Lysande

 

Hösten är ljusens tid – och framför allt doftljusens tid. De senaste åren har doftljus i snygga förpackningar blivit en trendpryl och nästan lite av en statuspryl för vissa. Det finns doftljus som kostar närmare hundralappen och det finns sådana som kostar några få euro. Idag tänkte jag visa några doftljus i olika prisklasser. Först ut är det dyraste ljuset som kommer från en för mig ny bekantskap vid namn Skandinavisk.

Historien bakom Skandinavisk började för 15 år sedan när två engelska killar blev kära i två svenska tjejer…och på den vägen är det. Här kan man läsa mera om dem. Vinterns nyhet är ljuset “Koto” –  som för övrigt är ett gammalt ord för finskans “koti” (hem).

H&M:s systerbutik &Other Stories har också lanserat nya doftljus som redan synts här och där i bloggvärlden. De här ljusen placerar sig i mellanprisklassen.

Raka, cylinderformade koppar med text på framsidan – så ser de flesta doftljus ut just nu. Snygga absolut, men det vore också kul med andra former. Varför inte runda ljus? Snygga budgetalternativ finns på Lagerhaus, som ju tyvärr inte finns i Finland ännu. Men jag hoppas på ett Umeå-besök någon gång under hösten.

Då tänkte jag också försöka få tag på ljuslyktan Hexagon som jag hade på inköpslistan redan i juli när vi besökte Umeå. Då hade den kommit in – men sålt slut på en gång! De hade felbedömt hur populär den skulle bli, så nästa leverans var beställd först till oktober-november, så det lär dröja ett tag ännu innan jag får tag på den diamantformade skönheten.

Det är förstås inte enbart doftljus som är trendiga, även om det är de som syns mest just nu. En bubblare finns dock – nämligen de handgjorda, batteridrivna ljusen av äkta vax med LED-lampor. Originalet går under namnet Enjoy Candles, men kopior finns det redan gott om.

Ljusen är otroligt naturtrogna tack vare de tre LED-lamporna och det är svårt att se att det inte är ett riktigt ljus. Enjoy Candles har tre LED-lampor i motsats till budgetversionerna som oftast bara har en lampa. De tre lamporna gör att skenet blir lite fladdrande, precis som på ett riktigt ljus. Ganska dyra i inköp, men de har en brinntid på 100.000 timmar vilket gör att de sist och slutligen inte blir så dyra. Det bästa av allt är förstås att de är brandsäkra och dessutom utrustade med timer. Ljusen finns i flera storlekar och färger, som på bilden nedan (lånad från Hannah Hoijars blogg).

Och till slut en efterlysning. Är det någon som vet om det går att få tag på en sådan här glödlampa någonstans i Finland, helst i Vasa-trakten? Det här är Lagerhaus Edison-lampa och den ser mycket tjusig ut tycker jag. Dessutom utlovas ett varmt sken, vilket man inte direkt är bortskämd med i dagens moderna lampor.

Foton: Skandinavisk, BlueMindBoy, Decor8, & Other Stories, Lagerhaus, Enjoys Candles samt Hannah Hoijar.

0 gillar
Bloggar Detaljer Höstnytt Lagerhaus Lampor & ljus Ljus Nätbutiker Prylar Tips Trender

Du Kanske Också Gillar

4 Kommentarer

 • Reply
  Anna
  20 september, 2014 at 17:09

  Tack för länken 🙂

 • Reply
  Maria
  20 september, 2014 at 13:29

  Kolla CO, Art. Nr 36-5598 på nätet 🙂 Finns flera modeller.

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.