig egen korv eller vad man nu vill grilla.

  Stället är värt att besöka då barnen gillar stället. Ur vuxen synvinkel tycker jag att man kunde ha satsat lite mera på Väski för det kunde vara så mycket mer.

  P.S. Väski har utedass och redan det är en upplevelse för många barn 🙂

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.