Trendspaning: Amplar

 “Den som spar han har” brukar man säga. Jag tycker det talesättet kommer väl till pass när man tar en titt på vad som förutses bli nästa inredningstrend – nämligen amplar. Gärna handknutna makraméamplar, sådana som fanns i varje hem när jag växte upp.

 

 

ampel

il_fullxfull.623322018_nkv7amplar_collage

 

 

Trendenser-Frida skrev om amplarna för en månad sedan och i senaste pressmeddelandet från Ikea lyftes handknutna amplar upp som hetaste DIY-tipset. Så nu dröjer det säkert inte länge innan alla inredningsnördar anmäler sig till en makramékurs eller letar videor på YouTube.

 

 

il_fullxfull.563967349_hea8ampel2

 

Själv gillar jag mest de lite enklare varianterna med svarta eller naturfärgade träkulor. De känns aningen mera 2014 än 1984, även om jag minns att liknande fanns även då. Och minns ni de som var gjorda av snäckskal? Kanske dags att börja gå och gräva på mammas eller mormors vind nu? För ja, jag gillar verkligen det här med hängande prydnader. Ofta har man någon vrå där hemma som känns tom och tråkig och där piggar en vacker blomampel garanterat upp.

Foton: Ikea/Livet Hemma (foto: Ragnar Ómarsson), Hruuska, The Knot Studio.

0 gillar
Blommor DIY Trendenser Trender

Du Kanske Också Gillar

21 Kommentarer

 • Reply
  Mona
  21 oktober, 2014 at 19:20

  p.s. där var ju hornen också! Kör med svart! 😉

 • Reply
  alegningela
  21 oktober, 2014 at 19:20

  *knyta
  Sorry for spamming…

 • Reply
  Linda
  21 oktober, 2014 at 19:28

  Ja alltså, jag har ju också sett amplarna, och känner mig riktigt skeptisk! Minns med skräck fula amplar med snäckskal från barndomen. Näe, lär nog ta några säsonger innan jag vänjer mig med tanken! 😉

 • Reply
  alegningela
  21 oktober, 2014 at 19:19

  Ja alltså, jag kunde också på den tiden knyts några av de enkla knutarna. No more, though. Mitt minne är inte längre som det aldrig har varit, som gubben brukar säga.

 • Reply
  Sabina sarin
  21 oktober, 2014 at 21:13

  Ja, inte hade man trott att amplarna skulle komma tillbaka men jag ska väl aldrig säga aldrig, för snart har man väl amplar hängandes hemma överallt! 😉
  PS. Missa inte min utlottning på bloggen!

  Kram Sabina

 • Reply
  CAISA K.
  21 oktober, 2014 at 21:16

  Jo, har ju sett dem lite här och var men har svårt att tänka mig dom här hemma… hm. Men man ska väl aldrig säga aldrig 😉

  • Reply
   Anna-Lena
   21 oktober, 2014 at 21:26

   Och jag tycker en av de enkla, stilrena modellerna skulle passa perfekt hos er! Det blir inte lika mycket tantvarning hos er som det skulle bli i vårt hus tror jag 🙂

 • Reply
  Petra
  21 oktober, 2014 at 21:20

  Snygga, ser dem i ett helt anat ljus nu och fick enormt sug att göra en =)

  • Reply
   Anna-Lena
   21 oktober, 2014 at 21:26

   Ja, jag tycker också det ser ut som ett relativt enkelt och kul pyssel! 🙂

 • Reply
  Mona
  21 oktober, 2014 at 19:15

  Tack för senast! Oj så kul vi hade! Tyvärr går tiden för fort. Pyjamasparty tåls att funderas på 😉

  Jag har makramé-amplarna ute ännu, på krukorna till sommarblommorna. Smutsiga och nötta. Kunde ju inte föreställa mig att de skulle bli trendiga igen 🙂 Lite skojiga är det nog! Jag gillar de svarta!

 • Reply
  alegningela
  21 oktober, 2014 at 19:17

  Jag får gå på repetitionskurs hos mamma, hon knöt en massa fina amplar på 80-talet då hennes händer blev i så dåligt skick att hon inte längre kunde virka eller sticka. Tror inte en enda finns kvar efter att vi tömde huset förra året.

 • Reply
  Linda
  22 oktober, 2014 at 07:33

  Oj, det var ett tag sedan jag såg sådana amplar. 🙂 Får fråga mamma om hon har sparat undan några på vinden.

  Kram Linda

  • Reply
   Anna-Lena
   22 oktober, 2014 at 08:23

   Jo, det är ett tag sen senast. Man borde lära sig att ALLT kommer tillbaka, förr eller senare 🙂

 • Reply
  Nette Cecilia
  22 oktober, 2014 at 09:09

  Jag hörde till dom som knöt amplar på 70-talet har faktiskt en del av dom kvar ,men jag såg också att jag sparat böckerna från den tiden så det blir väl att ta fram dom igen .

  • Reply
   Anna-Lena
   22 oktober, 2014 at 09:18

   Vad roligt! Du får nog ta fram böckerna igen 🙂

 • Reply
  Åsa
  29 juli, 2019 at 11:58

  Den svarta kulampeln var ju galet snygg..Vet du vart man kan köpa den?

Lämna ett Svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.