Socker- och mjölfria godsaker

Igår hade vi besök av tre förtjusande damer – Linda, Molly och Ingela. Molly charmade genast in sig hos Edvin och Agnes och det tog inte många minuter innan leken var i full gång. Vi hade så roligt åt Molly som fattade tycke för Edvin och satt och ropade hans namn så fort han var utom synhåll: “Eevi, Eevi” ropade hon.

 

 

Eftersom det blivit lite för mycket socker och mjöl för min del i sommar, så beslöt jag att endast bjuda på bakverk utan dessa två ingredienser. Vanligtvis när jag bakar lchf-bakverk så använder jag någon form av nötmjöl, men på grund av allergier fick jag denna gång en utmaning att hitta recept som inte innehöll några nötter.

 

 

Ett säkert kort när det gäller low carb bakverk är den här kladdkakan från bloggen 56kilo. Den brukar falla alla i smaken, även de som inte är “avsockrade” brukar tycka att den är god. Helt sockerfri är den förstås inte eftersom den innehåller 200 gram mörk choklad, men det är inget som påverkar mig negativt.

 

 

LCHF-kladdkaka 200 g mörk choklad (minst 70%) 200 g smör 1 dl sukrin eller annan sockerersättning 1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker) 4 ägg

Smält smör och choklad på låg värme. Var noga med att det inte bränns. Vispa ägg, sukrin och vaniljpulver med elvisp i ca 5 minuter. Häll chokladsmeten i äggsmeten och blanda ordentligt. Häll i en springform och grädda i 200 grader i 7-10 minuter. Låt stå kallt, men ta gärna fram kakan en timme innan servering. Konsistensen påminner lite om mousse. Vill du ha den fastare så låter du den stå i ugnen lite längre. Idag serverade jag kakan med vispgrädde smaksatt med kanel och mangobitar.

 

 

Jag ville även baka muffins, men de flesta innehåller nötmjöl eller mandelmjöl (som jag har lite svårt för numera). Jag hittade ett helt mjölfritt recept som lät intressant i bloggen Jills mat. Egentligen skulle det vara frysta björnbär enligt receptet, men jag bytte ut det till blåbär istället. Jag blev positivt överraskad över hur bra muffinsen blev, väldigt saftiga och goda.

 

LCHF-muffins med blåbär 2 ägg 1½-2 dl valfri sötning (t.ex. sukrin) 75 g smör 1,5 dl grädde 2 dl kokosflingor 1 dl pofiber 1 msk fiberhusk 2 tsk bakpulver 1 krm vaniljpulver 1 nypa salt 225 g frysta blåbär

 

Vispa ägg och sötning ca 5 min. Blanda samman med smält smör och resten av ingredienserna. Klicka ner i muffinsformar. Grädda i cirka 15-20 minuter i 175 grader tills de fått fin färg. De här muffinsen stiger inte upp lika mycket som vanliga muffins gör, så det borde gå bra att fylla formarna lite mer än vanligt. Jag fyllde mina till 3/4 som man brukar göra med muffins, men de sjönk ner en del efter jag tagit ut dem ur ugnen. Det dolde jag genom att spritsa på en klick grädde blandat med mascarponeost.

 

0 gillar
Bloggar Blommor Dukningar Glas & porslin Hemma hos oss LCHF Mat & bak Recept Terrass Utemöbler

Du Kanske Också Gillar

6 Kommentarer

 • Reply
  Linda
  31 juli, 2014 at 21:49

  Tack tack tack, även från oss. Molly pratar ännu om Edvin. Men nu kallar hon honom Veevin, haha! 😀
  Ert hem var så fint, och vi trivdes så bra! Hoppas vi ses snart igen!

 • Reply
  Nina
  2 augusti, 2014 at 11:14

  Vilket kalas! Så fin dukning!

 • Reply
  Ann-Christine
  31 juli, 2014 at 22:19

  Mums vilka godsaker!
  Härlig veranda och riktigt snygg matgrupp!

 • Reply
  Greta
  2 augusti, 2014 at 19:44

  Jättemysig veranda, och tak över huvudet är vad jag nu drömmer om på våra verandor också eller helst på någon av dem ; )

  • Reply
   Anna-Lena
   2 augusti, 2014 at 22:09

   Tack! Det är verkligen skönt att ha skugga där man ska sitta och äta.

 • Reply
  alegningela
  31 juli, 2014 at 11:26

  Tack för i går! Tack för allt gott du bjöd på! Det var roligt att se både er alla och ert fina hem.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.